Liikkeellä marraskuussa – Ingri Fiksdal & Solveig Styve Holte: HORDE

Paikallisten nuorten kanssa toteutettu tanssiteos Kiasman etuaulassa.

  • 11.11.2023 klo 14–14.30
  • 11.11.2023 klo 16–16.30
  • 12.11.2023 klo 14–14.30
  • 12.11.2023 klo 16–16.30
1. kerros, aula
Liput: vapaa pääsy

Kuva: Petri Summanen

Kuvaus

HORDE on Ingri Fiksdalin ja Solveig Styve Holten koreografinen teos, joka sekä käytännön organisoinnin että taiteellisen ilmaisun kautta tematisoi, kenellä on pääsy taiteeseen ja taiteelliseen työhön. Fiksdal ja Holte jakavat yhteisen kiinnostuksen monimuotoisuuden laajentamista kohtaan ammattitaiteen kaikilla alueilla. Tällä hetkellä tietoisuus sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja kulttuuritaustojen edustuksesta on lisääntynyt koko taiteen ja kulttuurin alalla. Samaan aikaan valkoiset, keskiluokkaiset lapset ovat hallitseva ryhmä kaikessa taideopetuksessa. Fiksdal ja Holte ovat kiinnostuneita siitä, kuka voi kuvitella itsensä tulevaisuudessa taiteilijaksi ja kuka pääsee käsiksi ammattitaiteeseen tänään.

HORDE muotoutuu palkallisena kesätyönä yhdeksälle pääkaupunkiseudulle rekrytoidulle 15-18-vuotiaalle teinille. Hanke tarjoaa nuorille esiintyville osallistujille ammattiliittotasojen mukaisen palkan, kompetenssin, kokemuksen ja verkoston, joka vahvistaa nykytaiteen tuntemusta ja stimuloi kykyä ja intoa orientoitua taiteeseen mahdollisena ammattina.

HORDE sai ensi-iltansa lokakuussa 2021 CODA Oslo International Dance -festivaaleilla. Teos on esitetty myös MUNCH-museon avajaisissa Oslossa. Helsingissä HORDE esitetään Kiasman aulassa.

Taiteilijatapaaminen

Teos on osa Liikkeellä marraskuussa -festivaalia 2.–12.11.2023. Osana festivaalia Solveig Styve Holte käy keskustelua paikallisen taiteilijan kanssa avoimessa Soup Talks –tilaisuudessa 9.11. klo 12 Caisassa.  

Taiteilijat

Ingri Midgard Fiksdal on oslolainen koreografi, jolla on taiteellisen tutkimuksen tohtorintutkinto Oslon kansallisesta taideakatemiasta. Hänen tutkimuksensa pohjautuu vaikutteisiin, perspektiiviin, etuoikeuksiin, posthumanismiin sekä tiedon ja vallan hegemoniaan. Hän näkee koreografian spekulatiivisena fiktiomuotona, joka tarjoaa erilaisia käsityksiä kehosta, sukupuolesta, lajista, etnisyydestä, tiedosta ja historiasta. Fiksdal arvostaa käytännön ja teorian sekoittumista toisiinsa työssään pitäen niitä yhtä tärkeinä.

Vuodesta 2020 lähtien hän on työskennellyt taiteellisena tutkijana Oslon yliopiston CoFUTURES-hankkeessa, joka keskittyy globaaliin futurismiin anglofonisten perinteiden ulkopuolella. Fiksdalin teoksia on esitetty useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja näyttämöillä, kuten Soulin Obscene -festivaaleilla, Riian Homo Novuksessa, Brysselin Kunstenfestivaleilla ja Pariisin Palais de Tokyossa. Hänen teoksensa Diorama on esitetty Helsingissä vuonna 2021 Hietaniemen uimarannalla Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa.

Solveig Styve Holte on tanssija, koreografi ja tutkija, joka työskentelee Oslon kansallisen taideakatemian tanssin osastolla vuosina 2019-2025. Hänen koreografisessa praktiikassaan kaikki olemassa oleva materiaali- ja tanssihistoriallinen arkisto saa uusia muotoja, ruumiillisuuksia ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Hänen tutkimuksensa tavoitteena on laajentaa ja haastaa käsitystä kirjoittajuudesta, historiankirjoituksesta ja intertekstuaalisuudesta tanssissa ja koreografiassa. Holte luo esityksiä museoihin, gallerioihin, teatteriin ja julkisiin tiloihin, ja hänen uusi teoksensa Frå Form til Famling saa ensi-iltansa Henie Onstad Kunstsenterissa marraskuussa. Hän on toiminut kolmen KOREOGRAFI-antologian (2016/2018/2021) toimituksessa. Hän työskentelee Oslon ja Folkestadin välillä YKS koreografisen keskuksen kehityksessä.

Teostiedot

Konsepti ja koreografia: Ingri Midgard Fiksdal & Solveig Styve Holte
Esiintyjät: Alma Nordberg, Taika Fadte, Jia Macedo Pirttinen, Metta Petäinen, Meribel Kaljumets, Wilma Lönnberg, Juulia Erjanti, Ilo Bingham, Leila Airin Özbek, Sofia Charifi
Pukuhuolto: Ada Nikulainen
Äänisuunnittelu: Rohey Taalah
Pukusuunnittelu: Elnaz ja Mahtab Khanmoradi Gargari
Tuotanto ja jakelu: Nicole Schuchardt
Tuotanto ja hallinto: Eva Grainger
Tuotanto: Fiksdal Dans Stiftelse
Yhteistuotannot: Oslo National Academy of the Arts, Dansens Hus Oslo, MUNCH, CODA Oslo International Dance Festival
Tukijat: Arts Council Norway, Kulturtanken, FFUK, Oslo Kommune
Koreografien tukena: Sofia Charifi & Amie Mbye
Kuva: Petri Summanen
Projektia tukevat: Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin malli, Pohjoismainen kulttuuripiste, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto
Yhteistyössä: Kiasma-teatteri, Pihlajamäen nuorisotalo, Malmitalo