Liisa Saaremäel: SCREAM BOX

Näyttämöteoksen keskiössä ovat äänihuulet. Esitys on osa Baltic Take Over -tapahtuman ohjelmistoa.

  • 10.6.2023 klo 16–17.30
1. kerros, Kiasma-teatteri
Liput: 15 / 10 €
Liisa Saaremäel (EE) SCREAM BOX, Baltic Take Over

Kuvaus

SCREAM BOX keskittyy pieniin äänihuuliin ja suuriin huutoihin. Syvällä kurkussa on toinen pari mehukkaita huulia, jotka saattavat muistuttaa kolmansia. Performanssitaiteilija Liisa Saaremäel luo yhteistyössä muusikko Florian Wahlin ja kuvataiteilija Emer Värkin kanssa performatiivisen tilan, jossa tutkitaan omalaatuisia tapoja luoda stimulaatiota. Esitys sijoittuu lihaisan ja keinotekoisen välimaastoon tarjoten katsojan havaintoja huojuttavia levottomia kuvia, jotka sekoittavat dokumentaarista materiaalia ja häpeämätöntä fiktiota. Avoin suu on vain kuva, kosteat soinnut tekevät työn. Äänihuulten limainen tanssi on hienovarausta ja toisteista: yhdessä, erillään, yhdessä, erillään – kuten lasten leikit tai hurjat kokeilut väsymättömien rakastajien välillä.

Esityksessä käytetään ajoittain välkkyviä valoja.

Liisa Saaremäel

(s. 1992) on virolainen performanssitaiteilija. Hänen taiteellinen työskentelynsä ja tutkimuksensa keskittyy yhteiskunnalliseen rinnakkaiseloon yksilön näkökulmasta, jossa tiivistetty pieni tila on olennainen runollinen osa. Paikkakohtainen ja osallistava työskentely inspiroi usein hänen projektejaan ja muokkaa taiteellista lopputulosta. Hän on valmistunut nykyesitysten MA:ksi Estonian Academy of Music and Theaterista ja työskentelee freelance-taiteilijana. Edellisiin töihin lukeutui paikkasidonnaiset esitykset ”Tiny Home Production presents: LARGER-THAN-LIFE” (2021), Paljassaare Garage Co-Operation sekä ”Destination Unknown” (2022) Baltoscandal-teatterifestivaalilla.

Työryhmä

Käsikirjoitus, ohjaus, esiintyminen: Liisa Saaremäel
Äänitaiteilija, esiintyminen: Florian Wahl
Videotaiteilija, esiintyminen: Emer Värk
Valosuunnittelu: Siim Reispass
Dramaturgi: Maria Arusoo
Tekninen tuotanto: Kristiina Tang
Projektituottaja: Eneli Järs
Yhteistuotanto: Liisa Saaremäel, Kanuti Gildi SAAL
Tukijat: Cultural Endowment of Estonia and co-produced by Kanuti gildi SAAL, Performance in Helsinki is supported by Estonian Ministry of Culture

Baltic Take Over

Baltic Take Over on esittävien taiteiden festivaali, joka tuo yhdeksän eri esitystä Virosta, Latviasta ja Liettuasta Helsinkiin 7.-11.6.2023. Ohjelmiston on kuratoinut New Theatre Institute of Latvia, Kanuti Gildi Saal (Viro) ja Liettuan tanssin tiedotuskeskus. Helsingissä URB-festivaalin / Kiasma-teatterin lisäksi muut yhteistyökumppanit ovat Annantalo, Teater Viirus, Mad House Helsinki sekä Eskus, Teatteri Takomo, Tanssin Talo, TINFO ja Tanssin tiedotuskeskus.

Baltic Take Overia tukee Baltic Culture Fund sekä The Nordic-Baltic NGO from the Office of Nordic Ministers Latvia.

Lue lisää tapahtumasta ja muista esityksistä Baltic Take Overin verkkosivuilta