Ben Fury: SPACE/HERITAGE

Tanssiteos pyrkii tavoittamaan 90-luvun klubielämätunnelman yhdistämällä erilaisia urbaanin tanssin tyylejä.

  • 13.6.2023 klo 18–19
  • 14.6.2023 klo 18–19
  • 15.6.2023 klo 18–19
Turbiinisali, Kaapelitehdas (Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki)
Liput: 20 / 15 € (+Lippu.fi palvelumaksu)
Ennen esitystä ovella on saatavilla myös rajattu määrä maksa mitä pystyt -lippuja. Huom! Ovella käy vain korttimaksu.

Kuva: Kansallisgalleria / Markus Kivistö

Kuvaus

Ben Furyn (BE/MA) ohjaama tanssiteos pohjautuu 90-luvun belgialaiseen klubikulttuurin perintöön pureutumalla klubbailun käsitteeseen. Teos yhdistää useita urbaanin tanssin tyylejä viiden tanssijan voimin, esitystä varten luodun äänimaailma toimiessa kuudentena tanssijana. Yhdessä nämä kuusi elementtiä pyrkivät löytämään klubbailun syvimmän olemuksen. Teoksen yhtenä inspiraationa ja lähtökohtana on toiminut dokumenttielokuva ”Sound of Belgium” (2012, dir. Jozef Devillé).

Haluan sukeltaa syvälle klubimaailmaan tutkimaan sekä henkilökohtaisia, että yleisinhimillisiä rytmiin ja liikkeeseen liittyviä perustarpeita. Haluan tutkia miten voimme luoda oman tyylimme ulkonäkömme kantamamme perinnön kautta, kokien samanaikaisesti yhteenkuuluvuutta muun yhteisön kanssa.

–Ben Fury

Esitys liittyy nelivuotiseen EU-projektiin BEPART, jonka yksi partnereista URB-festivaali on.

Ben Fury

Marokkolaissyntyisen Benaji Mohamedin / Ben Furyn tanssin juuret juontuvat 80-90-lukujen Brysselin underground-breakdance-skeneen. Breakdancessa hän on kehittänyt erityisesti lattiatyöskentelyä, groovea, tyyliä ja powereita. Vuonna 1998 hän uppoutui nykytanssiin, ja sillä tiellä hän on edelleen. Fury on tutkinut näiden kahden erilaisen tanssimuodon yhteensulautumista antaen taiteellisen ilmaisun vaikuttua toisistaan ja luonut näin omanleimaisen ilmaisumuodon.

Ben Fury ohjasi URB 21 –festivaalille X∙over –tanssiteoksen, jota on sittemmin esitetty suomalaisilla tanssifestivaaleilla ja vuonna 2023 se valittiin mukaan valtakunnalliseen Taidetestaajat-hankkeeseen.

Andrii ”Pluto” Gregul

Andrii on ammattitanssija, tanssinopettaja ja DJ. Hän kuuluu kansainvälisesti tunnettuun tanssiryhmään nimeltä Ruffneck Attack. Gregul on syntynyt ja kasvanut Kiovassa, Ukrainassa, jossa hän aloitti breakdancen 20 vuotta sitten. Kuluneen 15-vuoden aikana hän on matkustanut ympäri maailmaa kilpailijana, esiintyjänä, tuomarina ja opettajana, sekä osallistunut voitokkaasti lukuisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Gregul on asunut vuodesta 2015 Helsingissä ja toiminut aktiivisesti paikallisessa katutanssiskenessä. Vuonna 2018-19 Gregul oli mukana Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus –esityksessä. Tällä hetkellä Gregul on yksi kansallisen breakdance-tiimin valmentaja ja valmistautuu Suomen parhaiden tanssijoiden kanssa 2024 Pariisin Olympialaisiin. Andrii oli myös mukana Furyn URB 21 –festivaalille ohjaamassa teoksessa X∙over. 

