Biret & Gáddjá Haarla Pieski: Starting from staring – Čalmmiid Čađa

Tanssiteos, jossa kuljetaan tajunnan eri kerrosten läpi kehollisen vapautumisen suuntaan. Esitys on osa Baltic Circle -festivaalin ja Kompassissa pohjoinen -näyttelyn ohjelmistoa.

  • 19.11.2022 klo 17–18
  • 20.11.2022 klo 14–15
Liput: maksullinen
Liput ennakkoon Tiketistä, ovimyynti Kiasman aulassa n. 1h ennen esitystä.
Tanssija saamelaispuvussa silmistä tehdyn ihmishahmoisen piirroksen vieressä.

Biret & Gáddjá Haarla Pieski: STARTING FROM STARING ČALMMIID ČAĐA

Kuvaus

Tässä paikassa, tässä olotilassa, näiden ihmisten kanssa, tänään, nyt: ”čalbmat” tarkoittaa “alkaa nähdä”. Tämä matka alkaa tuijottamisesta, katsomisesta, pelkästään katsomisesta. Sitten näkemisestä ilman ennakkokäsityksiä, odotuksia tai selityksiä, sitten tämän paikan ja toistemme tapaamisesta. Se alkaa antamalla kuuluvuuden riittää. Antamalla sen kulkea läpi. Läpi silmien, suolistoon, kehoon.

Alku ilman puhetta. Kaksikko aloittaa hajottamalla sanat erilleen. Sanat, joihin ei voi luottaa, sanat, jotka yleensä ovat vain jotakin mustaa valkoisella; sopimus, joka jo alkuunsa on revitty rikki.

Lähtö.

Laskeudutaan jonnekin muualle, aloitetaan kaikki alusta, mutta palaa menneisyydestä mukana kantaen. Sitten jäljet piilotetaan, eletään pehmeässä taistelussa, ilman sopimusta. Vaelletaan ympäri ja ympäriinsä, ylhäältä alas, ylösalaisin, ulkona ja sisällä.

Sitten taas lähtö, kuljetaan eteenpäin, laskeudutaan. 

Baltic Circle festivaali

Taiteilijat

Biret Haarla Pieski ja Gáddjá Haarla Pieski ovat Utsjoelta, Suomen puolelta Saamenmaata, kotoisin olevia tanssijoita ja esiintyjiä. He valmistuivat Suomen Kansallisoopperan balettikoulusta vuonna 2019, ja heinäkuussa 2022 he saivat tanssin kandidaatin tutkinnon P.A.R.T.S:ssä (Performing Arts Research and Training Studios) Brysselissä.

Haarla Pieskien uusi teos Starting from Staring sai ensiesityksensä Beursschouwburgissa Brysselissä Art & Land – EU Sámi 2022 -viikolla. He ovat tehneet yhdessä useita yhteistöitä muiden taiteilijoiden kanssa, kuten teatteriohjaaja Pauliina Feodoroffin Matriarchy, joka sai ensi-iltansa Sámi paviljongissa (Venetsian biennaali 2022), kuvataiteilija Outi Pieskin videoinstallaatio Guhte Gullá / Here to Hear (Helsinki biennaali 2021) ja kuvataiteilija Marja Helanderin palkittu lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit / Birds in the Earth (Sundance Film Festival 2018).

Riddu Riđđu -festivaali valitsi heidät Vuoden nuoriksi taiteilijoiksi 2021.

Työryhmä

Konsepti ja esitys: Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski
Dramaturginen apu: Antoine Dupuy-Larbre
Ääni: Nicholas Francett
Laulu: Katarina Barruk
Laulun äänitys ja miksaus: Arnljot Nordvik
Valosuunnittelu: Meri Ekola
Tukijat: Suomen Benelux-instituutti, Beursschouwburgin, Saamelaisneuvosto, SSN – Suomen saamelaisnuoret ry ja Riddu Riđđu Festivaali

Sijainti ja esteettömyys

Kiasma-teatteri sijaitsee Kiasman ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta katsottuna rakennuksen vastakkaisessa päädyssä. Kiasma-teatterissa on numeroimaton katsomo. Päällysvaatteet ja isot laukut voi jättää ilmaiseksi Kiasman vaatesäilytykseen.

Kiasma-teatterin katsomon ylätasanteelle on esteetön pääsy. Suosittelemme yhteydenottoa Kiasman infoon etukäteen, jos pyörätuolipaikalle on tarvetta.