7 hauskaa taidekirjaa

Pölypussi. Siinä se nököttää, Kiasma-kirjaston hyllyssä. Heti ensimmäisessä välikössä, alimmalla rivillä. Jossain Hannes Heikuran ja Outi Heiskasen kirjojen välimaastossa. Reippaana ja silmiinpistävänä. Oikea, ruskea pölypussi.

Paitsi että eihän se ole oikea, ainakaan siinä mielessä, että sitä käytettäisiin imurissa. Se on nykytaidekirja.

Pölypussi ja sen sisällä oleva kiiltäväkantinen vihko ovat taiteilija Timo Heinon näyttelyn katalogi, jolle taiteilija on halunnut antaa tavallisesta poikkeavan ulkoasun.

Jos nykytaide saa uusia, jännittäviä muotoja, niin saman voi todeta nykytaidetta käsittelevästä kirjallisuudesta. Vai mitä mieltä olet korttipakan muotoon tehdystä 150-vuotisjuhlakirjasta tai puisesta matkalaukusta? Nekin löytyvät taidekirjaston hyllystä.

Kiasma-kirjaston henkilökunta kokosi Kansallisgallerian kokoelmista omat suosikkinsa luvalla sanoen erikoisista ja ilahduttavista taidekirjoista. Tässä niiden parhaimmistoa.

Nabb + Teeri (2014), Tuntemattomien juhlien jäänteet, Vuoden nuori taiteilija 2014:

”Vuoden nuori taiteilija -näyttelyiden katalogit ovat yleensä komeita opuksia. Taiteilijapariskunta Nabb+Teeri on koonnut Tuntemattomien juhlien jäänteet -näyttelynsä nimeä kantavaan pahvikoteloon runsaat kymmenen erilaista vihkosta, haitarikuvaa, käyntikorttia ynnä muuta tavaraa.”

Suomalaisen valokuvataiteen kolmivuotisnäyttely (1992):

”Suomalaisen valokuvauksen 150-vuotisjuhlan päänäyttelyn näyttelyluettelon muodoksi on valittu pelikorttikotelo, jonka sisällä on pienen vihkosen lisäksi 55 valokuvin koristeltua pelikorttia.”

Rantala, Tuija (1996) Museopedagoginen yrittäjä:

”Tämä Taideteollisen korkeakoulun lopputyö on Kiasman museolehtori Tuija Rantalan tekemä. Puisen salkun muotoon koottu työ on sijoitettuna Ateneumin tutkijakirjastoon. Rantala käsittelee lopputyössään museopedagogiikan mahdollisuuksia Ateneumissa pidetyn Ars 95 -näyttelyn kautta.”

Heino, Timo (1999), Body space / Ruumiin avaruus:

”Tämä on Timo Heinon Galeria Artekissa vuonna 1999 pitämän Body space / Ruumiin avaruus -näyttelyn katalogi. Kiiltäväkantinen julkaisu löytyy pölypussin sisältä.”

Estfem: Eesti feministliku kunsti näitus (1995):

”Tallinnassa vuonna 1994 esillä olleessa näyttelyssä oli naiseuteen ja feminismiin liittyviä teoksia. Aiheeseen liittyvät artikkelit ja taiteilijaesittelyt on koottu turkoosin, teddykarvaisen kannen sisälle.”

Morimura Yasumasa (1998), Self-potrait as art history:

“Tämä japanilaistaiteilija Morimura Yasumasan näyttelyluettelo 1990-luvun lopulta koostuu vihkosesta, 45 postikortista ja peilistä, jotka on sujautettu meikkipussiin. Omakuvaa käsittelevään näyttelyyn nuo itsensä peilaamiseen ja ehostamiseen liittyvät esineet sopivatkin täydellisesti.”

Remote connections (1996):

”Remote connections -ryhmänäyttelyluettelo on CD-levyn kotelossa, kuten mediataidetta esittelevälle näyttelylle sopii. 1990-luvun lopulla kiertäneessä näyttelyssä oli mukana pari suomalaistakin taiteilijaa, ja yksi sen näyttelypaikoista oli Wäinö Aaltosen museo Turussa.”

Näihin ja muihin nykytaidekirjoihin voit käydä tutustumassa Kiasma-kirjastossa.

Lue lisää

Kaikki uutiset ja blogit