URB 21 vuotta
Kiasma-teatterin tuottama URB-festivaali esittelee urbaanin taiteen ja nuorisokulttuurin tekijöitä. Vuonna 2020 festivaali toteutetaan pääasiassa verkossa koronaviruspandemian vuoksi. URB järjestetään nyt 21. kerran.
URB 20 -ohjelmisto sisältää festivaalia varten toteutettuja videotuotantoja, skeittausaiheisia elokuvanäytöksiä, videotaidetta, taiteilijakeskusteluja sekä yhden fyysisen näyttelyn Kulttuurikeskus Caisassa.
Ohjelmisto
EGS – Telling Stories with Three Letters -minidokumenttisarja
Uudet jaksot tulevat URBin verkkosivuille katsottavaksi ti 9.- to 11.6. klo 10, jonka jälkeen ne ovat kaikki saatavilla festivaalin loppuun saakka. Kieli: englanti, ei tekstitystä.
Graffititaiteilija EGSin (s. 1974) ura alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen Suomen ensimmäisen graffitiaallon innoittamana. Suomen kansainvälisesti tunnetuimmaksi graffititaiteilijaksi tulleen EGSin töitä on voinut nähdä yli 50 maassa. Hän on tunnettu tyylitellyistä maailmankartoista, joissa maantiede sulautuu hänen taiteilijanimensä kirjaimiin. Viime aikoina EGS on laajentanut työskentelyään veistosten ja puhalletun lasitaiteen alueille.
EGS – Telling Stories with Three Letters on URB-festivaalille tehty minidokumentti. Siinä EGS kertoo työskentelystään kolmen kirjaimen parissa 30 vuoden aikana ympäri maailman katuja ja museoita. Minidokumentti valottaa EGSin taiteen taustoja, ajatusmaailmaa ja pureutuu tarkemmin muutaman teoksen syntyyn.
URB Talks -keskustelusarja
Uudet jaksot tulevat URBin verkkosivuille katsottavaksi ti 9.– to 11.6. klo 14, jonka jälkeen ne ovat kaikki saatavilla festivaalin loppuun saakka.
URB-festivaali kutsui kuusi erilaisista taustoista tulevaa henkilöä kahdenvälisille sokkotreffeille. Kohtaamisten ideana oli katsella videopätkiä ja herättää keskustelua taiteesta, kulttuurista ja oikeastaan kaikesta, mitä siinä hetkessä pulpahtaa mieleen. Mitä korona-aikakausi on saanut meissä aikaan? Miten samaa videota voi katsoa niin eri silmin?
Kolmen episodin videosarja esittää koosteen näistä matalan ja syvän päädyn välillä liikkuvista kohtaamisista, joiden keskustelijapareina ovat Roni Martin ja Lola Lorenzo, Jamie MacDonald ja Sophia Wekesa sekä Pie Kär ja Ronja Kuoppamäki.
Videot on kuvannut ja editoinut Teemu Kyytinen.
Katso jaksot
Tulva – ideotanssiteos
Teos tulee katsottavaksi URBin verkkosivuille to 11.6. alkaen.
Teos tarkastelee digitaalisuuden eri ulottuvuuksia. Onko netin käyttäjä vain vastaanottaja, jota hallitsee suuri bittiavaruus vai voimmeko itse hallita nykyajan datan kertymistä ja omaa ajatteluamme? Asetelma myös pohtii sitä, miten netin eri mahdollisuudet vaikuttavat omaan identiteettiin.
Kaksi henkilöä (Ainu Kyrönseppä ja Johan Högsten) kuvailevat virtuaalitodellisuuden voimaa tanssi-, video- ja valotaiteen kautta. Edessä on teknologian kirjo. Nykyään voi unohtaa pysähtyä. Tämä visuaalinen kokonaisuus auttaa peilaamaan elämää nopeasti kehittyvässä maailmassa.
Tekijät
Ainu Kyrönseppä ja Johan Högsten ovat taiteilijaduetto, joka työskentelee pääosin tanssin parissa, mutta kiinnostus muihinkin taiteenaloihin herää luodessa uusia elämyksiä. Opiskelimme samassa lukiossa muutama vuosi sitten ja olemme monesti siitä lähtien yhdistäneet voimamme eri projekteissa.
House of Disappointments -minidokumentti
Tulee katsottavaksi URBin verkkosivuille 9.6. alkaen.
Wu Tsang: Into A Space of Love -videoteos
Teoksesta järjestetään online-näytökset ti 9.6. & la 13.6. klo 19. Kesto: 26 min., kieli: englanti.
Into a Space of Love on lyhyt, maagis-realistinen dokumentti joka tutkii New Yorkin mustasta ja ruskeasta undergroundkulttuurista juontuvaa house-musiikin perintöä.
