Teoksesta
X∙over on tanssija-koreografi Ben Furyn (BE/MAR) luoma paikkasidonnainen esitys. Se ammentaa sufilaisista ja muista rituaalisista liikemuodoista, jotka ovat toimineet Furylle inspiraationa. Helsingissä URB 21 –festivaalilla ensi-iltansa saava teos on uusi versio Furyn aiemmasta teoksesta Crossover, jota esitettiin syksyllä 2019 Tunisiassa Dream City -festivaalilla. Crossover syntyi Furyn paikallisille tanssijoille vuosien 2018-19 aikana pitämien työpajojen lopputuloksena.
Helsingissä Ben Fury on työskennellyt viiden paikallisen esiintyjän kanssa, joiden kanssa hänellä on ollut mahdollista työstää uudelleen alkuperäisen teoksen teemoja.
Teostiedot
Ohjaus: Ben Fury
Koreografia: Ben Fury & työryhmä
Esiinryjät: Andrii ”Pluto” Gregul, Jeffrey Kam, Selma Kauppinen, Siiri Korkeamäki, Hozan Omar
Ohjaajan assistentti: Sara Hirn
Musiikki: HXIVE
Puvustus: Joona Huotari
Tuotanto: URB, Kiasma-teatteri & Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa
Teos on osa nelivuotista EU-hanketta Art Beyond Participatin – BEPART. Lue lisää hankkeesta sen verkkosivuilta.
Saavuthan vain terveenä paikalle! Katsojat ohjataan seisomaan Stoan aukion ympärille. Säävaraus – rankkasateen iskiessä esitystä ei voida esittää.
Työryhmä
Ben Fury
Marokkolaissyntyisen Benaji Mohamedin / Ben Furyn tanssin juuret juontuvat 80-90-lukujen Brysselin underground-breakdance-skeneen. Breakdancessa hän on kehittänyt erityisesti lattiatyöskentelyä, groovea, tyyliä ja powereita. Vuonna 1998 hän uppoutui nykytanssiin, ja sillä tiellä hän on edelleen. Ben on tutkinut näiden kahden erilaisen tanssimuodon yhteensulautumista antaen taiteellisen ilmaisun vaikuttua toisistaan ja luonut näin omanleimaisen ilmaisumuodon.
Andrii ”Pluto” Gregul
on 31-vuotias ammattitanssija, tanssinopettaja ja DJ. Hän kuuluu kansainvälisesti tunnettuun tanssiryhmään nimeltä Ruffneck Attack. Gregul on syntynyt ja kasvanut Kiovassa, Ukrainassa, jossa hän aloitti breakdancen 20 vuotta sitten. Kuluneen 15-vuoden aikana hän on matkustanut ympäri maailmaa kilpailijana, esiintyjänä, tuomarina ja opettajana, sekä osallistunut voitokkaasti lukuisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Gregul on asunut vuodesta 2015 Helsingissä ja toiminut aktiivisesti paikallisessa katutanssiskenessä. Vuonna 2018-19 Gregul oli mukana Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus –esityksessä. Tällä hetkellä Gregul on yksi kansallisen breakdance-tiimin valmentaja ja valmistautuu Suomen parhaiden tanssijoiden kanssa 2024 Pariisin Olympialaisiin.
Jeffrey Kam
on plokkari, DJ, yhden lapsen isä ja ennen kaikkea tanssija. Kam alkoi kiinnostua hip hopista ja b-boyingista jo 4-vuotiaana, ja myöhemmin hän löysi lockingista rakkaimman tanssityylinsä. Kam esiintyi vuonna 2012 Suomen televisiossa So You Think You Can Dance –ohjelmassa, minkä jälkeen hänen tanssiuransa muuttui ammattimaisemmaksi. Hän on työskennellyt mm. tanssijana Disneyn Tarzan-musikaalissa Helsingin kaupunginteatterissa, Indigo- ja Lentävä hollantilainen –oopperoissa Suomen kansallisoopperassa, sekä Viulunsoittaja katolla –musikaalissa Tampereen Työväen Teatterissa. Lukuisat kilpailut, esitykset, kilpamatkat ja tilaisuudet oppia ulkomailla eri ihmisiltä, teatteri ja ooppera, sekä hänen henkilökohtaiset elämäntapahtumansa ovat ohjanneet Kamin tietä tanssijana. Hän kuvailee tuon tien olevan tunnetta vapaudesta ja improvisaatiosta.
