Massiveness and Still Life

Monitaiteinen esitys kehollisten tuntemusten saattamisesta näkyväksi.

  • 25.10.2023 klo 19–20
  • 27.10.2023 klo 19–20
  • 28.10.2023 klo 15–16
  • 29.10.2023 klo 15–16
1. kerros, Kiasma-teatteri
Liput: maksullinen
Sisältää pääsyn näyttelyihin esityspäivänä.

Kaksi henkilöä nojaa toisiinsa.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Kuvaus

MASSIVENESS AND STILL LIFE on koreografinen tilassa oleilu 6:lle esiintyjälle, pianolle ja ei -inhimillisille esitykseen valikoituneille materiaaleille. Työryhmä luo kysymyksenasetteluja suhteessa somaattiseen keholähtöiseen liikkumiseen näyttämöllä, purkaen ja reflektoiden tiloja, joita esiintyjien keskinäisistä suhteista sekä havaintojen tarkentumisesta ruumiin somatiikan kerrostumiin muodostuu. Yhteisten nimittäjien kautta näyttämöllistämisyritykset avautuvat koskettamaan tarinoita kannattelusta, turvasta ja häivyttämisestä. 

Esityksellä on monia lähtökohtia, ja eniten sen rakentumisessa ovat auttaneet Donna Haraway’n ’Companion Species’ (2008) sekä Karen Barad’n ajattelu toimijuudesta (engl. ”agency”) ’ Intra-action’ (2007).

Taiteellisen työskentelytilanteen näyttämöllistämisestä: MASSIVENESS AND STILL LIFE esityksenä on antelias solahdus jaettuun ja henkilökohtaiseen, ihanalla tavalla johonkin tuttuun ja jopa vaarallisilla tavoilla outoon, hellyyden eri sävyihin, rajattomuuteen sekä kontemplaation kaltaisiin tunnistamisen tilanteisiin.  

Taustaa

Alkuperäinen työryhmä, konsepti (Järkäle ja asetelmia): Sara Gurevitsch, Elli Salo, Tom Lönnqvist, Alexander Salvesen, Anne Makkonen, Salla Rytövuori, Roope Gröndahl ja Anton Vartiainen (osana vuonna 2020 tapahtunutta työskentelyä).  

Teostiedot

Koreografia, tekstit: Sara Gurevitsch yhteistyössä Jaakko Fagerberg, Vilma Mankonen, Anne Makkonen, Oona Pennanen, Nella Matleena Savolainen
Piano: Roope Gröndahl
Äänisuunnittelu: Tom Lönnqvist
Valosuunnittelu: Alexander Salvesen 
Puvut: Sara Gurevitsch yhteistyössä työryhmän kanssa
Tila- ja videosuunnittelu: Tom Lönnqvist, Alexander Salvesen, Sara Gurevitsch
Residenssit: Summer studios, ArTeZ Arnheim (2019), Vanhan kaivoksen residenssi Outokumpu (2020), kuudestila Mikkeli (2020, 2021), Teatterikorkeakoulu Helsinki (kevät – kesä 2023)
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, kuudestila, Teatterikorkeakoulu, Suomen kulttuurirahasto SKR Uusimaa 
Tuotanto: Riikka Thitz (tuotannollinen tuki 2019), Kiasma-teatteri, Sara Gurevitsch