Dokumentti pohjautuu tosipohjaisiin kokemuksiin mustien ja latinoiden queer-yhteisöistä sekä queer-vapautusliikkeestä. Eri sukupolvien kautta piirtyy kuva New Yorkin yöelämän menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, jonka vaikutuspiiri toimii paikkana rakkaudelle, kivulle ja taistelulle.
Into A Space of Love kuvaa kulttuurivallankumousta, joka pyyhkäisi voimalla 1960-luvun vastakulttuurin yli. Dokumentissa esiintyvät Kevin Aviance, Kia LaBeija ja Taina Larot, Jeff Simmons, Shaun J Wright sekä Venus X.
Wu Tsang
Wu Tsang (s.1982) on New Yorkissa ja Berliinissä vaikuttava elokuvantekijä, taiteilija ja esiintyjä, jonka työt käsittelevät piilotettuja historioita, marginalisoituja narratiiveja sekä itse esiintymistapahtumia.
Skeittielokuvanäytös I
Online-näytös ke 10.6. 18:00. Ohjaajien keskustelu live stream 19:15.
Oona Markkanen & Ines Särkkä: Toi mitä sä teit oli mahtavaa (2019)
Skeittaavia naisia on aina ollut, mutta vasta viime vuosikymmenellä ohitse rullaava nainen ei enää käännä aivan jokaisen vastaantulijan päätä. Toi mitä sä teit oli mahtavaa on dokumenttielokuva skeittaamisesta, skeittaavien naisten kertomana. Näille naisille kyse on elämäntavasta, joka vie mukanaan. Mustelmilta tai auenneilta kyynärpäiltä on hankala välttyä, mutta onnistumisen tarjoama huuma on niiden arvoista.
Perimmiltään kyse on kuitenkin yhteisöllisyydestä sekä vapaudesta olla oma itsensä.
Elokuvan kesto: n. 35min.
Vantte Lindeavall: Utopia (2020)
Aisteja herättelevä Utopia on tarina elämän hetkellisyydestä maailmassa, jossa sanoilla ei ole merkitystä.
Neulansilmäkameran läpi kuvattujen utuisten dokumentaaristen kohtausten päänäyttämönä toimii Tampereen Kulttuurikeskus Laikun edusta. Sen vivahteikkaasta elämästä alkukeväästä loppusyksyyn piirtyy unenomainen ajattomuus. Skeittikohtaukset sijoittuvat kaupunkiympäristön eri tasoihin ja myös kauas kotoa.
Utopia on Vantte Lindevallin ohjaama skeittielokuva, jossa yhdistetään havainnoivan ja runollisen dokumenttielokuvan kerrontatyylejä sekä skeittivideoille tyypillistä kalansilmälinssiestetiikkaa.
Elokuva on kertomus kaipuusta ja tarpeesta hiljaisuuden äärelle. Utopia sanattomasta kanssakäymisestä.
Elokuva on sanaton. Kesto: 31 min.
Skeittielokuvanäytös II
Online-näytös pe 12.6. 18:00
Oona Markkanen & Ines Särkkä: Toi mitä sä teit oli mahtavaa (2019)
Teoksen kuvaus Skeittielokuvanäytös I kohdalla.
Vantte Lindeavall: Abkhazia (2017)
Abkhazia on Suomen ensimmäinen skeittikulttuuria popularisoiva dokumenttielokuva, joka kertoo elämäntapaskeittaajien seikkailuista itsenäisyyssodan runtelemaan neuvostoaikaiseen lomaparatiisiin, heidän omien tapojensa kyseenalaistamisesta, muiden huomioon ottamisesta ja intohimosta dokumentoida skeittausta.
Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2017 Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla, ja elokuva voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon MIMPI film festivaaleilla samana vuonna. Sittemmin Abkhaziaa on esitetty Suomessa, Englannissa, Venäjällä, Kroatiassa, Brasiliassa, Italiassa ja Portugalissa.
Kesto: 52 min, tekstitys englanniksi.
Online-haastattelu: Tanssija-koreografi Benaji Mohamed / Ben Fury
Keskiviikkona 10.6. klo 12.
Tanssija-koreografi Benaji Mohamed / Ben Fury kertoo työskentelystään online-haastattelussa. Ben Fury tulee ohjaamaan syksyllä 2020 ja keväällä 2021 tanssiteokseen tähtäävän työpajasarjan osana nelivuotista EU-projekti BEPARTia, jossa URB-festivaali on partnerina.
Haastattelun yhteydessä nähdään myös pätkä Furyn viime vuonna Tunisiassa Dream City -taidefestivaalille toteuttamastaan tanssiprojektista!
