Kaksi miestä ja yksi nainen poseeraavat kameralle hirsimökin edessä vaaleassa näyttelytilassa.

#ALONETOGETHER-teoksen taitilijat Luke Turner, Nastja Säde Rönkkö ja Shia LaBeouf. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Hollywood ❤️ Nykytaide

Moni tunnettu filmitähti on tehnyt syrjähyppyjä nykytaiteen puolelle. Tiesitkö heistä?

ARS17-näyttelyn #ALONETOGETHER-projektissa mukana oleva amerikkalaisnäyttelijä Shia LaBeouf on herättänyt viime vuosina mediahuomiota performansseillaan, joista monia on voinut seurata livenä netin välityksellä. Usein, kun filmiuralla mainetta niittänyt tekijä jalkautuu toisen taiteenlajin pariin, portinvartijat ärähtävät. Hollywoodin luoma maine herättää nopeasti voimakkaita vastareaktioita ja fanittaminen voi äkkiä vaihtaa suuntaansa. Molemmissa ääripäissä tunteet kohdistuvat elokuvaroolien ja julkisuuden luomaan fantasiaan kyseisestä henkilöstä, kovin harva kun Hollywood-tähteä privaatisti tuntee.

Shia LaBeuof ei suinkaan ole ainoa näyttelijä, joka on tehnyt syrjähyppyjä nykytaiteen puolelle. Moni muukin supertähti on kokeillut taitojaan, ja vastaanotto on ollut vaihtelevaa.

Rambosta kuvataiteilijaksi

LaBeoufin näyttelijäkollega James Franco on jo vuosien ajan jakanut lahjakkuuttaan myös kuvataiteen saralla maalauksissa, videoissa, valokuvissa ja performansseissa. Kriitikot ovat pääsääntöisesti suhtautuneet niihin ynseästi. Kun Franco esitteli vuonna 2014 näyttelyssään oman muunnelman Cindy Shermanin varhaisesta valokuvasarjasta Untitled Film Stills, kriitikko Roberta Smith aneli The New York Timesin sivuilla hieman häijysti: “Someone or something, make him stop.”

”Ex-lapsinäyttelijä Miley Cyrus esitteli psykedeelistä taidettaan taidemessuilla.”

Harva lienee havainnut, että ex-Rambo Sylvester Stallone on jo 70-luvulta lähtien maalannut, ihan tosissaan. Omasta mielestään hän onkin parempi maalarina kuin näyttelijänä. Tästä väittämästä voi olla montaa mieltä, mutta Stallonen taide on saanut sikäli ammattipiirien huomiota, että hän kuuluu Sveitsissä toimivan arvostetun Galerie Gmurzynskan edustamiin taiteilijoihin. Vuonna 2013 Pietarin Venäläisen taiteen museo jopa järjesti Stallonen retrospektiivin, joka esitteli teoksia vuodesta 1975 alkaen.

Hollywoodissa kuvataidetta tekevät enemmän tai vähemmän vakavissaan monet muutkin näyttelijät. Esimerkiksi Johnny Depp ja Pierce Brosnan ovat kunnostautuneet muotokuvamaalauksen saralla, ja pieni väläys Lucy Liun kuvataiteilijan taidoista nähtiin Mäntässä viime vuoden kesällä. Nykyään laululavoilta enemmänkin tunnettu ex-lapsinäyttelijä Miley Cyrus esitteli värikkään psykedeelistä taidettaan ensimmäisen kerran Miamin Art Basel -messuilla vuonna 2014. Brad Pitt on puolestaan viime aikoina opetellut kuvanveistoa sormet savessa brittitaiteilijan Thomas Houseagon työhuoneella Kaliforniassa. Aiemmin hän tyydytti taiteen nälkäänsä keräilijän roolissa.

Syrjähyppyjä ja taidemessuja

Leonardo DiCaprio on tunnettu nykytaiteen keräilijä ja tuttu näky suurilla taidemessuilla. Tämän vuoden Frieze-messuille New Yorkiin hän ilmaantui tavallisten kuolevaisten pariin peräti kolmena eri hahmona. Kyseessä oli taiteilija Dora Budorin suunnittelema performanssi, jossa kolme DiCaprion kaksoisolentoa oli pukeutunut näyttelijän tunnetuiksi roolihahmoiksi: lentäjäksi ja pörssihaiksi sekä Oscarilla palkitun The Revenantin turkismetsästäjäksi. Myös oikea DiCaprio oli paikalla, tosin enimmäkseen VIP-loungen suojissa.

Hollywoodin tuotannoista tunnetut näyttelijät voivat myös antaa esiintyvän taiteilijan ammattitaitonsa kuvataiteilijoiden käyttöön. Julian Rosenfeldtin videoinstallaatiossa Manifesto (2015), joka nähdään Taidehallissa elokuussa, esiintyy Cate Blanchett useassa eri roolissa. Taiteilija Candice Breitz palkkasi puolestaan Hollywoodin keskipolven tunnetut kasvot Julianne Mooren ja Alec Baldwinin esiintymään videoteoksessaan Love Story (2016), joka on paraikaa esillä Venetsian biennaalissa. Kun näyttelijä pysyy lestissään, syrjähypyt nykytaiteen puolelle näyttävät saavan suotuisamman vastaanoton?

Kirjoittaja:Jari-Pekka Vanhala

Amanuenssi