Manuel Pelmuş: Permanent Collection

Liikkeeseen perustuva esitys tutkii tarinoita suhteessa kokoelmien koostamiseen. Esitys on osa Dreamy- ja Tom of Finland -näyttelyiden ohjelmaa.

  • 5.10.2023 klo 11–14
  • 6.10.2023 klo 16–19
  • 7.10.2023 klo 13–16
  • 8.10.2023 klo 13–16
2. kerroksen parvi, Studio K, 1. kerroksen aula
Liput: museolipulla

Kuva: Beniamin Boar

Kuvaus

Permanent Collection (suom. pysyvä kokoelma) on jatkuvasti käynnissä oleva esitystaideprojekti, joka kiertyy peruskokoelman käsitteen ympärille. Yritys rakentaa pysyvä, liikepohjainen kokoelma kollektiivisesti liittyy yleensä hetkellisyyteen tai lyhytkestoisuuteen.

Kolme tanssijaa tutkii vaihtoehtoisia tapoja esittää ja koostaa kokoelmia kysymällä, kenen tarinat saavat näkyä? Taiteilija Manuel Pelmuş tutkii Kiasmassa pysyvän kokoelman mahdollisuutta, joka perustuu esityksellisiin, kollektiivisesti kehitettyihin eleisiin ja toimintaan painottaen erityisesti solidaarisuutta, yhteenkuuluvuutta ja queeriutta.

Esitysprojekti on aiemmin toteutettu Munch museossa Oslossa, Kunsthalle Viennassa ja the Museum of Public Transportation in Timișoarassa (osana Art Encounters Biennalea).

Näyttelysalissa esitettävää esitystä voi seurata haluamansa ajan sekä poistua tilasta ja palata sinne mielensä mukaan. Esityksessä ei ole alkua tai loppua.

Manuel Pelmuş 

Manuel Pelmuş on Bukarestissa, Romaniassa syntynyt taiteilija ja koreografi. Hänen työnsä risteävät erilaisissa konteksteissa kuten näyttelysaleissa, teattereissa ja julkisissa tiloissa. Vuonna 2013 hän edusti Romaniaa yhdessä Alexandra Piricin kanssa Venetsian Biennalessa. Hänen teoksiaan on esitetty museoissa ja biennaaleissa maailmanlaajuisesti, joita ovat mm. Kyiv Biennale; Tate Modern, London; Van Abbemuseum, Eindhoven; Para Site Hong Kong; OFF-Biennale Budapest; Centre Pompidou, Paris; Museum Ludwig, Cologne; Hebbel am Ufer, Berlin; SALT, Istanbul; BOZAR, Brussels; Gothenburg Biennale. Vuonna 2012 Pelmuş sai Berlin Art Prize for Performing Arts-palkinnon ja 2014 hän vastaanotti Bukarestin kansallisen tanssikeskuksen palkinnon Outstanding Achievement Award.

Pelmuş asuu ja työskentelee täällä hetkellä Oslossa, jossa hän työskentelee tutkimusapulaisena Academy of Fine Arts Oslossa (KHIO).

Teostiedot

Konsepti ja ohjaus: Manuel Pelmuş 

Esiintyjät: Elizabeth Ward, Mzamo Nondlwana & Beniamin Boar