Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Tekemistä lapsille, nämä helpot taidetehtävät onnistuvat myös aikuisilta

Kun teamspalaveri puuduttaa, etäkoulun tehtävät on hoidettu jo aamupäivän aikana, kuivahiivat leivottu korvapuusteiksi eikä parvekkeella musisointi viimaisessa kevätsäässä innosta on sopiva aika paneutua hetkeksi taiteen pariin.

Ideoimme lapsille ja miksei aikuisillekin taidetehtäviä, joiden parissa aika kuluu mukavasti. Välineetkin useimmilta löytyvät kotoa tai ne voi tehdä itse. Tässä muutama, ole hyvä!

Supersankarit sukkahousuissa

Supersankareita on kaikenlaisia ja erilaiset supervoimat ilahduttaisivat varmasti aikuistakin. Millainen supersankari sinä haluaisit olla? Keksi omalle supersankari-hahmollesi superominaisuudet ja naseva nimi sekä hahmolle sopiva ulkoasu. Muista, että kaikkien supersankarien ei suinkaan tarvitse olla voimaa puhkuvia lihaskimppuja vaan supersankari voi olla myös aivan hiljainen ja pieni. Tärkeintä on löytää sellainen hahmo, jota on mukava esittää.

Supersankarien valmistuttua ota kuva hahmostasi. Voit kuvata itsesi tai pyytää perheenjäsentä ottamaan kuvan yksiväristä taustaa vasten, mutta vielä hauskempaa siitä tulee, jos supersankari itse keksii, missä ja miten heidät tulee kuvata.

Tarvikkeet:

 • mitä vaan kaapeista löytyy
 • kännykkä tai kamera kuvaamiseen
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Pensselit havuista ja heinistä

Maalaamiseen ei aina tarvitse käyttää valmiita välineitä. Lähde kävelyretkelle luontoon ja etsi erilaisia materiaaleja pensselin harjaksiksi. Rakenna oma pensseli sitomalla tuoreet materiaalit nipuksi risun ympärille ohuella rautalangalla tai vahvalla teipinpalalla. Varrellisia kasveja ja erilaisia risuja tai oksia voi käyttää pensseleinä sellaisenaan. Ehkä löydät myös pajunkissoja! Kokeile rakentaa mahdollisimman erilaisia pensseleitä.

Testaa maalijälkeä kotoa löytyvillä väreillä, esimerkiksi sormiväreillä tai vesiväreillä. Millainen jälki syntyy heinätupsulla? Entä miten vahvoja viivoja tekee risukimppu tai havutupsu? Voit käyttää yhtä väriä tai yhdistellä kaikkia oman halusi mukaan. Tee useampi teos ja anna niille nimet.

Tarvikkeet:

 • risuja, oksia, varpuja tai heiniä
 • maalia
 • paperia
 • rautalankaa tai teippiä
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Autot taiteilijoina

Olet varmaan joskus nähnyt asfaltilla mustia renkaan jälkiä tai kokeillut, millaiset jarrutusjäljet polkupyörästäsi hiekkatielle jää. Nyt voit hurjastella, jarrutella ja driftailla mielin määrin, ja lopputuloksena syntyy upea taideteos. Voit myös haastaa koko perheen mukaan.

Tarvitsette valkoisen paperin (mielellään iso), nestemäistä väriä tai maalia ja jokaiselle osallistujalle pikkuauton tai muu pyörällisen lelun. Tässä saattaa tulla vähän sotkua, joten kylpyhuoneen lattia on aika hyvä paikka taiteilulle.

Asettakaa autonne maaliläikän taakse valmiiksi lähtöön. Valitkaa kuka saa antaa lähtömerkin, ja kun se on annettu, saavat ajoneuvot kaasuttaa liikkeelle. Etukäteen kannattaa myös sopia, ettei toisiin autoihin saa törmäillä. Tarvittaessa ajoneuvot voivat käydä tankkaamassa lisää maalia maaliläikistä. Kun paperi on täynnä ja jäljet kuivuneet, se voidaan ripustaa seinälle. Jos meno yltyy liian hurjaksi, voi jokainen myös toteuttaa oman teoksensa.

Tarvikkeet:

 • pikkuautoja
 • maalia
 • paperia

Naruttava naruveistos

Etsi kotoa erilaisia naruja ja päällystä niillä arkisia esineitä. Esineet muuttuvat, kun niiden pinta peittyy. Kaikkia ei ehkä enää tunnista. Jos narua ei löydy, voit käyttää myös kankaanpaloja tai huiveja, joihin kiedot esineet. Keksi veistoksille nimet ja asettele ne näytteille. Voit valaista näyttelysi pöytä- tai taskulampun avulla. Näyttelyvieraat voivat arvuutella, mitä esineitä narun sisään on kätketty.

Tarvikkeet:

 • Esineitä
 • Narua, kankaanpaloja tai huiveja
 • Lamppu
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Terveiset ikkunassa

Kun kavereita on ikävä ja ulkona liikutaan vain perheen kesken, voi ohikulkijoita ilahduttaa ikkunaan kiinnitetyillä terveisillä. Leikkaa värillisistä papereista erilaisia kuvioita tai kirjaimia. Jos paperi loppuu, voi materiaalina käyttää vaikka aikakauslehtiä. Ikkunaan voi myös maalata esimerkiksi piimällä tai kermaviilillä.

Tarvikkeet:

 • Värillisiä papereita tai aikakauslehtiä
 • Piimää tai kermaviiliä
 • Sakset
 • Teippiä tai sinitarraa kiinnitykseen

Tehtäväkokonaisuuden on koonnut Kiasman taidekasvattaja Amanda Manner.