URB 16

URB 16 esittelee kotimaisia ja kansainvälisiä nuoria taiteilijoita, joiden teokset ja projektit edustavat tämän hetken kiinnostavinta urbaania taidetta.

  • 3.8.–12.8.2016

URB 16 -ohjelma on monitaiteellinen ja temaattisesti runsas kokonaisuus tanssia, teatteria, kuvataidetta, elokuvaa ja muita vaikeammin kategorisoitavissa olevia taiteellisen ilmaisun muotoja. Festivaalin missiona on tuoda esiin ja tukea nuoremman sukupolven taiteilijoita, luoda paikallista ja kansainvälistä yhteistyötä, sekä kehittää monimuotoista kanssakäymistä pääosin nuoren yleisön kanssa.

Festivaaliohjelmaan valikoituneet teokset ja projektit tarjoavat yleisölle monia tapoja osallistua festivaalille: katsojana, teokseen toteutumiseen ja muotoon vaikuttavana osallistujana tai uutta oppivana ja luovana työpajaan osallistujana.

Festivaaliohjelma

Avajaisilta

Kiasma Café ja Kiasma-teatteri 3.8. klo 18 alkaen
Elokuvalippu 5 €

Tämänvuotisen URB-festivaalin starttaa tapahtumarikas ilta Kiasmassa: DJ Aksim soittaa levyjä terassilla ja ala-aulassa nähdään kaksi lyhyttä performanssia. Loppuillan elokuvanäytöksessä nähdään kaksi kotimaista lyhytelokuvaa. Pitkänä elokuvana esitetään Edo Bertoglion ohjaama kulttiklassikko, Manhattanin post-punk-aikakautta kuvaava Downtown 81, jonka pääosassa esiintyy edesmennyt Jean-Michel Basquiat.

Tervetuloa mukaan nauttimaan urbaanista kesäillasta! Terassin ja aulan tapahtumiin on vapaa pääsy. Elokuvanäytöksen hinta on 5 euroa (sisältää drinkin ennen näytöstä). Huomaathan, että elokuvanäytöksen ikäraja on 16 vuotta.

Selfies

Kiasma-teatteri 4.8. klo 14–21
Liput 10/5 €

Mitä jos Selfie, pikaomakuva sosiaalisessa mediassa, olisikin hidasomakuva sosiaalisessa esityksessä? Selfies-esityssarjan takana ovat taiteilijat Iida-Maria Heinonen, Hannu Kivioja, Esa Mattila, Jonna Nykänen, Kati Raatikainen ja Petra Vehviläinen, jotka käynnistivät sarjan vuonna 2013 ja jatkavat sitä koko elämänsä ajan.

onemorequestion: R.I.P. SERVICES

Alppitalo (Karjalankatu 2) 4.8. klo 19, 5.8. klo 19, 6.8. klo 18, 7.8. klo 16
Liput 15/10 €

Päätät elämästäsi. Mikset päättäisi myös kuolemastasi?

onemorequestion-kollektiivin uusi esitysinstallaatio luotaa itsemääräämisemme rajoja kulutuskulttuurin ja optimointiajattelun läpäisemässä nyky-yhteiskunnassa. Lääketieteellisen kehityksen ansiosta elämäämme voidaan pidentää tavoilla, joita aiemmat sukupolvet eivät olisi voineet edes kuvitella. Samalla meidän on kuitenkin otettava yhä enemmän vastuuta elämämme loppuvaiheeseen liittyvistä päätöksistä. R.I.P. SERVICES johdattaa sinut pois totutuilta urilta ja auttaa sinua varautumaan kuolemaan yksilöllisesti ja tahtoasi kunnioittaen.

onemorequestion-kollektiivin ensimmäinen teos YOYO – You are On Your Own sai ensi-iltansa URB 14 -festivaalilla, jonka jälkeen se vieraili brut Wienissä ja HomeFest-festivaalilla Bukarestissa.

R.I.P. SERVICES -työryhmä on Joonas Lahtinen, Luzie Stransky, Mikko Niemistö, Eero Erkamo, Tanja Turpeinen, Jukka Heiskanen, Esther Csapo ja Harald Jokesch.

Hanketta tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto. Yhteistyössä Honkasen ruumisarkkuliike.

Kesäduuniprojekti: Kultaa!

Stoa – Musiikkisali 5.8. klo 18, 6.8. klo 14
Vapaa pääsy

Kultaa! kysyy toimiiko yhteiskunta kuin kullankaivaja ja erottelee nuorista menestyjät. Teos yrittää tavoittaa yhteen elämänvaiheeseen kohdistuvan yhteiskunnallisen paineen. Missä kulkee hyväksymisen ja hylkäämisen raja? Mikä on radikaalia vuonna 2016?

Esityksessä ovat mukana Helsingin kaupungin nuoret kesätyöntekijät Iita, Sawuli, Ilmi Pavilainen, Kami Karbalei ja Iida Jalola. He ovat luoneet teoksen sisällön kesän 2016 aikana yhdessä dramaturgi Are Nikkisen ja teatterintekijä Elina Izarran kanssa.

Hanketta tukevat Helsingin yliopisto, Koneen säätiö ja Helsingin kaupungin kulttuurikeskus / Stoa.

HELride

Kiasman ramppi 5.8. klo 18–21
Miniramppi on avoinna skeittaajille päivittäin.

Skeittikesän helmi, HELride-tapahtuma, kokoaa skeittikansan jälleen Helsinkiin elokuun ensimmäisellä viikolla. Perjantai-iltana 5.8. kokoonnutaan Kiasman rampille, jossa sääntökirjoilla on lämmitetty saunaa ja sekuntikelloilla heitetty vesilintua. Tilalla on hyvää skeittausta, hauskanpitoa ja viihdettä kaikille.

Laura Lehtinen ja Helmi Silvo maalasivat rampin kesäkuun alussa.

Jessica Warboys: Hoop Eye Dance Trance

SIC 6.8. – 4.9. Avajaiset 5.8. klo 18–21
Elokuvanäytös ja taiteilijatapaaminen Kiasma-teatterissa 6.8. klo 16.
Vapaa pääsy.

Brittiläisen kuvataiteilijan Jessica Warboysin tuore teos Sanni on kuvattu Kiasma-teatterissa keväällä 2016. Teos yhdistää tanssia, maalausta ja ääntä, luoden luonnoksen liikkeestä musiikkiin. Sanni esitetään osana Jessica Warboysin maalauksia, veistoksia ja liikkuvaa kuvaa sisältävää näyttelyä Hoop Eye Dance Trance SIC-galleriassa.

HIGHER workshop

Stoa-Musiikkisali 8.8.–10.8.
Varausmaksu 15 €

Michele Rizzon vetämä HIGHER workshop perustuu HIGHER-esityksen tekoprosessiin ja se käsittelee pääasiallisesti ajatusta trance-tanssimisen harjoittelemisesta ei-klubiympäristössä. Workshopiin ilmoittautuminen alkaa samanaikaisesti festivaalin lipunmyynnin kanssa.

DOUBLE BILL: Marika Peura, Kaisa Nieminen, Felix Zenger: [pʌls] ja Michele Rizzo: HIGHER

Stoa-Teatterisali 9.8. klo 19, 10.8. klo 19.
Liput 15/10 €

Helsinkiläiset tanssitaiteilijat Marika Peura ja Kaisa Nieminen sekä beatbox-artisti Felix Zenger kohtaavat Stoan näyttämöllä. Urbaaneista taidemuodoista ideoita ammentavat taiteilijat tutkivat vahvasti improvisaatioon nojaavan esityksensä kautta tanssin ja biitin suhdetta toisiinsa.

Amsterdamissa toimivan koreografin Michele Rizzon esitys HIGHER perustuu klubilla tanssimisen kokemukseen. Esityksessä klubitanssia analysoidaan rukouksen ja katharsiksen muotona, pyrkien ilmaisemaan klubin maagista olemusta esitystaiteen kontekstissa.

Ofri Cnaani: ⌘D (Command+ Duplicate)

Kiasman Seminaaritila 10.8. klo 13–20:30
Vapaa pääsy

Ofri Cnaanin osallistava ⌘D (Command+ Duplicate) -teos yhdistää museovieraiden henkilökohtaiset tavarat taiteilijan omiin, löydettyjen objektien kokoelmasta poimittuihin materiaaleihin, joista tilapäiseksi kuvantuotantoasemaksi lavastetussa liveteoksessa luodaan yksilöllisiä kuvia kopiokonetta ja piirtoheitintä käyttäen. Taiteilija signeeraa lopullisen painotuotteen ja lahjoittaa osallistujalle näin syntyneen uniikin taideteoksen, tai ”alkuperäisen kopion”. Jatkuva heijastus viereiselle seinälle näyttää työaseman objektien kokoonpanoprosessin reaaliajassa, luoden näin digitaalisen jäljennöksen teoksesta ilman johdonmukaista lähdettä. Cnaanin vanhoja laitteita hyödyntävä teos tuo takaisin käsin tehdyn, hitaan tekemisen. Hänen tee-se-itse -välineistönsä palauttaa leikkisyyden ja yksinkertaisuuden kuvan laatimiseen. Byrokraattisuuteen yhdistettyä kopiokonetta käytetään uusien dialogien välineenä, samalla kun tehokkuus korvautuu luovuudella ja vaihdannalla.

Ofri Cnaani on taiteilija ja pedagogi. Vuonna 2015 hänellä oli live-videoinstaallaatio Metropolitan Museum of Artissa sekä uusi tilausteos Inhotim Institutessa, Brasiliassa ja Israel Museumissa, Jerusalemissa. Cnaanin yksityisnäyttelyitä ja performansseja on nähty muiden muassa seuraavissa instituutioissa: The Metropolitan Museum of Art, New York; PS1/MoMA, New York; BMW Guggenheim Lab, New York; The Fisher Museum of Art, Los Angeles.; Twister, Network of Lombardy Contemporary Art Museums, Italia; Haifa Museum of Art, Israel ja Herzlyia Museum of Art, Israel.

Yhteistyössä: Helsinki International Artist Programme (HIAP)

HoME Theater: KoToNA / DoMA / at HoME

Yksityiskoti 10.8. klo 17, 11.8. klo 17, 12.8. klo 17
Liput 15/10 €

KoToNA / DoMA / at HoME on palkittu esitys, joka tapahtuu joka kerta eri kodissa ja heijastelee sen asukkaiden tilaa, teemoja, naapurustoa ja menneisyyttä – ja jonka asukkaat osallistuvat niin ikään esitykseen. Se on arkeologinen, antropologinen, älykäs ja leikkisä katsaus kaupunkilaiselämään. Tänä kesänä projektin takana oleva prahalainen HoME Theater juhlistaa sekä esityksen että omaa kymmenvuotisjuhlaansa URB-festivaalilla.

HoME Theater on Prahassa työskentelevä ryhmä kansainvälisiä ja paikallisia taiteilijoita, joka tutkii teatteria ja esitystaidetta luoden paikkasidonnaisia, osallistavia, julkisilla paikoilla tapahtuvia sekä muunlaisia suunnitelmallisia performansseja. Ryhmä kartoittaa millaisia taiteellisia ja henkilökohtaisia muodonmuutoksia on mahdollista saavuttaa esityksen kautta, sekoittamalla ja törmäyttämällä yksityistä ja julkista tilaa, taidetta ja elämää, itsepäisyyttä ja kompromissia…

Esitys tapahtuu yksityiskodissa Helsingin ydinkeskustassa. Esitys alkaa asunnon lähellä sijaitsevassa kohtaamispaikassa, jonka tarkka sijainti paljastuu vasta hieman ennen esitystä…

Matkaa tukee Tsekin tasavallan kulttuuriministeriö. Muu tuki: MOTUS / Alfred ve dvore, Praha; Prahan kaupunginvaltuusto; New Web / Nova sit.

Yhteistyössä: Helsinki International Artist Programme (HIAP)

PME-ART: The DJ Who Gave Too Much Information (H5)

Kiasma-teatteri 11.8. klo 19-22.
Liput 15/10 € 

Levysoitin ja kasa vinyylejä. Jokaiseen levyyn liittyy tarina. Nämä tarinat ovat peräisin huhupuheista, internetistä, kirjoista, lehdistä, kavereilta tai omasta elämästämme. The DJ Who Gave Too Much Information (Hospitality 5) tutkii tapoja, joilla musiikki ja sitä ympäröivät tarinat soluttautuvat yksityiselämäämme ja sosiaalisiin suhteisiimme, vaikuttaen siihen millaisena ymmärrämme rakkauden, työn ja miten yhteiskunnan tulisi mielestämme toimia. Yleisö voi kulkea esityksen aikana vapaasti sisään ja ulos sekä nauttia tilassa tarjottavia virvokkeita.

Bring your own Record/Listening Party (LP)

Kiasma-teatteri 12.8. klo 18–19:30
Vapaa pääsy

Esitystä seuraavana päivänä yleisö on tervetullut erityislaatuiseen Bring your own Record/Listening Party -tapahtumaan, johon kuka tahansa voi tuoda oman vinyylilevynsä ja kertoa siihen liittyvän tarinan.

URB Hyvinkäällä: Urbaania sarjakuvaa Villa Artussa

Villa Arttu 9.–12.6.

Lasten ja nuorten taidekeskuksessa Hyvinkäällä järjestetään kesäkuussa sarjakuvatyöpaja 15–20 -vuotiaille nuorille KOTI-teemalla. Työpajan ohjaajana toimii sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen.

Festivaalia tukevat

Helsingin kaupungin kulttuurikeskus / Stoa

Opetus- ja kulttuuriministeriö