Yhteiseloa-luentosarja

26.09.2019 - 27.11.2019

Paikka: Kiasman Seminaari-tila, 1. krs
Ajankohta: to 26.9., to 17.10, ke 6.11. ja ke 27.11. klo 17-18.30
Hinta: vapaa pääsy
Ilmoittautuminen: Ei paikkavarauksia, tila täytetään saapumisjärjestyksessä.

Tapahtuma Facebookissa

Eri alojen asiantuntijoiden puheenvuorot laajentavat Yhteiseloa-näyttelyn teemoja ja ehdottavat ihmisen ja luonnon kestävän yhteiselon tapoja. Luennot käsittelevät luonnon monimuotoisuuden turvaamista, luonnonvaraisten eläinten käyttäytymistä ja taiteen roolia ympäristökriisin aikakaudella. Sarjan viimeinen puhuja ehdottaa keinoja ympäristöahdistuksen selättämiseen ja toimintakyvyn säilyttämiseen.

To 26.9. Kuudes sukupuutto

Liisa Rohweder, WWF Suomen pääsihteeri, kauppatieteiden tohtori (kestävä kehitys).

Mikä on luonnon tila Saimaannorpan vesiltä ja hömötiaisen metsistä Indonesian sademetsiin ja Afrikan norsun laidunmaille? Aikamme suurimpia haasteita on luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja ekologisen jalanjäljen pienentäminen maapallon kantokyvyn mukaiseksi. Liisa Rohweder esittää myös ratkaisumalleja maailmanlaajuisiin haasteisiin.

To 17.10. Millaista on olla villieläin?

Tutkimustietoa luonnonvaraisten eläinten käyttäytymisestä ja kokemusmaailmasta. 

Helena Telkänranta, biologi, tietokirjailija, tiedetoimittaja.

Palkittu tietokirjailija, eläinten käyttäytymisen ja kognition tutkija Helena Telkänranta kääntää huomion ihmislähtöisestä ajattelusta eläinten kokemusmaailmaan. Puheenvuoro perustuu kirjan Millaista on olla eläin? luonnonvaraisten eläinten osioon, jossa Telkänranta kertoo mitä esimerkiksi karhut, korpit ja miekkavalaat pystyvät oivaltamaan, miten papukaijat käyttävät työkaluja ja miksi leikkiminen on luonnossa yleistä.

Ke 6.11.  Parresiasta Biosiin

Taide totuus ja elämä ympäristökriisin aikakaudella.  

Antti Majava, tutkija, taiteilija.

Antti Majava tuo esiin kuinka taide, totuudellinen suoraan puhuminen ja kysymys hyvästä elämästä kytkeytyvät toisiinsa ympäristökriisin aikakaudella. Nuorten ilmastoliike ja Greta Thunbergin puheet voidaan nähdä esimerkkinä parresiasta, jossa kaunistelun, markkinoinnin ja politikoinnin sijaan pyritään sanomaan asiat niinkuin ne ovat ja luotetaan siihen, että totuuden ääneen sanominen tuottaa lopulta tarvittavan muutoksen. Antti Majavan mukaan myös taide on tärkeä kanava kansalaisten ja vallanpitäjien totuudelliselle näkemysten vaihdolle.

Ke 27.11. Ympäristöahdistus, taide ja toimintakyky

Panu Pihkala, ympäristötutkija, kirjailija.

Ympäristökriisin sisäistämistä seuraa usein lamaannuttava ahdistus. Panu Pihkala vakuuttaa, että voimakkaasta ympäristöahdistuksesta on mahdollista ja syytä päästä eteenpäin, vaikka jollain tasolla ilmiö on kanssamme pitkään. Kyse on kyvystä elää ympäristöahdistuksen kanssa ja kyvystä voimistaa sen voimavaraluonnetta. Pihkala antaa konreettisia toimintaohjeita ja ehdottaa puheenvuorossaan myös mikä rooli taiteella voi olla toimintakyvyn turvaamisessa.

Seminaari, 1 krs.