Pauliina Feodoroff: Matriarkaatti

Live-installaatio, jossa yleisö voi viettää haluamansa ajan. Teos on osa Kompassissa pohjoinen -näyttelyn ohjelmistoa.

  • 25.3.2023
Liput: museolipulla
Tarkempi kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.
Mies moottorikelkan päällä porojen ympäröimänä.

Kuva: Marja Helander. Kuvassa Osmo Seurujärvi.

Kuvaus

Matriarkaatti on praktiikka, jossa kaikki johtavat ja kukaan ei johda. Se on maailma, jossa eletään tasavertaisessa ja dialogisessa suhteessa maaperän ja vesistöjen kanssa. Se on järjestäytymisen tapa, jolla poisoppimisen myötä suunnataan kohti re-matriaatiota: kulttuurin ja maankäytön päätösvallan palauttamista saamelaisyhteisölle. 

Kiasma-teatterissa Matriarkaatti ilmentyy live-installaationa, jossa yleisö voi viettää haluamansa ajan.

Matriarkaatti-teos esitettiin ensimmäisen kerran Venetsian Biennaalin Sámi-pavlijongissa videoinstallaation ja esityksen yhdistelmänä huhtikuussa 2022, ja joulukuussa 2022 se nähdään Tanssin talossa, Helsingissä. Kiasma-teatterin installaatio on jatkoa edellisille ilmentymille.

Taiteilija

Pauliina Feodoroff(s. 1977) on kolttasaamelainen elokuvaohjaaja, teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja maanvartija.

Sijainti ja esteettömyys

Kiasma-teatteri sijaitsee Kiasman ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta katsottuna rakennuksen vastakkaisessa päädyssä. Kiasma-teatterissa on numeroimaton katsomo. Päällysvaatteet ja isot laukut voi jättää ilmaiseksi Kiasman vaatesäilytykseen.

Kiasma-teatterin katsomon ylätasanteelle on esteetön pääsy. Suosittelemme yhteydenottoa Kiasman infoon etukäteen, jos pyörätuolipaikalle on tarvetta.