Liikkeellä marraskuussa – Vincent Roumagnac: Data Ocean Theatre/Tragedy and the Goddexxes

Installaatio Kiasma-teatterissa.

  • 3.11.2023 klo 16–20
  • 4.11.2023 klo 13–17
  • 5.11.2023 klo 12–16
  • 7.11.2023 klo 16–20
  • 8.11.2023 klo 16–20
  • 9.11.2023 klo 16–20
  • Kaikki ajankohdat
englanniksi
1. kerros, Kiasma-teatteri
Liput: museolipulla
Sisäänpääsy Kiasman näyttelylipulla tai Liikkeellä marraskuussa -festivaalipassilla.

V. Roumagnac, Data Ocean Theatre/Tragedy & the Goddexxes/VII.Exodos.

Kuvaus

Vincent Roumagnac esittelee teoksensa Data Ocean Theatre/Tragedy & the Goddexxes viimeisen installaation Kiasma-teatterin näyttämöllä. Teoksen loppunäytöksessä yhdistyvät Titanik Galleriassa (Turku) marraskuussa 2022 näytteillä olleen soolonäyttelyn black-box-versio sekä uudet, Liikkeellä marraskuussa -festivaalia varten luodut teokset.

Tragedy & the Goddexxes on Roumagnacin monitieteisen Data Ocean Theatre -projektin alkuvaihe, joka tutkii myyttien, uuden median, ilmastohätätilan sekä merien ja valtamerten muutosten risteyksiä. Kahden viime vuoden aikana projekti on keskittynyt merenpinnan nousuun, massadatan kasvuun ja niiden tunnevaikutuksiin.

Data Ocean Theatre, Tragedy & the Goddexxes -sarjan ensimmäinen osa kuvittelee uudelleen tragedian queer- ja teknoanimistisen näkökulman kautta. Kreikkalaisen tragedian rakenteeseen, merimytologiaan ja ”teknologia hirviönä” -narratiiviin pohjautuva viimeinen installaatio esittelee uusia teoksia, joissa esiintyy mytologisia meriolentoja ja kuvitteellisia rituaaleja.

Data Ocean Theatre syntyi vuoropuhelusta Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksikön kanssa ja on tällä hetkellä Roumagnacin johtama taiteellinen tutkimusprojekti Tutke-Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa (Teatterikorkeakoulu/Taideyliopisto).

Tragedy & the Goddexxes on toteutettu taiteellisessa yhteistyössä Océane Bruelin, Edouard Cabayn, Outi Conditin, Taru Elfvingin, Simo Kellokummun, Elina Pirisen & Al2be3:n ja Rosie Swaynen kanssa.

Käytännön tietoa

Performatiivinen näyttely on avoinna päivittäin (paitsi maanantaisin) 4 tuntia. Sisäänpääsy Kiasman näyttelylipulla tai festivaalipassilla. Teos koostuu useista videoista, jotka ovat käynnissä yhtäaikaisesti muiden teokseen kuuluvien osien kanssa. Arvioitu aika koko teoksen kokemiseen on noin 45 minuuttia.

Sisäänpääsy Kiasman museolipulla tai Liikkeellä marraskuussa -festivaalipassilla. Festivaalipassin voi ostaa täältä.

Taiteilijatapaaminen

Teos on osa Liikkeellä marraskuussa -festivaalia 2.–12.11.2023. Osana festivaalia Vincent Roumagnac käy keskustelua paikallisen taiteilijan kanssa avoimessa Soup Talks –tilaisuudessa 5.11. klo 12 Caisassa.  

Taiteilija

Vincent Roumagnac on Helsingissä toimiva baski-ranskalainen monialainen taiteilija ja tutkija. Hän aloitti uransa teatterissa näyttelijänä ja ohjaajana, mutta on siirtynyt vähitellen pois perinteisistä teatterikäytännöistä. Perinteisen teatterimuodon sijaan hän keskittyy siihen, miten näyttämön käsite kehittyy ilmastonmuutoksen, teknologian ja transmediaalisuuden kontekstissa. Roumagnac on luonut innovatiivisia ideoita teatterin muuttamiseen ja ekologisointiin, tutkien uusia tapoja olla tekemisissä ympäristön kanssa. Hän tutkii myös taiteen ja tutkimuksen risteyksiä tieteidenvälisten prosessien kautta. Vuonna 2020 hän valmistui Taiteen tohtoriksi Taideyliopiston Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksesta tutkimusprojektillaan Reacclimating the Stage. Valmistumisen jälkeen hän aloitti vierailevana tutkijana samassa laitoksessa nelivuotisen tohtorintutkinnon jälkeisen taiteellisen tutkimusprojektin DATA OCEAN THEATRE. Roumagnacin työtä tukee tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahasto.

Krediitit

Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahasto, Taideyliopisto, HIAP-Helsingin kansainvälinen taiteilijaohjelma, Tutke-Esittävien taiteiden tutkimuskeskus ja Tutkimuspaviljonki.

Vierailua tukee: Ranskan instituutti

Vierailu yhteistyössä: Kiasma-teatteri