Kaksi poikaa tutkii Kiasma-rakennuksen pienoismallia.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Oliobongausta Kiasmassa – arkkitehtuurireitti lapsille

Osa näkee silmiä, kuonoja ja pyrstöjä siellä, missä toiset huomaavat vain ikkunoita, kahvoja tai kaiteita. Näin saattaa käydä myös Kiasman seiniä tuijottaessa, ja siksi teimme lapsille oman arkkitehtuurireitin. Joillekin Kiasman suurin elämys saattaakin olla jotain ihan muuta kuin taide, kirjoittaa yleisötyömme Sanna Hirvonen.

Ilmeikkäitä hahmoja tulee vastaan kadulla ja kotonakin.

Kiasmassa on nähtävillä kymmeniä taideteoksia neljässä eri näyttelyssä, mutta joillekin – varsinkin nuorimmille – museon mahtavin elämys saattaa olla aulan suuri ramppi tai näyttelysalin ilmastointiritilä. Ja aivan oikein, Kiasma on myös upea arkkitehtuurikohde.

Amerikkalaisen arkkitehdin Steven Hollin suunnittelema Kiasma täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Juhlavuosi on mitä sopivin hetki katsoa taloa oikein tarkkaan.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Olioita rakennuksen yksityiskohdissa

Kiasma on pullollaan olioita. Tämä oivallus oli lähtökohtana Kiasma Kids -arkkitehtuurireitille. Reitin ideoi arkkitehti Kaisa Karvinen. Apuna olivat 4–14-vuotiaat oppilaat Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkista.

Omatoimireitti kulkee Kiasman toisesta kerroksesta kolmannen kerroksen kautta ala-aulaan. Oppaana toimii oranssi vihko, jossa on kartta ja valokuvia huomionarvoisista olioista. Reittiä suositellaan yli 5-vuotiaille yhdessä aikuisen kanssa, ja sen voi kulkea aina, kun museo on auki.

Kiasmassa reitin varrelta löytyy oransseja puhekuplia, joiden ääreen kannattaa pysähtyä ja terästää katsetta. Yhtäkkiä saattaa huomata, että kattoikkunat katsovat takaisin tai kaide kiipeää pitkin seinää kuin lisko.

Iloinen kaide kiipeää pitkin valkoista betoniseinää.

Se voi jäädä päälle

Kun silmät on Kiasmassa säädetty oliotaajuudelle, saattaa käydä niin, että ilmeikkäitä hahmoja tulee vastaan kadulla ja kotonakin. Olioiden bongaaminen on siitä hyvä harrastus, että sitä voi jatkaa missä vain.

Tervetuloa arkkitehtuurireitille!

Kiasman näyttelyt sopivat aikuisten ja lasten yhdessä koettaviksi.

Kirjoittaja:Sanna Hirvonen

Erikoissuunnittelija

Lue lisää

Kaikki uutiset ja blogit

Tervetuloa Kiasmaan yhdessä lasten kanssa!

Lasten Kiasma