Kuvaus
Mikko Niemistön nykytanssiteos Wakey-wakey luo psykedeelisen tilan, jossa aktiivisesti pyritään kohti erilaisia siirtymiä alitajunnan kerrokselta toiselle. Teos innoittuu transsista ja monipuolisesta kokoelmasta unia, runoja ja tunteikkaita poliittisia tekstejä.
Työryhmä sukeltaa mielen sisäisiin todellisuuksiin rituaalin rakenteiden kautta. Teos koostuu monitaiteisesta kokonaisuudesta, jossa herääminen on käänteistä. Herääminen on teoksessa havahtumista todellisuudesta tajunnan alivirtauksiin; kohinaan, joka peittyy arjen alle ja pilkahtelee esiin muistoina yöllisistä visioista sekä vaipumisina omiin ajatuksiin.
Tanssiteos on osa herätysliikettä, joka kutsuu vaeltamaan mielen hämärille alueille. Siinä käsitellään muun muassa poliittisia ja uskonnollisia herätyksiä sekä psykedeelien aiheuttamaa egon kuolemaa. Tällaisia tiloja kuvataan usein kykynä nähdä asiat uudessa valossa tai kadotetun totuuden palautumisena, jolloin se todellisuus, josta on herännyt, näyttäytyy vieraana.
Taiteilijat
Mikko Niemistö
Mikko Niemistö on koreografi, esitystaiteilija ja kuraattori, joka työskentelee Helsingissä ja ulkomailla. Hän on toteuttanut sekä sooloteoksia että monialaisia kokonaisuuksia, joissa eri taiteenlajit käyvät vuoropuhelua. Teoksissaan hän tutkii ihmiskehon suhdetta ympäristöönsä: tiedostamattomia ja tiedostettuja ruumiillisia yhteyksiä yhteiskunnan rakenteisiin.
Karolina Ginman
Karolina Ginman on helsinkiläinen tanssija ja koreografi. Häntä kiinnostaa syvästi aistittu ja läpieletty luova ruumis, joka puhuu runouttaan järjen tuolla puolen.
Johannes Vartola
Johannes Vartola on helsinkiläinen taiteilija ja äänisuunnittelija. Hän työskentelee ihmisen luontosuhteiden filosofian sekä tilojen ja paikkojen politiikan parissa. Vartolan erikoisalueita ovat kokeellisuus, yleisön osallistaminen ja dokumentaarisuus.
Justus Kantakoski
Justus Kantakoski on muotisuunnittelija ja esitystaiteilija. Kantakoski työskentelee nykymuodin, käsityön, esitys- ja videotaiteen parissa. Hänen töitään on palkittu niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.
Teo Lanerva
Teo Lanerva on helsinkiläinen valo- ja videosuunnittelija. Hän työskentelee enimmäkseen nykyesitysten parissa sekä tapahtumissa niin pienillä underground-klubeilla kuin suurilla festivaaleillakin. Hänen suunnittelemiaan teoksia on nähty yli kymmenessä maassa.
Elina Lifländer
Elina Lifländer on lavastaja, tilataiteilija ja esittävien taiteiden lavastuksen lehtori Taideyliopistossa. Hänen töitään on ollut esillä muun muassa Helsingissä, Prahassa ja Venetsian tutkimuspaviljongissa.
Työryhmä
Koreografia: Mikko Niemistö
Esiintyjät: Karolina Ginman and Mikko Niemistö
Pukusuunnittelija ja seremoniamestari: Justus Kantakoski
Äänisuunnittelu ja live-musiikki: Johannes Vartola
Valosuunnittelu: Teo Lanerva
Tilasuunnittelu: Elina Lifländer
Tukija
Sijainti ja esteettömyys
Kiasma-teatteri sijaitsee Kiasman ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta katsottuna rakennuksen vastakkaisessa päädyssä. Kiasma-teatterissa on numeroimaton katsomo. Päällysvaatteet ja isot laukut voi jättää ilmaiseksi Kiasman vaatesäilytykseen.
Kiasma-teatterin katsomon ylätasanteelle on esteetön pääsy. Suosittelemme yhteydenottoa Kiasman infoon etukäteen, jos pyörätuolipaikalle on tarvetta.

Elävää nykytaidetta