Selma Kauppinen
on valmistunut Tampereen konservatoriosta vuonna 2017 tanssijaksi, mistä lähtien hän on tehnyt monipuolisesti töitä tanssin kentällä. Hän on toiminut tanssijana mm. musiikkivideoissa, elokuvissa, musikaaleissa ja eri artistien taustoilla. Viimeisimmät työpaikat ovat olleet Helsingin Kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Hurjaruuth, joissa molemmissa Kauppinen on toiminut tanssijana ja esiintyjänä.
Siiri Korkeamäki
on helsinkiläinen tanssija. Korkeamäki aloitti tanssimisen jo lapsena flamencolla, ja myöhemmin teini-ikäisenä hän ryhtyi harrastamaan hip hopia. Vuosina 2017-19 hän opiskeli erilaisia katutanssityylejä Åsa Folkhögskolanissa Ruotsissa, missä hän siirtyi erityisesti breakdancen pariin. Jameissa ja battleissa hän edustaa KOOKOOCEE crew’ta, joka myös järjestää tapahtumia Helsingissä. Korkeamäki haluaa syventää ymmärrystään hip hop –kulttuurin mustista amerikkalaisista juurista, sekä jakaa ja kehittää paikallista sekä kansainvälistä breikkiyhteisöä inklusiivisempaan ja kestävämpään suuntaan. Tanssitaiteilijana Korkeamäki haluaa löytää liikkeistä uusia ulottuvuuksia, kehittää voimaa ja ilmaisuaan. Breikatessa hän haluaa luoda flown nopeista ja pehmeistä liikkeistä – funkaten musiikin rytmiin!
Hozan Omar
on helsinkiläinen tanssija ja tanssinopettaja. Vuonna 2015 hän valmistui ruotsalaisen Åsa Folkhögskolanin katutanssiohjelmasta. Hän on matkustellut paljon tanssin parissa ja osallistunut erilaisiin kilpailuihin, ja voittanut mm. vuosina 2013 ja 2016 Suomen mestaruuden poppingissa. Omar on esiintynyt myös erilaisissa tv-ohjelmissa ja musiikkivideoissa. Tanssijana Omar kokee olevansa itsevarma, ja hän kokee esiintymisen tuovan hänen potentiaalinsa parhaiten esiin.
Joona Huotari
on pukusuunnittelija ja taiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti musiikkivideoiden, television, muodin, teatterin, sirkuksen ja oopperan parissa jo vuodesta 2010. Huotarin erikoisalaa suunnittelussa on materiaalien työstäminen sekä kierrätys- ja uusiomateriaalien käyttö. Hän lähestyy pukuja modernilla ja tuoreella tavalla. Hän käsittelee yksittäisiä pukuja puettavina taideteoksina. Toisaalta puvustukset toimivat produktioissa osana kokonaistaideteosta. Huotari on tehnyt pukusuunnittelun lisäksi töitä myös performanssitaiteilijana, graafisena suunnittelijana ja lavastajana.
HXIVE
on Janne Uusiniemen ja Joonas Pehrssonin muodostama duo. Yhtye toimii analogisen ja digitaalisen rajapinnalla. Musiikki on saanut inspiraatiota mm. kesäisistä metsälammista, Maunulan Uurnalehdosta ja Itäkeskuksen uimahallista.
Seuraa URB-festivaalia
Löydät meidät sosiaalisesta mediasta tunnuksella @urbfestivaali.