Re-make 2014 / Paula Tuovinen: Blondi

Blondi palaa Kiasma-teatterin näyttämölle 14:n vuoden jälkeen.

  • 3.9.–7.9.2014

Ke 3.9. klo 19, Pe 5.9. klo 19 ja Su 7.9. klo 15

Blondiuteen liittyy runsaasti geneettisiä, historiallisia ja kulttuurisia teemoja, joita soolotanssiteos Blondi pyrkii raottamaan.

”Blondi sisältää viittauksia ihon vaaleuteen sinänsä, vaaleaan naiseen kuvataiteissa tai alastonkuvaukseen, naiseen luontona, johon liittyy minun oma vähittäin vanheneva naisen (äidin) ruumis, ja naiseen lapsena, ja toisaalta blondi ei ole ehtinyt laittaa housuja jalkaansa.. ja ihmisen kehittymiseen apinasta ihmiseksi, meillä spesifimmin mustasta vaaleaksi.”
(Ote koreografin kirjeestä säveltäjälle 9.12.1999)

Mistä vitsien blondi itse asiassa koostuu? Miksi vaaleus on kulttuurisesti muodostunut monesti haluttavaksi ominaisuudeksi? Miksi toisaalta on muodostunut vitsien blondius, vaaleus halventavana piirteenä? Kuuluuko Blondi luonnon vai kulttuurin alueelle? Remake-versiossa tasoja tuo lisää kysymys, missä ovat Blondin lukulasit?

Kiasma-teatteri järjesti 15-vuotisen historiansa kunniaksi äänestyksen, jossa yleisö sai äänestää yhden seitsemästä Kiasma-teatterissa nähdystä teoksesta uusintakierrokselle. Voittajaksi selvisi tanssija-koreografi Paula Tuovisen tunnetuimpiin teoksiin kuuluva Blondi vuodelta 2000.

Paula Tuovinen toimi Teatterikorkeakoulun rehtorina 2005-2012 ja on nyt Taideyliopiston vararehtori.

Koreografi / tanssi: Paula Tuovinen

Lavastus: Kimmo Takala
Sävellys: Lotta Wennäkoski
Valosuunnittelu: Mikko Hynninen