Viehâ

Monitaiteinen esitys käsittelee menetyksen, luopumisen, yhteisön ja toivon teemoja saamelaiskulttuurin näkökulmasta. Esitys on osa Kompassissa pohjoinen –näyttelyn ohjelmistoa.

  • 24.2.–26.2.2023
1. kerros
Liput: € 25 / € 16
Esitykset 24., 25. & 26.2. Kellonajat ilmoitetaan myöhemmin lipunmyynnin aloituksen yhteydessä.
Mies ja nainen karvahatut päässä.

Kuva: Janne Airaksinen

Kuvaus

Viehâ on portti maailmaan, jonka väki ei häviä silloinkaan, kun se lakkaa näkymästä. Monitaiteisen teoksen keskiössä on yhtenäinen väki, viehâ. Immersiivinen teos piirtää valo- ja äänitaiteen, liikkeen ja kerronnan kautta esiin maailman, jossa aikakerrostumat heittelevät väkeä sattumanvaraisesti mennyt ja nykyhetki kohtaavat.

Teoksessa luopuminen, välittäminen, ikävä, selviytyminen ja toivo vuorottelevat. Viehâ on ohikiitäviä hetkiä, joissa ihminen kokee näitä tunteita ja joutuu tekemään päätöksiä, jotka voivat seurata mukana läpi eliniän. Kuka lopulta voi vaikuttaa siihen, mikä säilyy ja mikä katoaa ajan kuluessa?

Teos henkii kerran eläneiden ihmisten kohtaloita, jotka toistuvat hieman eri muodoissa tänäkin päivänä. Viehâ piirtää kuvan saamelaisen kulttuurin ja elämäntavan murroksesta ja yhteisöjen aseettomuudesta muuttuvan maailman ja ulkopuolisen paineen edessä. Väkevän väen voimin kuvaan piirretään kuitenkin kirkkaana kaiken ylittävä toivo ja yhteenkuuluvuus.

Esityksen aikana yleisö liikkuu eri tiloissa Kiasmassa.

Teoksen ensi-ilta oli Rovaniemen taidemuseossa 28.1.2022.

Kuvia esityksestä

Työryhmä

Ohjaus ja koreografia: Auri Ahola
Esiintyjät: Titta Court, Unna Kitti, Ailu Valle, Auri Ahola, Panu Valo
Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Musiikki: Tuomas Norvio ja Ailu Valle
Dramaturgi: Elli Salo
Oppaat: Elli Salo, Aira Huovinen
Tekstit: Mikko Aikio (1837-1918) teoksesta Inarinlappalaista kansantietoutta (koonneet A.V. Koskimies ja T. Itkonen), Auri Ahola (Mikko Aikion lapsenlapsenlapsenlapsi)
Arkistomateriaalit: Jouni Aikio / Yle Sámi arkiiva / Yle Saamen arkisto
Valokuvat: Janne Airaksinen, Jouni Porsanger
Tuotanto: Viehâ-työryhmä ja Kiasma-teatteri
Yhteistyökumppanit: Rovaniemen taidemuseo, Muhoksen Villa Oy