Chiara Bersani: Seeking Unicorns

Auringonnousun aikaan esitettävä teos käsittelee yksisarvisen olemusta, heijastaen samalla taiteilijan omaa elämää. Teos on osa Baltic Circle –festivaalin sekä Kompassissa pohjoinen -näyttelyn ohjelmistoa.

  • 23.11.2022 klo 08.30–09.15
  • 24.11.2022 klo 08.30–09.15
  • 25.11.2022 klo 08.30–09.15
Liput: maksullinen
Esiintyjä valkoisella taustalla yksisarvisen sarvi päässään.

Chiara Bersani: Seeking Unicorns, kuva: Roberta Segata

Kuvaus

Yksisarvinen on olento, jota liikuttaa oma olemassa olemisensa halu.

Koreografi Chiara Bersani tutkii työssään kehoa ainutlaatuisten, toistamattomien tarinoiden säilyttäjänä. Hän näkee kehon poliittisena kokonaisuutena, joka muodostuu kohtaamisista ja yhteenotoista yhteiskunnan kanssa.

Bersanin ajatuksessa keho toteuttaa sosiaalista tehtäväänsä, kun se valitsee sulautua yhteiskuntaan ja pakottaa samalla muut näkemään sen: keho tulee määritellyksi ja tulkituksi, siihen alkaa kohdistua odotuksia ulkoapäin.

Yksisarvinen on myyttinen eläin, jonka muotoa mytologia ei kuitenkaan määrittele. Toisinaan yksisarvinen kuvataan härän muodossa, joskus taas hevosen. Teoksessaan Bersani haluaa hyvittää yksisarvisen kokemat vääryydet antamalla itsensä kokonaan sille. Hän haluaa antaa yksisarviselle tarinan, rakkauden ja valinnan vallan:

”Sinä et tulkitse minua, minä näytän sinulle tavan ymmärtää minua. Otan vastuun sen kuvan antamisesta, jonka maailma minusta saa.”

Seeking Unicorns kertoo myös Chiara Bersanin elämästä omien sanojensa mukaan ”vammaisena” esiintyjänä, mutta tavalla, joka avaa mahdollisuuden antautua hauraalle, juuriltaan revitylle mielikuvituseläimelle.

Esitys on suunniteltu ei-teatterillisiin tiloihin: tyhjiin, täysiin, hiljaisiin, tungoksiin. Tiloihin, joiden valo tai historia vaativat tulla nähdyksi, ja joissa yksisarvinen voi riisua parhaat vaatteensa ja hylätä teatterilliset tarinansa sekä aloittaa uuden matkan uudessa muodossa. Esitystä inspiroi pohjoinen valo ja se esitetään Kiasman aulassa auringonnousun aikaan osana Baltic Circle -festivaalia.

Taiteilija

Chiara Bersani on italialainen esiintyjä ja kirjailija, joka toimii esittävän taiteen, tutkivan teatterin ja nykytanssin parissa. Hänen teoksensa tulkkina, kirjoittajana ja ohjaaja-koreografina perustuu ”poliittisen ruumiin” käsitteeseen ja sen läsnäoloa ja toimintaa harjoittavien käytäntöjen luomiseen. Seeking Unicorns jatkaa Bersanin aikaisemman teoksen, Gentle Unicornin, teemoista. Gentle Unicorn ja Chiara Bersani voittivat elokuussa 2019 Edinburgh Fringe Festivalin aikana ensimmäisen palkinnon Total Theatre Awardsin tanssikategoriassa.