Sonja Jokiniemi: RRRRR

18.05.2016 - 21.05.2016

Ensi-ilta ke 18.5. klo 19
Esitykset pe 20.5. klo 19, la 21.5. klo 16
Liput 15/10 e, näyttelylippu sisältyy hintaan

Esitystaiteilija Sonja Jokiniemen uusin teos RRRRR tutkii hallusinatorisia ja harhaisia rakenteita koreografisina lähtökohtina. Jokiniemeä kiinnostavat nykytodellisuutemme skitsofreeniset näkökulmat, joissa merkitykset katoavat ja maailmasta muodostuu hajanainen kokemus. Esitysteos on matka moninaisiin sisäisiin todellisuuksiin, joissa virtuaalitodellisuus, fetissiset suhteet, nyrjähtänyt logiikka ja kieli synnyttävät hämmentäviä totuuksia ja sekavuutta. Ihminen, objektit ja kummitus muodostavat keskenään kalahduksia, lauluja ja suistuvia kertomuksia.

Esitykseen liittyvä rinnakkaisteos, Sonja Jokiniemen piirroksia sisältävä julkaisu ”RRRRR” on saatavilla Kiasma-teatterin lämpiössä ennen esitystä 10€:n hintaan.

Ohjaus, esiintyminen ja teksti: Sonja Jokiniemi
Lavastaja ja dramaturgi: Miguel Angel Melgares
Äänisuunnittelija: Natalia Dominguez Rangel
Valosuunnittelija: Jenni Pystynen
Tuottaja: Riikka Thitz
Yhteistuotanto: Dampfzentrale Bern ja Kiasma-teatteri
Residenssit: STUK Kunstencentrum, Arc Artist Residency, Arsenic Theatre ja Les Urbaines
Tukijat: Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus

Esityskieli: englanti
Kesto: n. 60 minuuttia

 

Sonja Jokiniemi (s. 1983) on Helsingissä asuva, suomalainen esitystaiteilija ja koreografi. Jokiniemi valmistui DasArts Master of Theatre -ohjelmasta Amsterdamissa vuonna 2013. Aiemmin hän oli suorittanut BA-tutkinnon ”Contemporary Dance and Choreography” Laban Centressä, Lontoossa 2006  ja ollut osallisena Daghdha Mentoring -ohjelmassa Limerickissä, Irlannissa 2008-2009. Jokiniemi tekee sooloesityksiä, yhteisötaidetta sekä piirrosjulkaisuja. Hänen viimeisimpiään sooloteoksiaan ovat  Hmm (2015)  ja OH NO (2013) sekä kirja Disastrous events.

Vuodesta 2014 lähtien Jokiniemi on työskennellyt autustisten nuorten aikuisten parissa tutkimassa yksilöllisiä kielijärjestelmiä liittyen projektiin Without an alphabet (Ilman aakkosia). Tähän työskentelyprosessiin liittyen hän on julkaissut kirjan nimeltä PA A ja koreografioinut duettoesityksen nimeltä TU (2015).

”Minua kiinnostavat kognitiiviset prosessit, psykolingvistiikka ja erilaiset havaitsemisen praktiikat. Haluan tutkia niitä henkilökohtaisia ilmaisutapoja, jotka usein jäävät sivuun yhteiskunnassamme, kieliä joilta puuttuu ääni ja tila, kehollisia ilmaisuja jotka eivät kuulu neuronormatiivisuuteen. Minulle on tärkeää luoda yhteisöllisesti validi kieli meidän kaikkein henkilökohtaisimmalle ilmaisullemme.” – Sonja Jokiniemi

Sonja Jokiniemen työskentelyä on tukenut STUK Leuven, Zodiak – Uuden tanssin keskus, Dampfzentrale Bern, Kiasma-teatteri, Workspace Brussels and Eastern Finland Regional Dance Centre.