LAUKKU: Dreaming of a Perfect Arts House

Ulkona tapahtuva pitkäkestoinen performanssi on osa Baltic Take Over -tapahtuman ohjelmaa.

  • 9.6.2023 klo 11–18
Kiasman ulkopuolella, Musiikkitalon puoleisessa päädyssä
Liput: vapaa pääsy
LAUKKU (LV) Dreaming of a Perfect Arts House, Baltc Take Over

Kuvaus

Taide ja rakennustyöt kohtaavat pitkäkestoisessa performanssissa, joka vie katsojan muuttuvalle matkalle yhdessä taiteilijoiden kanssa. Esityksessä taiteilijat tutkivat rakennusalan työnteon monimutkaisuutta Pohjois-Euroopan kiehtovimman taidelaitoksen, Nykytaiteen museo Kiasman, kupeessa.

Esitys on vuoropuhelua rakennustyöntekijöiden ja taiteilijoiden välillä, jotka ovat paradoksaalisesti kaksi ”taidetalon tekojärjestelmän” alimmilla portailla sijaitsevaa ammattiryhmää. Projektin tavoitteena on tuoda esiin sosioekonomiaan ja maahanmuuttajuuteen liittyviä ongelmia, missä täydellinen taidetalo edustaa tilaa sekä marginalisoiduille että etuoikeutetuille ihmisille tavata ja unelmoida.

Esitys sisältää eri vaiheita kuten valmistelu, työnteko, tauot, työvuorot, juhlat, lopputuloksen arviointia jne. Esityksen aikana käytetään erilaisia esineitä, joita ihmiset vievät töihin mukanaan. Kaikki esityksessä käytettävät materiaalit ovat lainattuja, lahjaksi saatuja tai löydettyjä matkalla Helsinkiin.

Katsojan on mahdollista osallistua ohjatusti performanssin toimintoihin, mikäli haluaa viedä esityskokemuksen seuraavalle tasolle. 6:n tunnin kestoinen luovuutta, rakentamista ja tanssia sisältävä esitys tapahtuu ulkotilassa Kiasman Musiikkitalon puoleisessa päädyssä.

LAUKKU (LV)

LAUKKU on vuonna 2017 perustettu kansainvälinen ajattelijayhteisö ja tekijöiden kollektiivi, jonka alkusysäyksenä oli vuodesta 2013 järjestetty vuosittainen laboratorio ”New Dance in a New Place”. LAUKKU yhdistää tanssin ammattilaisia muihin ammattilaisiin eri taiteiden ja tieteen aloilta. LAUKKU painottaa erityisesti tutkimusta, taidekasvatusta, tieteidenvälistä yhteistyötä ja kokeiluita. Yhteisön osallistumisprojektit ovat keskeisessä asemassa LAUKKUn työssä. Reunama-alueet ja liikkuvuus ovat kollektiivin kaksi peruselementtiä. Kollektiivi on vuodesta 2022 lähtien kehittänyt LAUKKU-taiteilijaresidenssiä syrjäiselle alueelle Pohjois-Latviassa.

Työryhmä

Konsepti, koreografia, esiintyminen: Agnese Bordjukova, Agate Bankava, Inta Balode
Konsepti, visuaalinen suunnittelu, esiintyminen: Ginta Grūbe
Konsepti, visuaalinen suunnittelun dokumentointi: Jaana Kokko
Äänisuunnittelu, esiintyminen: Laima Jansone
Hallinto, julkisuus: Sigita Vesele
Taideteorian ja –filosofian konsultaatio: Max Ryynänen
Taideteorian konsultaatio: Valsts Miķelsons
Tukijat: Eskus, Vecates library, Valmiera Library, Latvian Dance Information Centre

Baltic Take Over

Baltic Take Over on esittävien taiteiden festivaali, joka tuo yhdeksän eri esitystä Virosta, Latviasta ja Liettuasta Helsinkiin 7.-11.6.2023. Ohjelmiston on kuratoinut New Theatre Institute of Latvia, Kanuti Gildi Saal (Viro) ja Liettuan tanssin tiedotuskeskus. Helsingissä URB-festivaalin / Kiasma-teatterin lisäksi muut yhteistyökumppanit ovat Annantalo, Teater Viirus, Mad House Helsinki sekä Eskus, Teatteri Takomo, Tanssin Talo, TINFO ja Tanssin tiedotuskeskus.

Baltic Take Overia tukee Baltic Culture Fund sekä The Nordic-Baltic NGO from the Office of Nordic Ministers Latvia.

Lue lisää tapahtumasta ja muista esityksistä Baltic Take Overin verkkosivuilta.