Emil Santtu Uuttu Et alia: Ihana tytär Erika – Huomioita nimestä

Videoinstallaatio Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija-arkistossa. Teos on osa Tom of Finland ja Dreamy -näyttelyiden ohjelmistoa.

  • 1.9.–30.11.2023
suomeksi
SKS:n arkisto, Hallituskatu 1.
Liput: vapaa pääsy
Ihana tytär Erika huomioita nimestä

Kuva: Ignata Elana

Kuvaus

Mauno Malmgrenin muistiin kirjoittamassa paikallistarinassa lukee, että ”Hän oli hyvillään, jos häntä sanottiin Erikaksi”. 

SKS:n arkiston tutkijasalissa nähtävä teos tarkastelee muistamisen sekä historiapolitiikan kysymyksiä transhistorian kontekstissa. Teos ajattelee sellaisia aiheita kuin lähihistorian tutkimusta koskevat eettiset ohjeet, ableismi ja nimi. 

Historiallinen kuvittelu tarkoittaa, että tutkija kirjoittaa lähteiden ja aiemman tutkimuksen avulla perustellun kuvauksen menneisyydestä. Sana kuvittelu viittaa siihen, että viime kädessä kuvaus on mahdollinen, mutta ei välttämätön. Teos kuvittelee menneisyyksiä ja projisoi ne tutkijasaliin ja sen lähteille.

Lisätietoja

Teos koostuu videoesseestä, arkistotilauksesta ja liitteistä. Ilmaisen lipun voi varata Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston sivuilta enintään kahdelle katsojalle kerrallaan. Varausjärjestelmä avautuu elokuussa. SKS:n arkisto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 1, Helsinki.

Työryhmä

Käsikirjoitus ja dramaturgia: Emil Santtu Uuttu
Taiteellinen dialogi: Orlan Ohtonen
Teoskuvat ja taitto: Ignata Elana 
Videokuvaus ja editointi: Camille Auer 
Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen
Dramaturginen dialogi: Ami Karvonen
Lukijat: Camille Auer, Ellen Aunio, Tari Doris, Mira Aurelia Eskelinen, Santi Garzón, Kid Kokko, Even Minn, Orlan Ohtonen, Kauri Sorvari
Tuotanto: Et alia, Kiasma-teatteri, Teatteri Takomo, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Tukijat: Koneen Säätiö, Oskar Öflunds Stiftelse, SKR ja TAIKE.