Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Lasten kanssa taidetta katsomaan – näillä vinkeillä museokäynti sujuu

”Tämä muistuttaa mun mielestä vähän lehmää”. Näin arvioi 5-vuotias taidekriitikko erästä teosta Kiasmassa. Lapset ovat mahtavan rehellisiä. He eivät ajattele, miten taidetta kuuluu katsoa tai miten museossa kuuluu olla. Pari asiaa on kuitenkin hyvä muistaa silloin, kun tulee lapsen kanssa museovierailulle. Taidekasvattaja Amanda Manner kokosi listan museoretken avuksi.

Piipahda tai pysähdy

Pienen museovieraan jaksaminen määrittää tahdin. Taideteosten määrän suhteen ei kannata ahnehtia. Hyvä nyrkkisääntö on, että lapsi jaksaa katsoa rauhassa kutakuinkin ikävuosiensa verran teoksia. Joskus voi olla hauska tulla katsomaan vaikka vain yhtä teosta.

Elämys edellä

Lapsi voi innostua mistä vain. Jos museon hissi kiinnostaa enemmän kuin taide, ottakaa siitä kaikki irti. Taidettakin voi tarkastella lattialla istuen tai museosaleissa hiippaillen. Elämystä voi vielä syventää kuvaamalla käyntiä lapsen kanssa ja palaamalla nähtyyn kotona kuvien avulla.

Kosketu, älä kosketa

Taide koskettaa, mutta siihen ei yleensä saa koskea. Liikkukaa museossa rauhallisesti ja pitäkää teoksiin muutaman kymmenen sentin turvaväli. Tarkoitus on suojata sekä museovieraita että taideteoksia. Museo on hyvä paikka harjoitella toisten työn kunnioittamista.

Kysy ja pohdi

Kyselyikäisten kanssa teoksiin avautuu loputtomasti uusia näkökulmia. Aikuisen ei kuitenkaan tarvitse ratkaista taiteen herättämiä kysymyksiä. Sen sijaan voi olla kiinnostavaa haastaa lapsi itse pohtimaan vastauksia. Mielipiteiden perustelu on paitsi hauskaa myös opettavaista.

Henkilökunta auttaa

Museon henkilökunta neuvoo mielellään kaikissa tilanteissa. Talon väeltä voi varmistaa esimerkiksi, missä voi syödä eväitä ja mitä kautta on paras kulkea vaunujen kanssa. Aivan kaikki taideteokset eivät välttämättä sovi lapsille, mutta aina löytyy myös pienille suositeltavaa nähtävää. Henkilökunnalta saat vinkkejä, mistä aloittaa. Katsottavaa riittää myös Kiasman arkkitehtuurissa.

Amanda Manner
taidekasvattaja

Lue lisää

Kaikki uutiset ja blogit