URB 09

Addicted to bad ideas, Extended teenage era, Oh no! – ja paljon muuta! Kiasma-teatterin kymmenvuotias URB-festivaali tuo elokuiseen Helsinkiin urbaania taidetta monilla taajuuksilla.

  • 30.7.–9.8.2009

URB – urbaanin taiteen festivaali 10 vuotta

Miniramppi nousee Kiasman pihalle skeittareiden rullattavaksi jo kesäkuun alussa (avajaiset 5.6.2019).

URB haluaa tänä vuonna nostaa keskiöön kotimaisen urbaanin tanssin, ja näyttää mihin se on vuosien varrella venynyt ja kehittynyt. Luvassa on useita ensi-iltoja ja URBin historian ensimmäinen kotimainen tilausteos, jossa yhdistyy tasaväkisesti visuaalisuus ja tanssi. Mukana työryhmässä on Flow-Mo:n tanssijoita ja visuaaleja suunnittelevat Petri Ruikka ja Jani-Matti Salo.

Ulkomaisia vieraita saapuu monelta maailman kolkalta. Brooklynilainen kulttisuosiota niittävä underground-bändi The World/Inferno Friendship Society nähdään Savoyssa. Se tuo lavalle vimmaisen 10 hengen postpunk-konsertin: Addicted to Bad Ideas – Peter Lorre’s Twentieth Century. Punk-kabareen teatterilliset elementit ja vaikuttavat live-videot on ohjannut nuorenpolven nouseva teatterintekijä Jay Scheib.

Kiasma-teatterissa nähdään belgradialaiset bboyt Darko Bursa ja Luka Luki, joille nykytanssikoreografi Dalija Ain on tehnyt breikkiä purkavan esityksen. Teos keskittyy totutusta poikkeavaan hypnoottisen hitaaseen ja taidokkaaseen breakdanceen.

Algerialaistaustaisen koreografi-ohjaajan Akikan ryhmäteos Extended Teenage Era on kokoelma kysymyksiä, vastauksia, pelejä ja tehtäviä, jotka koskevat kasvamista ja Peter Pan -syndroomaa. Esityksen myötä juhlitaan URBin ja Stoan monivuotista yhteistyötä.

Hip hopin historiaan tutustutaan Janne Immosen luennon ja Public Enemy – Welcome to the Terrordome -elokuvan myötä. URB-elokuvaohjelmisto pureutuu myös newyorkilaiseen taidekollektiiviin Beautiful Losers -dokumentissa, kadun filosofeihin Examined Life -elokuvassa sekä Palestiinan hip hop -kenttään Slingshot Hip Hopissa.

Lisäksi nähdään Dance.fi-ryhmän ja Murha-kollektiivin katutanssiesitykset ja Laineen Kasperin rytmistä sanailua sisältävä ilta Kiasma-teatterissa. Ohjelmaa on myös Alkovi-galleriassa ja ympäri Kalliota. Taiteilija Markus Renvall ja tanssija Elina Lauttamäki vetävät osallistavaa videotanssiprojektia, jossa tarkoituksena on näyttää,että kaikissa meissä asuu tanssija. Polyform on puolestaan teos, joka tutkii musiikin ja vaatteiden välistä yhteyttä. Se esittää ajankohtaisia kysymyksiä pukeutumiskoodeista, vaatteiden heijastamista arvoista sekä niiden suhteesta erilaisiin yhteiskunnallisiin statuksiin ja rooleihin. Klubeja pidetään mm. mbarissa ja Fannyssa.

Kymmenen päivän jälkeen URB huipentuu tuttuun tapaan viimeisenä sunnuntaina Kiasman ilmaiseen URB-tapahtumaan.