Marokkolaissyntyisen Benaji Mohamedin / Ben Furyn tanssin juuret juontuvat 80-90-lukujen Brysseliin, underground breakdance-skeneen. Breakdancessa hän on kehittänyt erityisesti lattiatyöskentelyä, groovea, tyyliä ja powereita. Vuonna 1998 hän uppoutui nykytanssiin, ja sillä tiellä hän on vielä nykyäänkin.
Näyttelyt
Elements of Vogue
9.6.–26.6. Kulttuurikeskus Caisa (Kaikukatu 4 B), avoinna ma–pe klo 9–19, la klo 10–19, su suljettu.
VOGUING/VOGUE ballroom-kulttuuri on New Yorkin poc-/queeryhteisössä syntynyt ja kehittynyt, liikettä ja muotia yhdistelevä itseilmaisun muoto. Se on saanut nimensä mukaisesti vaikutteita muotilehti Voguesta sekä eri tanssilajeista ja akrobatiasta, mutta ennen kaikkea se on toiminut ja toimii edelleen eri sukupuoli- ja seksuaali-identiteettien alustana ja turvallisena tilana, erityisesti afroamerikkalaisessa ja latinojen queeryhteisössä.
Roza Ahmad viime vuosina dokumentoinut Euroopan voguing-yhteisöä. Näyttelyn ideana on tuoda esille erilaisia queer-kehoja ja muotoja. Ruskeus ja monikulttuurisuus on iso osa näyttelyn teemaa. Hän haluaa tuoda esille marginalisoituja kehoja ja rikkoa median asettamia kauneusihanteita ja esitellä voguing -kulttuuria valtaväestölle.
Roza Coco Ninja
Roza Coco Ninja, aka. Roza Ahmad on monipuolinen tanssija, artisti ja valokuvaaja, joka tunnetaan kansainvälisen House Of Ninja -kollektiivin jäsenenä. Ahmadin kuvia on julkaistu mm. C/O Berlin lehden heinäkuun julkaisussa 2018 and in Zero.eu -online lehdessä 2018 (ITA). Ahmadin kuvia on myös ollut esille Move.unltd tapahtumassa 2019 ja So Extra Ballissa Bread&Butter tapahtumassa 2018 Berliinissä. Lisäksi hänellä oli oma näyttely 2019 Flow Festivaaleilla Pink Space -tilassa, jota kuratoi Taika Mannila sekä Fanni Suvila.
WEAR(E)ART by House of Disappointments
9.6.–26.6. Kulttuurikeskus Caisa (Kaikukatu 4 B), avoinna ma–pe klo 9–19, la klo 10–19, su suljettu.
House of Disappointments on keväällä 2017 perustettu luova club kid -kollektiivi, joka syntyi tarpeesta luoda väriä harmaaseen arkeen. Perustajajäsenet, pukusuunnittelija Joona Huotari, parturi-kampaaja Simo Landin, sekä parturi-kampaaja Jesse Virtanen, ovat kaikki luovien alojen ammattilaisia.
Heidän päätarkoituksensa on pukeutua näyttävästi ja rikkoa perusnormeja liittyen ulkonäköön, itseilmaisuun ja sukupuolirooleihin hauskalla, mutta toisinaan jopa hieman provosoivalla tavalla. Inspiraatiota House of Disappointments hakee muotimaailmasta, popkulttuurista, drag queeneista sekä muista club kideistä ympäri maailmaa. Omaleimaisuus on tärkeää ja House of Disappointmentsin lookit ovat pääosin itse tehtyjä tai esimerkiksi kierrätysvaatteista tuunattuja.
House of Disappointmentsin toiminta on pitkälti painottunut klubimaailmaan. He ovat kilpailleet myös Vogue Balleissa ja voittaneet muun muassa best dressed, best hair ja bizarre –kategorioita. Tämän lisäksi House of Disappointmentsin jäsenet ovat toimineet erilaisissa tehtävissä kuten lavahosteina, stylisteinä, pitäneet maskeeraustyöpajoja ja hostanneet yksityistilaisuuksia.
URB logo by Caracara collective
Biomateriaaleista rakennettu logo on nähtävissä Kiasma-teatterin lämpiössä Nykytaiteen museo
Kiasmassa 9.–14.6. Avoinna ti–su klo 11–18.
Caracara collective teki URB-festivaalin tilauksesta festivaalin logon, johon on käytetty mm. K-marketin appelsiinimehukoneesta appelsiininkuoria, havunneulasia ja kaislaa. Logo on nähtävissä URB-festivaalin aikana Kiasman aulatiloista
Caracara collective
Caracara collective on ryhmä suunnittelijoita, jotka tekevät tilateoksia, installaatioita ja taideteoksia paikallisista luonnollisista materiaaleista, jotka muutoin olisivat menossa jätteeksi.