Jeffrey Kam

Jeffrey on plokkari, DJ, yhden lapsen isä ja ennen kaikkea tanssija. Kam alkoi kiinnostua hip hopista ja b-boyingista jo 4-vuotiaana, ja myöhemmin hän löysi lockingista rakkaimman tanssityylinsä. Kam esiintyi vuonna 2012 Suomen televisiossa So You Think You Can Dance –ohjelmassa, minkä jälkeen hänen tanssiuransa muuttui ammattimaisemmaksi. Hän on työskennellyt mm. tanssijana Disneyn Tarzan-musikaalissa Helsingin kaupunginteatterissa, Indigo- ja Lentävä hollantilainen –oopperoissa Suomen kansallisoopperassa, sekä Viulunsoittaja katolla –musikaalissa Tampereen Työväen Teatterissa. Lukuisat kilpailut, esitykset, kilpamatkat ja tilaisuudet oppia ulkomailla eri ihmisiltä, teatteri ja ooppera, sekä hänen henkilökohtaiset elämäntapahtumansa ovat ohjanneet Kamin tietä tanssijana. Hän kuvailee tuon tien olevan tunnetta vapaudesta ja improvisaatiosta. Jeffrey oli myös mukana Furyn URB 21 –festivaalille ohjaamassa teoksessa X∙over. 

Taru Koski

Taru Koski (1984) on helsinkiläinen freelance-tanssija. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri sekä taiteen maisteri. Tarun tanssilaji on nykytanssi. 

Sanna Nazimov

Sanna on Helsinkiläinen tanssija,tanssinopettaja sekä koreografi. 

Hän on tanssinut monia eri tanssilajeja, joista katutanssilajit ja erityisesti hiphop on valikoitunut rakkaimmaksi.  Vuosien varrella Sanna on ehtinyt myös kisata ja esiintyä menestyksekkäästi. 

Tanssissa inspiroi eniten musiikki, joka tuntuu kehossa ja mielessä. Musiikin tuomat fiilikset antavat tulkinnalle vapautta, kuitenkin Hip Hopin kulttuuria ja alkuperää kunnioittaen. 

Nykypäivänä uutta fiilistä omaan tanssiin on löytynyt poppingista.  

Sannan omaa kädenjälkeä olet voinut päästä ihastelemaan muun muassa, kun oma pidempi ”Push!” -teos sai ensi-iltansa Stoassa järjestettävässä UrbanApa -festivaalissa 2014, sekä myöhemmin myös Oulun Ou-Dance! -festivaaleilla 2016. 

Vuonna 2014 Sanna suoritti Tukholmassa DiAmbran tanssilinjan. Tanssin ja perhearjen lomassa Sanna toimii tekstiilipainoyrittäjänä. 

Ella Sinervo

Ella on espoolaistunut house-tanssija. Tanssiharrastuksensa Ella aloitti hip hopin parissa, ja vuosien varrella useita eri tyylejä kokeiltuaan ihastui lopulta house-musiikkiin ja löysi sen kautta leipälajinsa house-tanssin. Kotoisimmaksi Ella tuntee olonsa tanssiessaan klubilla omassa nurkassaan jazzahtavan housen tahtiin. Kilpailujen ja pienempien esiintymisten lisäksi Ella on opiskellut house-tanssia Ruotsissa Åsa Folkhögskolassa.Tanssin ohella Ella on valmistunut filosofian maisteriksi kirjallisuustieteestä, ja työskentelee täysipäiväisesti lingvistinä kieliteknologian alalla. 

Työryhmä

Koreografi-ohjaaja: Ben Fury 
Koreografin assistentti: Jeffrey Kam & Sara Hirn 
Koreografia: Ben Fury & työryhmä 
Tanssijat: Andrii Gregul, Jeffrey Kam, Taru Koski, Sanna Nazimov, Ella Sinervo 
Äänisuunnittelu: Joonas Pehrsson 
Valosuunnittelu: Mia Jalerva 
Tuotanto: Kiasma-teatteri / URB23 festivaali, BePart-projektin ohjelmistoa 
Kiitos: TSC, Alpo Aaltokoski Company