Ways of Seeing

Teatteriesitys matkaa valtarakenteiden juurille kartoittamaan valvonnan, rasismin ja pelon yhteyksiä.

  • 18.6.2022 klo 15–16.50
englanniksi
Liput: 25 € / 16 €
Lippu sisältää pääsyn näyttelyyn esityspäivänä.

Hanan Benammar, Ways of seeing, Black Box. Kuva: Leif Gabrielsen.

Esityksestä

Hanan B. on matkustanut Ranskasta Norjaan vain huomatakseen, että Jean-Marie Le Penin ja Kansallisen rintaman agenda on juurtunut syvälle myös pohjoiseen. Oslossa hän tapaa Sara B:n, joka 1980-luvulla pakeni Saddam Husseinin kurdeja vastaan käymää sotaa Norjaan. 

Ways of Seeing (Näkemisen tavat) -esityksessä Hanan Benammar, Sara Baban ja Pia Maria Roll pyrkivät kartoittamaan verkostoja, joiden tavoitteena on voimistaa norjalaisen yhteiskunnan rasistisuutta. Keitä verkostoihin kuuluu ja mitä he haluavat saavuttaa? 

Vuonna 2019 Oslossa ensi-iltansa saanut näytelmä sai runsaasti huomiota ja laajensi rasismia koskevaa keskustelua Norjassa. Vaikka performanssin lähtökohtana on Norjan tilanne, se viittaa myös maailman tapahtumiin kuten Algerian itsenäisyystaisteluun, Ranskan nykypoliitikkoihin, Kurdistanin konfliktiin sekä Rojavan itsehallintoalueen yhteiskunnallisiin kokeiluihin Syyriassa. 

Ways of Seeing -esitys on vahva osoitus siitä, että taide mahdollistaa kokeilut, joiden avulla voidaan tarkastella nykyhetkeä koskevia polttavia kysymyksiä.

Taustatietoja teoksesta englanniksi:

Taiteilijat

Pia Maria Roll

Pia Maria Roll on norjalainen teatteriohjaaja. Hän on työskenellyt näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittana ja näytelmäkirjailijana. Roll tunnetaan Norjassa esityksistä Street Scene (2008), Over evne III (2010), Ship O’hoi (2012), Ses i min nästa pjäs (2015) ja Nå løper vi! 

Hanan Benammar

Hanan Benammar on algerialainen/ranskalainen taiteilija, joka asuu Oslossa. Benammar on suorittanut maisterintutkinnot Oslon taideakatemiassa (Norja) ja Dutch Art Institutessa (Alankomaat).   

Sara Baban

Sara Baban on näyttelijä ja laulaja. Hän on työskennellyt norjalaisen Risteateret-kiertueteatterin näyttelijänä. Viime vuodet Baban on kiertänyt menestyneen Nå løper vi! -näytelmän knssa. Hän suorittaa parhaillaan maisterintutkintoa Oslon National Academy of The Artsissa KHIOssa. 

Kuvia esityksestä

Työryhmä

Esiintyjät: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Ketil Lund 
Konsepti: Pia Maria Roll, Marius von der Fehr 
Teksti: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr 
Ohjaus: Pia Maria Roll 
Apulaisohjaus: Marius von der Fehr 
Dramaturgia: Kai Johnsen 
Scenografia, puvustus: Jennie Bringaker 
Musiikki: Sara Baban, Hanan Benammar, Phonophani, Jon Platou Selvig 
Piirustus, animaatio: Lotte Konow Lund 
Valosuunnittelu: Svein Inge Neergård 
Video: Sara Baban, Hanan Benammar, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr, Line Lyngstadaas 
Tekstiotteet: Aimé Césaire, Frantz Fanon, Jean-Paul Sartre

Yhteistyössä

Teos on tehty yhteistyössä Black Box Teaterin kanssa.  

Tukijat

Norsk Kulturfond ja Dramatikkens hus.  

Sijainti ja esteettömyys

Kiasma-teatteri sijaitsee Kiasman ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta katsottuna rakennuksen vastakkaisessa päädyssä. Kiasma-teatterissa on numeroimaton katsomo. Päällysvaatteet ja isot laukut voi jättää ilmaiseksi Kiasman vaatesäilytykseen.

Kiasma-teatterin katsomon ylätasanteelle on esteetön pääsy. Suosittelemme yhteydenottoa Kiasman infoon etukäteen, jos pyörätuolipaikalle on tarvetta.

Samankaltaisia tapahtumia