Touch and Revolution: The Art of/as Activism

10.02.2018

Riikka Theresa Innasen luentoesitys käsittelee aktivismia yhteisöllisenä koreografiana.

La 10.2. klo 14
Kieli: englanti
Vapaa pääsy

10.2.2017 Kiasman edessä alkoi tapahtumien ketju, josta kasvoi viime vuoden yhteiskuntaa mullistava uusi ilmiö. Silloin Kiasman edessä syntyi liike nimeltä Oikeus Elää, jossa Suomeen tulleet Irakilaiset ja Afganistanilaiset taistelevat kirjaimellisesti oikeudesta elää, ihmisoikeuksistaan. Vuoden aikana on noussut esille yhä kriittisemmin yhteiskuntamme ytimeen iskeviä kysymyksiä siitä kenelle Suomi kuuluu, kuka saa osallistua sen rakentamiseen? Missä rajat kulkevat? Kun kansalistoiminta ottaa uusia muotoja, miksi valtarakenteet eivät osaa hyödyntää osallisuuden tai toimijuuden voimavaroja löytää uusia ratkaisuja? Miksi epäluulo hiipii luottamuksen tilalle?

Mielenilmauksen vuosipäivänä liikkeessä mukana ollut Riikka Theresa Innanen pitää luentoesityksen, jossa hän lähestyy taiteen ja aktivismin kysymyksiä Aalto-yliopistolle tekemäänsä lopputyön viitekehyksessä. Oikeus Elää -mielenosoitus avautuu uudenlaisena kulttuurisena ilmiönä, yhteiskunnallisena koreografiana, jonka käsittelemiseen on jouduttu luomaan uusi sanasto. Taiteen ja aktivismin kautta luentoesityksen areena avautuu muille äänille, heille joita Suomi ei halua kuulla. Samalla Innanen tarkastelee aktivismia ja mielenosoittamista koreografisen linssin kautta: miten liikumme, liikutumme ja liikutamme. Ehkä jopa hiljaisina olemme osa laajempaa yhteiskunnalista näyttämöä jossa sivustakatsojia ei ole, vain eri tavoin vaikuttavia.

Luentoesitys pyrkii olemaan avaus laajemmalle pohdinnalle siitä, miten turvapaikanhakijoiden pitkäaikainen mielenosoittaminen on vaikuttanut yhteiskuntamme. Samalla se on henkilökohtainen tarina taiteilijan matkasta osana moniäänistä, itseorganisoituvaa kollektiivia, jossa ihmiset taistelevat oikeudestaan elää.

Tekijä

Riikka Theresa Innanen on suomalainen koreografi, tanssija ja kuvataiteilija.