Mihin empatia on suunnattu ja miksi? Koreografi Maija Hirvanen tutkii empatian eri puolia uudessa näyttämöteoksessaan.
Pe 10.5. klo 19
La 11.5. klo 15
Ke 15.5. klo 19
To 16.5. klo 17
Pe 17.5. klo 19
Liput 16/13e (+1e palvelumaksu Holvissa ostettaessa) Huom! Museokorttietu: museokortin omistajat saavat lipun 13e:n alennushintaan.
Kieli englanti
Kesto n. 1h
Mikäli olet saapumassa pyörätuolin kanssa esitykseen, olethan etukäteen yhteydessä Kiasman infoon: 029 450 0501
Magic and Despair tarkastelee empatian performatiivisia ja monimutkaisia puolia. Teos liikkuu subjektiivisen projisoimisen ja maailman toisen silmin näkemisen yrityksen välillä. Magic and Despair esittää paradokseja, kitkoja ja erilaisia kohtaamisia valonaran mutta ihmiselle keskeisen empatian alueella. Esitys avaa taiteellisia reittejä kollektiiviseen kuvittelemiseen ja empaattisemman tulevaisuuden mahdollisuuteen.
Esiintyjät siirtävät teoksen sisäistä huomiota katseen, hengityksen, liikkeen ja puheen kautta, luoden äärimmäisen herkän ja kuitenkin dynaamisen esitystilan. He värähtelevät ääneen sanomattomia ajatuksia ja ruumiin materiaalisuutta, matkustaen toistensa välisten ja yleisön kanssa olemassa olevien erojen läpi. He esittävät empatiaa, joka on suunnattu elottomia ja ei-inhimillisiä olentoja kohtaan, rakentaen erilaisten yhteyksien ja leikkisien interventioiden koreografiaa. Kaikki yritykset yhteyksien luomiseen eivät onnistu – myös epäonnistuminen on osa Magic and Despairia.
Neljälle suunnalle esitysalueen ympärille sijoittuvan yleisön kanssa muodostuva lähietäisyys ja teoksen fyysisen materiaalin vahvistaminen ja muokkaaminen valon ja äänen kautta ovat myös teoksen keskeisiä lähtökohtia. Magic and Despair asettaa havaintokyvyn liikkeeseen usealla tasolla, työskennellen ihmisen mielen ja kehon kuilujen ja aukkopaikkojen kanssa.
Esitys valmistuu Helsingin lisäksi residensseissä Belgiassa, BUDA -taideorganisaatiossa Kortrijkissa ja Vooruit -kulttuuritalossa Ghentissä.
Teostiedot
Koreografia ja ohjaus: Maija Hirvanen
Esiintyjät: Lindon Satoru Shimizu, Maija Hirvanen
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Joonas Pehrsson
Yhteistuotanto: Kiasma-teatteri, GoCommission, Suomen Benelux-instituutti
Tukijat: Kunstencentrum BUDA, Kortrijk, Belgium; Kunstencentrum Vooruit, Ghent, Belgium; Taiteen edistämiskeskus
Maija Hirvanen
on helsinkiläinen koreografi ja esitysten tekijä. Hänen töitään on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti keskeisillä näyttämöillä ja festivaaleilla, mm. Kiasmassa, Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ohjelmassa, Baltic Circle -festivaalin, Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin ja Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmassa Helsingissä, Tanz im August -festivaalilla/Hebbel am Uferissa Berliinissä, ImpulsTanz -festivaalilla Wienissä, Sadler’s Wells/Lilian Baylis Studiossa Lontoossa, SPRING -festivaalilla Utrechtissa, Melkwegissa Amsterdamissa, Seoul Performing Arts -festivaalilla Etelä-Koreassa, Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis -festivaalilla Pariisissa ja Dansens Husissa Tukholmassa. Hirvanen oli Zodiak – Uuden tanssin keskuksen house-koreografi 2013-2015. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt Hirvaselle 5-vuotisen taiteilija-apurahan 2019-2023.
Hirvanen on kiinnostunut mm. taiteen ja erilaisten uskomusjärjestelmien välisistä suhteista, yhteistyön prosesseista kulttuurissa ja esityksestä yhteisöllisenä muistina. Hän käsittää esityksen asiana, joka seuraa meitä elämän eri kerroksilla – henkilökohtaisista teoista kollektiivisiin kokoontumisiin, identiteettipolitiikan monimutkaisuuksista liikkeessä olevan kehon läsnäoloon.
Hirvasella on BA in Interdisciplinary performing arts – tutkinto (Turku Art Academy & Dartington College of Arts/Performance Writing) ja Visuaalisen kulttuurin Maisterin tutkinto (Taideteollinen korkeakoulu/Aalto University). Hänen varhaisiin opintoihinsa kuuluvat mm. Kuopion musiikkilukion tanssilinja, Turun konservatorion tanssilinja ja lukuisat kansainväliset työpajat.
Ole hyvä -teemavuosi
Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.