”On vanha ja kulunut klisee, että nykytaide olisi hankalaa. Se on uutta, juuri nyt syntyvää taidetta, joka tulee mutkattoman lähelle ihmistä, sillä se käsittelee usein asioita joita näemme ympärillämme koko ajan. Taide voi olla muutakin kuin taulu joka on seinällä tai veistos joka on jalustalla. Se voi olla tapahtuma ja esitys museossa. Tai ajatus jonka taiteilija kirjoittaa seinälle tai lausuu tyhjässä galleriatilassa”, kuvailee Kivinen.
Ja koska nykytaide ei ole hampaatonta tai tylsää, sitä ei ole myöskään Kivisen työ. Kuraattoria voi pitää taidemaailman sisältöasiantuntijana, jonka työ rinnastuu tuottajan tehtäviin. Työssä yhdistyvät projektinhallinta-, vuorovaikutus- ja organisointitaidot. Kuraattori vastaa näyttelyn järjestämisestä ja toteutuksesta alusta loppuun.
”On vanha ja kulunut klisee, että nykytaide olisi hankalaa. Se on uutta, juuri nyt syntyvää taidetta, joka tulee mutkattoman lähelle ihmistä, sillä se käsittelee usein asioita joita näemme ympärillämme koko ajan.”
– Kati Kivinen
”Työ alkaa näyttelyaiheen ideoimisella, eikä kahta samanlaista projektia ole. Tehtäviini kuuluu aikataulutusta, teknisten valmiuksien varmistamista, budjetin seurantaa, sopimusten laatimista ja ajoittain mitä eksoottisimpia asioita. Olen muun muassa metsästänyt tuhansittain vinyylilevyjä ympäri Helsinkiä, pohtinut voiko Kiasman täyttää vedellä ja harjaantunut löytämään niin vatsastapuhujia kuin erilaisia kitaran efektipedaaleja. Lisäksi osaan pyörittää pientä matkatoimistoa sivutoimisesti”, kertoo Kivinen nauraen.
”Tässä roolissa on osattava hypätä liikkuvaan junaan ja vastaan tulee yllättäviäkin tarpeita. Saan kuitenkin työskennellä avarakatseisten ihmisten kanssa ja minulla on ympärilläni loistava tiimi ammattilaisia aina sähköteknikosta viestinnän osaajiin. Kuraattorin työ on kanssakulkijuutta taiteilijan rinnalla. Me autamme tekemään näyttelystä totta ja edustamme taiteilijaa ja hänen projektiaan täällä joka päivä.”
Reija Häyrinen
Viestintäharjoittelija