Taiteilija Iiu Susiraja seisoo pekonilla täytetyssä huoneessa tuolin vieressä.

Sinä et soittanut, Iiu Susiraja, 2019.

Isoja ja pieniä nykytaide-elämyksiä kotona nautittavaksi

Tänä vuonna Kansainvälistä museopäivää 18.5. vietetään ehkä kansainvälisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka merkittävä osa maailman museoista on kiinni, pääsee niiden tarjontaa ihailemaan verkossa. Matkakustannukset, pitkät jonot tai muut rajoitukset eivät haittaa, vaan näyttelykierrokselle voi suunnata verkkarit jalassa kotisohvalla.

Kokosimme muutaman tärpin meitä innostaneista isoista ja pienistä taide-elämyksistä nykytaiteen monipuolisessa maailmassa. Toivottavasti löydätte näistä uusia tuttavuuksia ja inspiraatiota arkeen.

Kiertele näyttelyissä

Tallinnan taidemuseo tarjoaa kävijöilleen hienosti toteutetun virtuaalikokemuksen neljästä näyttelystään. Lämmin suositus Tallinnan-reissulle!

Berliiniläinen KW Institute for Contemporary Art on tuottanut sivuilleen useita näyttelyesittelyvideoita. Runsaasta valikoimasta kannattaa käydä katsomassa ainakin Kris Lemsalu Malonen ja Kyp Malone Lemsalun värikäs yhteisnäyttely.

Kiasmassa nähtiin vuosi sitten Iiu Susirajan riemukas valokuvanäyttely. Nyt teosten pariin voi palata Norjassa Sørlandets Kunstmuseumin virtuaalinäyttelyssä.

Kun Tate Modernissa Lontoossa on esillä Andy Warholin näyttely, jokainen arvaa että ruuhkat ovat melkoiset. Nyt näyttelyyn pääsee tutustumaan kaikessa rauhassa ja samalla voi kuunnella kuraattorien kiinnostavan keskustelun näyttelystä ja taiteilijasta.

Suomalainen taiteilija Sakari Tervo on kuratoinut ja julkaissut PDF-näyttelyn Bird Feeders Online, jonka voi vapaasti käydä lataamassa.

Katsele videoita

Nykytaiteeseen keskittynyt New Museum New Yorkissa esittelee uusia videoteoksia Screen Series –sarjassaan. Videoita julkaistaan viikoittain.

Myös Swiss Institute esittelee viikoittain vaihtuvia videoteoksia aiemmista näyttelyistä.

Poikkeustilan ensimmäisten viikkojen muistoihin johdattaa Orian Barkin ja Meriem Bennanin sympaattinen video Two Lizards: Episode 1, 2020.

Osallistu ja syvenny

Yksi viime viikkojen inspiraatiolähteistä on ollut hollantilainen mediataiteen alusta LIMA, joka tarjoaa uusia keskusteluja ja luentoja joka keskiviikko. Teemat vaihtelevat mediataiteesta tekno-feminismin aakkosiin tai moderneihin satuihin.

Niin ikään Hollannissa toimii rotterdamilainen nykytaiteen keskus Witte de With, jonka vastikään avatulta verkkoalustalta löytyy ladattavaksi julkaisuja sekä runsaasti huolella toteutettua kuvamateriaalia näyttelyistä, taiteilijahaastatteluja ja teosesittelyjä.

Lontoolainen Serpentine Gallery on toteuttanut sarjan tapahtumia teeman General Ecology alla. Kolmas symposium kokosi antropologeja, teologeja, tieteilijöitä ja taiteilijoita keskustelemaan yhteydestä kasvimaailmaan, kasvien älystä ja tunteista sekä myyttisyydestä ja parantamisesta. Gallerian sivuilta löytyy kiinnostavasti toteutettu konferenssitallenne.

Tulossa Riikan biennaali

Riboca-biennaali Latviassa järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisella tavalla. Biennaalin korvaa elokuva, jonka kulissina keskeneräinen näyttely toimii. Kokonaisuus esitellään keskusteluissa, jotka alkavat 21. toukokuuta.

Hienoja taidehetkiä kaikille!

Lue lisää

Kaikki uutiset ja blogit