Kiasman taidekasvattaja Helka Heinonen osallistui värileikkiin, kun hänen omat lapsensa olivat pieniä. Myöhemmin Heinonen kouluttautui ohjaajaksi vauvojen kuvataidepajoihin. Koulutus avasi entisestään hänen ajatuksiaan siitä, miksi värileikki on mielekästä toimintaa niin lapselle kuin aikuiselle.
Heinonen kertoo, millaisia asioita hän huomioi, kun suunnittelee työpajoja vauvoille.

Värileikissä vauvan ymmärrys omasta kehosta vahvistuu
”Jo ihan pienet vauvat ymmärtävät paljon. Myös vauva voi nauttia siitä, että hän tekee jotakin visuaalista. Värileikissä on paljolti kyse myös aistien tutkimisesta.
Työpaja alkaa näyttelykäynnillä, jolla aisteja viritellään. Vauvoja kiinnostavat ihmiset, kontrastit, valot ja varjot. Valitsen näyttelystä muutaman teoksen, joihin ryhmän kanssa tutustutaan.
Näyttelykäynnin jälkeen siirrytään työpajatilaan. Sen keskellä on alue, jota penkoessa tulee vastaan tunnusteltavaa: palloja, kankaita, heijastavia pintoja. Vauvalle vähemmän on usein enemmän. Kun materiaaleja on vain muutama, niitä pääsee tutkimaan keskittyneemmin.
Värileikissä yritän aina saada lapsen katsomaan, kun tiputan vaikka sosetta paperille. Suihkaus suihkepullosta on itsessään pieni juttu, mutta voi muuttua joksikin ihmeelliseksi osana värileikkiä. Hipaisu höyhenellä voi synnyttää voimakkaan tuntemuksen.
Aistimusten myötä vauva vähitellen huomaa yhteyden toiminnan ja syntyneen jäljen välillä. Erilaiset materiaalit tukevat myös vauvan ymmärrystä omasta kehosta. Motoriset taidot karttuvat tämän kaiken rinnalla.”

Värileikki tukee vuorovaikutusta
”Vauva oppii vuorovaikutuksessa. Yksi keskeinen ajatus värileikissä on varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen. Materiaalit ohjaavat kokeilemaan ja tutkimaan. Vaikkapa heijastavia materiaaleja voidaan hämmästellä yhdessä ja kankaan taakse voi piiloutua.
Vauva viestii koko ajan siitä, mikä häntä kiinnostaa, mikä tuntuu ikävältä, mikä ehkä jännittää. Hän käyttää eleitä, ilmeitä, ääniä ja kehoa kommunikoimiseen.
Vanhemmat tietysti tuntevat vauvansa todella hyvin, mutta värileikissä voi silti ehkä huomata jotain uutta, kun ympäristö eroaa tutusta: näin vauva reagoi ryhmään, tästä hän tykkäsi, tästä hän ei pitänyt. Lapsi ei välttämättä reagoi niin kuin aikuinen odottaa.
Vaikka lopullinen teos ei ole värileikin tavoite, siinä voi näkyä merkkejä vauvan temperamentista. Varovaisemmalla voi olla paperissa pieni jälki, kun taas toinen on käyttänyt koko kehoaan maalaamiseen.”

Värileikki irrottaa arjesta
”Värileikin voi hyvin järjestää kotonakin, ja kannustan siihen. Työpajassa pääsee toki toimimaan ryhmässä, mikä tekee tilanteesta erityisen. Työpajan kulku on mietitty myös taiteellisesta näkökulmasta.
Usein vauvaa kiinnostavat toiset vauvat ja aikuiset. Joillekin vauvoille ryhmässä oleminen voi tarjota rohkaisua esimerkiksi liikkumiseen. Moni lapsihan oppii liikkumaan, kun näkee toisten lasten tekevän edellä.
Värileikkiin saa osallistua, vaikka väsyttäisi. Tänne tullessa ei tarvitse stressata sitä, miten vauva osallistuu. Vauva voi saada värileikistä paljon irti vaikka vain katselemalla.
Ajattelen myös, että aikuiselle on mukavaa tulla taidemuseoon: joku muu suunnittelee ja järjestää työpajan, ja itse saa nauttia mielekkäästä tekemisestä lapsen kanssa. Aikuinenkin voi päästä sisään värileikin luomaan taikapiiriin, jossa saa keskittyä juuri tähän hetkeen.”

Vauvojen värileikki Kiasmassa
- Vauvojen värileikissä vauva ja hänen aikuisensa tarkastelevat yhdessä väriä, tunnustelevat materiaaleja ja tekevät omaa teosta. Materiaaleina käytetään esimerkiksi hedelmäsoseita.
- Värileikkiin voi osallistua oman vauvan tai vaikkapa lapsenlapsen tai muuten tutun lapsen kanssa.
- Värileikki sisältää muun muassa motoriikkaa edistävää ja varhaista vuorovaikutusta tukevaa toimintaa. Ennen kaikkea kyse on yhdessä nauttimisesta.
- Värileikin lähtökohtana on turvallisuus: työpaja on sekä fyysisesti että ilmapiiriltään turvallinen.
- Värileikki on yksi Kiasman kysytyimmistä työpajoista. Tänä vuonna Kiasma järjestää värileikkejä peräti 500 vauvalle.
- Kiasman Vauvojen värileikki perustuu Porin lastenkulttuurikeskuksessa kehitetyn Vauvojen värikylpy -työpajan oppeihin.
Kevään 2023 värileikit leikitään Kiasmassa 18.4.–17.5.
Jutussa on käytetty lähteenä: Päivi Setälä (toim.), Vauvojen värikylpy, Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto, 2011.