Frontera I Border – a Living Monument 

URB X ARS22

Amanda Piñan tanssiesitys kertoo ihmisistä, jotka kestävät rajaseuduilla vallitsevaa väkivaltaa. Esitys on osa URB22-festivaalin ohjelmistoa.

  • 3.6.2022 klo 19–20.30
  • 4.6.2022 klo 15–16.30
Liput: 25 € / 16 €
Lippu sisältää pääsyn näyttelyyn esityspäivänä. (Alennushintaisen lipun saa syöttämällä ostoskoriissa koodin FRONTERAALE)

Amanda Pina, Frontera I Border, 2021. Kuva: Dajana Lothert.

Esityksestä

Amanda Piñan tanssiesitys Frontera I Border – a Living Monument (Frontera I Raja – elävä monumentti) tutkii koreografiaa, jossa hiphop-kulttuuri, siirtomaavallan aikaiset tarinat, alkuperäiskansojen tavat ja mystiikka kietoutuvat toisiinsa. Teos muistuttaa meitä siitä, ettei raja ole vain paikka vaan se on myös kirjoitettu kehoon.

Esitys pohjautuu espanjalaisten valloittajien latinalaisamerikkalaisilta alkuperäisasukkailta kaapattuun ja uudelleen nimettyyn tanssiin Danza de moros y cristianos. Se toimi rasistisena ja kansaa jakavana välineenä. Sittemmin tanssi on saanut uuden muodon ja merkityksen vastarinnan symbolina vaikeissa olosuhteissa elävien meksikolaisnuorten toimesta. Piña käyttää siitä nimitystä Danza de Matamoros.  

Teoksessa tanssijoiden elämää varjostaa rajaseudun äärimmäinen väkivalta. Väkivallan taustalla vaikuttaa huumeiden salakuljetus, militarisoituminen ja halpaan työvoimaan perustuva teollisuus. Teos on syntynyt tiiviissä yhteistyössä USA:n ja Meksikon rajamailla Matamorossa asuvien meksikolaisnuorten kanssa. Se on Piñan kunnianosoitus sille rohkeudelle ja sinnikkyydelle, jota rajoja ylittävillä ihmisillä on. 

Amanda Piña

Amanda Piña on chileläis-meksikolainen taiteilija. Piña on opiskellut fyysistä teatteria Santiago de Chilessä, teatteriantropologiaa Barcelonassa sekä nykytanssia ja koreografiaa Meksikossa, Barcelonassa, Salzburgin kokeellisen tanssin akatemiassa (SEAD) ja Montpellierin koreografiakeskuksen Ex.e.r.ce -ohjelmassa.  

Kuvia esityksestä

Työryhmä

Taiteellinen johto ja koreografia: Amanda Piña
Art Design: Michel Jimenez
Välitys: Rodrigo de la Torre Coronado
Tutkimus: Juan Carlos Palma Velasco, Amanda Piña 
Esiintyminen: Matteo Marziano Graziano,Daphna Horenczyk, Dafne del Carmen, Marie Mazzer, Lina Maria Venegas Baracaldo, Carlos Maria Romero, Juan Carlos Palma Velasco, Rordigo De La Torre Coronado, Alexis Magañ
Livemusiikin sävellys: Christian Müller 
Tutkimus, teoria, dramaturgia: Nicole Haitzinger 
Puvut: La mata del veinte, Julia Trybula 
Tuotantojärjestelyt: nadaproductions, Janina Weißengruber, Daniel Hüttler 
Kansainvälinen levitys, kiertuejärjestelyt: Something Great (Berlin)
Neuvonantaja: Marie-Christine Barrata Dragono 
Hallinto: Angela Vadori Smart.at 
Tuotanto: nadaproductions 

Yhteistyössä

Teos on toteutettu yhteistyössä seuraavien kanssa: Kunstenfestivaldesart, Nykytaidemuseo Kiasma, Asphalt Festival Düsseldorf, Mexican Ministry of Foreign Affairs, Mexican Embassy in Vienna, National School of Folkloric Dance of México, INBA ja National Institute of Fine Arts México. 

Tukijat

Kulturabteilung der Stadt Wien, Republic Austria Federal Ministry for Arts, Culture ja Civil Service and Sport, Section IV – Arts and Culture.

Sijainti ja esteettömyys

Kiasma-teatteri sijaitsee Kiasman ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta katsottuna rakennuksen vastakkaisessa päädyssä. Kiasma-teatterissa on numeroimaton katsomo. Päällysvaatteet ja isot laukut voi jättää ilmaiseksi Kiasman vaatesäilytykseen.

Kiasma-teatterin katsomon ylätasanteelle on esteetön pääsy. Suosittelemme yhteydenottoa Kiasman infoon etukäteen, jos pyörätuolipaikalle on tarvetta.

URB22 koko ohjelmisto