Pixelache Festival 2016

Interfaces for Empathy

22.09.2016 - 25.09.2016

To 22.9. klo 11.30-15.30
Pe 23.9. klo 10.30-16
La 24.9. klo 10.30-16
Su 25.9. klo 10.30-14.30

Seminaari-tila, Kiasma
Vapaa pääsy

Pixelache-festivaali Kiasmassa – Havainnointia toisen silmin!

Kiasman seminaarihuoneessa on festivaalin ajan esillä kaksi osallistavaa teosta, jotka tutkivat kehollista havaitsemista ja kokeellista vuorovaikutusta.

Channel Surfers osallistava virtuaalitodellisuusteos kutsuu yleisön mukaan yhteiselle matkalle, jossa henkilökohtaisen perspektiivin rajat hämärtyvät. Matka koetaan pitämällä päällä erikseen suunniteltua Channel Surfers laitetta/päähinettä, jossa on pieni tv-näyttö ja videokamera. Laitteen näyttö näyttää live-kuvaa sekä käyttäjän omasta kamerasta että myös muiden osallistujien kameroista ja vaihtaa perspektiiviä dynaamisesti Arduino-ohjaimen avulla.

Teoksen kokijat luovat yhteisen kokemuksen erilaisten ohjattujen pelillisten aktiviteettien kautta. Channel Surfers -ryhmä on valinnut aktiviteetit kokeilemalla erilaisten toimintojen mahdollisuutta luoda erilaisia kokemuksia konsepteista minä, me, sinä ja he. Aktiviteetit pitävät sisällään mm. pelejä laskuvarjolla, köydenvetoa ja yhteisöteatteria.

Channel Surfesrs image 10

Tazebao Hybrid Ecosystem on sovellus ja työkalu sosiaaliseen kanssakäymiseen. Työkalu säilyttää käyttäjiensä anonyymiteetin. Tämä kokeellinen ohjelma mahdollistaa ihmisten kohtaamista ja erilaisia aktiviteetteja. Tazebao käyttää hyväkseen osallistujien paikkatietoja ja innoittaa erilaisiin peleihin. Sovellus on ladattavissa vapaasti Pixelache-festivaalin ajan. Sovellus on kevyt, helppo käyttää, ja se ei jätä minkäänlaisia jälkiä itsestään laitteeseen, johon se on ladattu.

Tämän vuoden Pixelache Festivalin päätapahtumapaikka on vanha Lapinlahden sairaala. Muita tapahtumapaikkoja ovat Kiasman seminaarihuone, MUU Kaapeli ja Talvipuutarha.

Festivaali etsii muutoksen mahdollisuuksia ihmisyydessä, jotta voisimme olla tasapainoinen osa ekosysteemiä, jossa elämme. ’Interfaces for Empathy’ tutkii mahdollisuutta siihen, että avain näihin haasteisiin löytyy empatiasta. Onko mahdollista, että perustavanlaatuinen kykymme kokea myötätuntoa ja asettua toisen asemaan voisi muuttaa ihmiskunnan tarinaa? Festivaali kysyy ja ehdottaa, että myötätuntoa on mahdollista oppia, löytää ja erityisesti uudelleen löytää esim. kehollisen läsnäolon, kokeellisen kommunikaation tai vaihtoehtoisten havaitsemistapojen kautta.

’Interfaces for Empathy’ tuo yhteen laajan joukon erilaisia tapahtumia, teoksia ja aktiviteetteja, jotka haastavat festivaalivieraiden havaintokokemuksen ja tutkivat empatian parantamisen teemaa osallistavilla ja odottamilla tavoilla.

Pixelache Festivalia tukee opetusministeriö, Helsingin kaupunki, Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja AVEK.