Sonja Jokiniemi: Howl

Koreografi Sonja Jokiniemen inhimillisiä ja ei-inhimillisiä riippuvuussuhteita käsittelevä esitysprojekti valtaa Kiasman 2. kerroksen Studio K:n.

  • 8.8.–13.8.2019

Koreografi Sonja Jokiniemen uusin esitysprojekti nähdään Kiasman 2. kerroksen näyttelytiloissa.

Esitysajat:
to 8.8. klo 18
pe 9.8. klo 18
la 10.8. klo 15
su 11.8. klo 15
ti 13.8. klo 15
Muina aikoina tilassa saa vapaasti liikkua. Huom! Tila avautuu yleisölle to 8.8. klo 15.30 ja sulkeutuu ti 13.8. klo 16.15
Studio K, Kiasman 2. kerros

Teos sisältyy näyttelylippuun (15/13e)
HUOM! Esityksissä on rajoitettu katsomokapasiteetti, kannattaa saapua hyvissä ajoin paikalle. Esitys ei sovellu lapsille.

Koreografi Sonja Jokiniemen uusi teos Howl on muuntuva esitysprojekti ja näyttelytila. Howl kietoo yhteen ei-inhimillisen ja inhimillisen keskustelun. Nyöritetyt tekstiilit, piirrokset, elottomat ja elolliset muovautuvat laajennetuiksi subjekteiksi ja risteymien ruumiiksi.

Teoksessa mykkyyttä ei ole olemassa, vaan se avaa toisenlaisen puhumisen tavan. Howl suuntaa kohti kielen hedelmällisyyttä, jossa muodot, paino, neste ja ääni muodostuvat kosteaksi kommunikaation maaperäksi.

Howl kutsuu luokseen toista: erilaisia ruumiita, jotka rakentavat puhumisen verkostoja ja sensorisia yhteyksiä vuorovaikutuksessa ja jännitteissä toistensa kanssa.

Työryhmä

Sonja Jokiniemi on kuvaa ja esitystä tekevä taiteilija ja koreografi. Esitysteosten ohella hän tekee moninaista työtä kielen ja ajattelun stuktuureiden, sekä neuro- ja psykodiversiteetin saralla yhteisöllisissä projekteissa ja tieteeliis-taiteellisissa yhteistöissä. Jokiniemen teokset muodostavat piirrosten, asioiden ja ihmisesiintyjien välisyyksistä syntyvää koreografiaa ja erilaisista olemuksista syntyviä tekstuurisia kieliä.

Natalia Domínguez Rangel työskentelee Amsterdamissa ja Wienissä.  Amsterdamin konservatorion sävellyksen maisteriopinnoista vuonna 2010 valmistunut Domínguez Rangel voitti Tera de Marez Oyensprijs -sävellyskilpailun vuonna 2009. Domínguez Rangelin musiikki ja ääniteokset yhdistelevät monipuolisesti klassista sävellystä ja elektronista synteesiä, kenttätallenteita, ambisoniikkaa, installaatiota ja performanssia.

Heikki Paasonen on valosuunnittelija joka on opiskellut Teatterikorkeakoulun Valo- ja ääni-suunnittelun laitoksella sekä The Hong Kong Academy for Performing Artsissa. Hänen tilallisia ja usein minimalistisia töitään on nähty laajasti mm. Sanna Kekäläisen, Elina Pirisen, Eeva Muilun, Maija Hirvasen, Jenni Kivelän, Jana Unmussigin, Deborah Hayn ja Milja Sarkolan teoksissa.

Teostiedot

Koreografia, visuaalisuus ja esiintyminen: Sonja Jokiniemi
Esiintyjä harjoituksissa: Maija Karhunen
Valo- ja tilasuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Natalia Dominguez Rangel
Dramaturginen dialogi: Elina Minn
Tuottaja: Riikka Thitz
Kansainvälinen levitys: Something Great (Berlin)
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Koneen säätiö, Samuel Huberin Taidesäätiö, SKR
Yhteistuotanto: Art Centre Buda (BE), Be My Guest -network for emerging practices, Kiasma-teatteri, MDT Stockholm (SE), NEXT International Festival, STUK – A House for Dance, Image and Sound (Leuven, BE)  in the framework of the Life Long BurningTowards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe project (2018-2022) supported by the Creative Europe programme of the European Union.

Ole hyvä -teemavuosi

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.