Koivuryhmä: Joulu­evankeliumi

Teemu Mäen ohjaama monitaiteellinen esitys tutkii joulun sanomaa eri näkökulmista ja päivittää samalla oratorioiden perinnettä.

  • 7.12.–16.12.2018

Joulun teemoihin laskeutuva esitys koostuu musiikista, tekstistä, puheteatterista, tanssista ja kuvista. Se päivittää jouluoratorioiden perinnettä.

Pe 7.12. klo 18
Su 9.12. klo 14
Ke 12.12. klo 18
Pe 14.12. klo 18
La 15.12. klo 14
Su 16.12. klo 14

Liput 15/12e (sisältää pääsyn Kiasman näyttelyihin esityspäivänä) Museokorttietu: Museokortin haltija saa lunastaa lipun 12e:n hintaan.

Kieli: Suomi
Tekstititys englanniksi
Kesto: n. 2h 45min. (sis. väliajan)

Joulun sanoma?

Mikä on kristillisen joulun alkuperäinen sanoma ja miten se kannattaisi nykyään tulkita? Mistä synneistä toivomme, että joku meidät omilla uhrauksillaan vapauttaa? Onko hyvä haaveilla iankaikkisesta elämästä vai pyrkiä sen sijaan hyväksymään oma kuolevaisuutensa? Entä mikä on kulutusyhteiskunnan suhde jouluun? Mitä muuta joulu on kuin ylivoimaisesti tärkein myyntisesonki, jonka intensiteetistä koko kansakunnan työllisyys ja suhdannenäkymät riippuvat? Entä millainen olisi Marxilainen joulu? Entä posthumanistinen ja ekologinen joulu?

Joululla on keskeinen asema kulttuurissamme, yhtäältä rakkauden juhlana ja toisaalta kulutuskulttuurin sekä kulutushurman kliimaksina. Koivuryhmän Jouluevankeliumi-teos pyrkii päivittämään oratorioiden perinnettä. Oratorio muistuttaa oopperaa, mutta keskittyy uskonnollisiin aiheisiin, eikä yleensä sisällä juurikaan näyttämötoimintaa. Koivuryhmän teoksessa näyttämötoimintaa on runsaasti, mutta joulun merkitystä ja sanomaa siinä mietitään ihan tosissaan ja mahdollisimman monelta kannalta. Esitys yhdistelee mm. J.S. Bachin musiikkia nykymusiikkiin, nykyesitys- ja kuvataiteeseen sekä tutkimukseen.

Ohjelmassa on puheteatteria, tanssia, elävää musiikkia, dokumenttielokuvaa ja joulupuuro. Teosta varten on haastateltu muun muassa kahta poliitikkoa (Laura Rissanen, Wille Rydman), yhtä teologia (Kai Sadinmaa) ja yhtä politiikan tutkijaa / taloustieteilijää (Antti Ronkainen). He ovat mukana videon välityksellä. Jeesus ja Pukki ovat läsnä livenä, seitsemän ihmisen kanssa.

Teemu Mäki perusti Koivuryhmän vuonna 2017 tekemään esitystä nimeltä Sinusta tulee koivu / You’ll Be a Tree. Ryhmässä oli niin hauskaa, että syntyi halu jatkaa suunnilleen samalla porukalla. Jouluevankeliumi on ryhmän toinen teos.

Jouluevankeliumin työryhmä

Käsikirjoitus & ohjaus: Teemu Mäki
Säveltäjät: Johann Sebastian Bach, Armas Maasalo, Olivier Messiaen, Riikka Talvitie
Esiintyjät: Hanna Ahti, Noora Dadu, Maija Karhunen, Saara Kiiveri (laulu), Maija Mustonen, Laura Rämä, Mirka Viitala (piano)
Puvustus: Suvi Matinaro
Valokuvat & videot: Teemu Mäki
Tila & valot: Heikki Paasonen
Videokuvaus: Anna Antsalo, Chris Jordan