Performanssitaidetta Kalervo Palsan hengessä

06.10.2017 - 07.10.2017

Pe 6.10. klo 17.00 alkaen: performanssi on käynnissä koko illan, ovet auki yleisölle.
La 7.10. klo 17.00-18.00 (ei sisäänpääsyä performanssin käynnistyttyä)

Vapaa pääsy.

Performansseissa on herkimpiä katsojia mahdollisesti häiritseviä elementtejä. Ei suositella lapsille.

Vuosi 2017 on Lapin legendaarisen maalarin Kalervo Palsan syntymän seitsemänkymmentävuotisjuhlavuosi. Samalla tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta hänen kuolemastaan. Palsan maalausten herättäminen henkiin performanssien muodossa on aktiivinen tapa muistuttaa hänen vimmaisesta elinvoimastaan ja ylläpitää hänen taiteellista perintöään.

Työryhmä: Maximilian Latva, Antti Ahonen, Katri Kainulainen sekä Arttu Kurttila.

Projektin taustaa

“Kuolinpäivänään Kalle oli soittanut ja kysynyt minua. Puhelimeen vastasi siskoni, joka oli vielä niin pieni, ettei osannut sanoa muuta kuin että ei se oo kotona.”

Käymättä jäänyt puhelu on mietityttänyt Maximilian Latvaa kolmekymmentä vuotta. Pikkupoikana hän istui taidetta pursuavassa Getsemanessa hiljaa odottamassa, kun äiti, Maj-Lis, oli tapaamassa Kallea. Voimakkaat kuvat ja tärpätin tuoksu kietoutuivat lapsen mielessä merkitsemään Palsan taiteessakin keskeistä elämän ja kuoleman viettien yhtymistä. Kokemukset vaikuttivat Latvan tapaan nähdä maailma ja myöhemmin itse taiteilijana kuvata sitä.

Katri Kainulaisen teoksissa keskeistä on omakohtaisuus. Hän kuvaa performansseissaan pitkälti samoja aiheita, kuin Kalervo Palsa maalauksissaan. Kummankin teoksissa näytetään läheltä sellaista, mitä useimmissa keskusteluissa mieluiten vältellään. Katri Kainulainen on performanssitaiteilija toisessa sukupolvessa ja vietti lapsuutensa taiteilijakodissa, jossa Palsan teoksia ei pidetty lapsille sopimattomina. Vaikka Palsan taidetta ei täysin kyseenalaistamatta voi suositella perheen pienimmille, työryhmän jäseniä kuitenkin yhdistää se, että he kaikki tutustuivat Palsaan jo hyvin nuorina – jolleivät aivan henkilökohtaisesti, niin Antti Ahosen tavoin kirjallisuuden kautta:

Löysin Kalervo Palsan aika samalla tavalla kuin hänkin omat idolinsa, lapsena pikkukaupungin kirjastosta. Maailma ei ollut enää samanlainen Palsan sarjakuvien ja päiväkirjojen jälkeen. Ne myös vaikuttivat vahvasti omiin hapuileviin kuvitelmiini siitä, minkälaista on olla taiteilija. Myöhemmin taiteilijaelämä osoittautui kovin erilaiseksi, mutta välillä kelaan voisiko se joskus pienen hetken tuntua joltain samalta, kuin lapsena siellä aikuistenosaston sarjakuvahyllyllä kun käteen osui Eläkeläinen muistelee?

Työryhmä

Antti Ahonen (s.1977) on taiteilija ja valokuvaaja, joka on tunnettu erityisesti performanssitaiteen tallentajana. Hän on dokumentoinut merkittävän osan suomalaista elävää taidetta 2000-luvun alusta lähtien mm. Lá-basin, Teatterikorkeakoulun, TONIGHTin, Mad House Helsingin, Smeds Ensemblen ja Kansallisteatterin arkistoihin. Ahosen hallussa lienee Suomen laajin yksityinen performanssivalokuvien arkisto. Ahonen toimii lisäksi Kokeellisen Elektroniikan Seura KOELSE:n taiteellisena vastaavana sekä on mukana järjestämässä Pixelache tapahtumajatkumoa.

Performanssitaiteilija Katri Kainulainen (s.1978) on on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta ja esittänyt performanssejaan kansainvälisissä tapahtumissa, gallerioissa ja museoissa reilun vuosikymmenen ajan. Kainulainen toimii myös performanssitaiteen tapahtumien järjestäjänä, ja oli mm. vuonna 2015 toteuttamassa yhdessä Roi Vaaran ja Johanna Fredrikssonin kanssa Streetlevel-festivaalia, jossa kansainvälisten performanssitaiteilijoiden teokset valloittivat Helsingin keskustan julkiset tilat. Vuodesta 2014 lähtien Kainulainen on esiintynyt tiiviissä yhteistyössä Maximilian Latvan kanssa.

Maximilian Latva (s.1966) toimi 1990-luvulla muusikkona ja studioäänittäjänä. Seuraavan vuosikymmenen aikana hän siirtyi säveltämään musiikkia nykysirkuksen- ja tanssin tuotantoihin mm. Kiasma-teatterissa ja Linnanmäen sirkuskoulussa ja liukui lopulta itse esiintyjäksi: viime vuosina Latva on aktivoitunut performanssitaiteilijana esiintyen yhdessä Katri Kainulaisen kanssa kansainvälisillä performanssifestivaaleilla. Ensi vuodeksi pari valmistelee esityksiä Mad House Helsinkiin, