URB 12

Reilun viikon mittaisessa festivaalissa nähdään taas nuorten tekijöiden näkökulmia nyky-yhteiskuntaan ja sen urbaaneihin kulmiin.

  • 28.7.–5.8.2012

URB 12 –festareiden avajaisia vietetään katutanssin merkeissä lauantaina 28.7. Kiasman pihalla, vastavalmistuneen esiintymislavan, skeitattavan veistoksen ja skeittirampin yhdistelmän Surfing the Apocalypsen luona.

Ensimmäisenä festariviikonloppuna Kiasma-teatterissa esitetään afganistanilaista skeittikulttuuria valottava dokumenttielokuva Skateistan: Four Wheels and a Board in Kabul.

Tiistaina ja keskiviikkona 31.7.–1.8. vietetään Stoassa urbaanin tanssin iltaa. Näyttämöllä nähdään ranskalaista katutanssia maailman huipulta, kun Yonder Woman, ”koe kahdelle supernaiselle”, tuo lavalle ranskalaiset tanssijat Anne Nguyenin ja Valentine Nagata-Ramos’n. Tanssi-illan toisessa pääesityksessä suomalainen tanssitähti Ima Iduozee tanssii sooloteoksessaan surrealistisen ja todellisen välimaastossa.

Tanssi-illassa nähdään myös Elina Izarra Ollikaisen, Heli Keskikallion sekä URBin kesätyöprojektissa työskennelleiden nuorten esitys Kuvia Helsingistä, joka kuvaa liikkeen ja teatterin keinoin Helsingin monikasvoisuutta sekä sen sykettä ja rytmiä. Esitys pohjaa nuorten keräämään havainnointi- ja muistomateriaaliin Helsingin eri kaupunginosista.

Helsingin katukuvan saloihin ja sen havainnointiin keskittyy myös Jon Irigoyenin työpaja Cartographies of the Memory sekä Teuvo Teivaisen Maailmanpoliittinen kävelyretki.

URB 12 huipentuu perjantaista sunnuntaihin 3.8.–5.8. esitettävään Jalkapallo-oopperaan. Esitys tiivistää yhteen katsomoon koko jalkapallon kannatuskulttuurin kirjon. Suuret tunteet, koreografioidut kannustusrallit ja hodarit sekoittuvat yhdeksi suureksi kuvaukseksi jalkapallosta ja sen innokkaimmista kannattajista. Hollantilainen hittiesitys nähdään nyt ensimmäistä kertaa kotikaupunkinsa Gentin ulkopuolella.

Esitysten ja tapahtumien lisäksi URB 12 tarjoaa kuvataiteilija Timo Vaittisen vetämän myyttisiin olentoihin keskittyvän lasten ja nuorten kuvataidekurssin Hyvinkään Villa Artussa 1.–5.8., sekä perulaisen kulttuuriskandaaleja herätelleen pop-taiteilija Jorge Miyaguin ilkikurisia ja kantaaottavia maalauksia Stoassa 27.07.2012 – 04.08.2012. Mukana festivaalilla on myös Timofey Radya, venäläinen nuoren polven katutaiteilija.