Emil Santtu Uuttu Et alia: Ihana tytär Erika – Huomioita nimestä

Videoinstallaatio Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija-arkistossa. Teos on osa Tom of Finland ja Dreamy -näyttelyiden ohjelmistoa.

  • 1.9.–30.11.2023
suomeksi
SKS:n arkisto, Hallituskatu 1.
Liput: vapaa pääsy
Varaa paikkasi etukäteen. Kaikki esitysajat ovat TÄYNNÄ. Mahdolliset peruutusajat palautetaan varattaviksi lippuvarauslomakkeelle.

Ihana tytär Erika huomioita nimestä

Kuva: Ignata Elana

Kuvaus

Mauno Malmgrenin muistiin kirjoittamassa paikallistarinassa lukee, että ”Hän oli hyvillään, jos häntä sanottiin Erikaksi”. 

SKS:n arkiston tutkijasalissa nähtävä teos tarkastelee muistamisen sekä historiapolitiikan kysymyksiä transhistorian kontekstissa. Teos ajattelee sellaisia aiheita kuin lähihistorian tutkimusta koskevat eettiset ohjeet, ableismi ja nimi. 

Näytelmässä siteerataan laajasti sukupuolta, seksuaalisuutta ja kehitysvammaisuutta koskevia julkaisuja ja keskusteluja, jotta kielessä tapahtuneet muutokset voisivat tulla näkyviin. Lisäksi siteerataan vanhentuneita termejä, pilkkanimiä ja halventavaa kieltä. Niiden lukeminen tai kuuleminen voi tuntua epämukavalta.

Lisätietoja

Teos koostuu videoesseestä, arkistotilauksesta ja liitteistä. Ilmaisen lipun voi varata Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston sivuilta enintään kahdelle katsojalle kerrallaan. SKS:n arkisto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 1, Helsinki. Teoksen kesto on n. 87min.

Esitykset ovat arkipäivisin seuraavasti:
klo 10-12
klo 12-14
klo 14-16
klo 16-18

Huom! Kaikki esitysajat ovat TÄYNNÄ. Mahdolliset peruutusajat palautetaan varattaviksi ilmoittautumislomakkeelle.

Työryhmä

Käsikirjoitus ja dramaturgia: Emil Santtu Uuttu
Taiteellinen dialogi: Orlan Ohtonen
Teoskuvat ja taitto: Ignata Elana 
Videokuvaus ja editointi: Camille Auer 
Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen
Dramaturginen dialogi: Ami Karvonen
Lukijat: Camille Auer, Ellen Aunio, Tari Doris, Mira Aurelia Eskelinen, Santi Garzón, Kid Kokko, Even Minn, Orlan Ohtonen, Kauri Sorvari
Tuotanto: Et alia, Kiasma-teatteri, Teatteri Takomo, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Tukijat: Koneen Säätiö, Oskar Öflunds Stiftelse, SKR ja TAIKE.