Orient Express Yourself

URB X ARS22

Astu vaihtoehtoiseen talousjärjestelmään! Orient Express Yourself on osallistava performanssi, jossa voit ostaa eri annoksia falafel-kioskista käyttäen valuuttana kokemuksiasi perhesuhteista tai patriarkaalisesta yhteiskunnasta. Esitys on osa URB22-festivaalin ohjelmistoa.

  • 4.6.2022 klo 14–18
  • 7.6.2022 klo 15–19
  • 8.6.2022 klo 14–18
englanniksi, suomeksi
Liput: vapaa pääsy

Kuva: Julia Niskanen.

Tapahtumapaikat

la 4.6. klo 14–18 Kiasman edusta
ti 7.6. klo 15–19 Stoan aukio (Turunlinnantie 1)
ke 8.6. klo 14–18 Kulttuurikeskus Caisan sisäpiha (Kaikukatu 4)

Performanssista

Orient Express Yourself on Dafna Maimonin osallistava performanssi, jossa falafel-kioskia pyöritetään vaihtoehtoisin kaupankäynnin välinein 

Yleisö voi ostaa falafel-annoksia käyttäen valuuttana kokemuksiaan perhesuhteista tai patriarkaalisesta yhteiskunnasta. Annosten hinta vaihtelee 15 sanasta 299 sanaan ravintolan työntekijän esittämien kysymysten mukaan. Asiakkaan ja työntekijän välinen keskustelu välittyy mikrofonin kautta muille asiakkaille. Näin henkilökohtaisesta tulee jaettua. Ravintolan tilassa muodostuva yhteisö voi olla voimauttava, vaikka se samalla korostaa henkilökohtaisen kaupallistamista yhtenä kapitalismin strategiana kokemus- ja tavaramarkkinoilla. 

Teoksen innoittajana on Maimonin perheen perustama Helsingin ensimmäinen kebab- ja falafel- ravintola Orient Express, joka avattiin vuonna 1985 kauppakeskus Forumissa. Osallistava performanssi esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017 Malmössa Lilith Performance Studiossa.  

Kuvia

Dafna Maimon

Dafna Maimon on Berliinissä asuva taiteilija, jonka tuotanto käsittää performanssitaidetta, osallistavia tapahtumia, videoteoksia ja installaatioita. Maimoinin Indigestibles (2021) oli yksi viime kesän Helsinki Biennaalin suosituista teoksista. Teos vei kävijän tutkimusmatkalle ruoansulatuselimistöön. 

Esiityjät

Hozan Omar & Anne Pajunen

Yhteistyössä

URB22 koko ohjelmisto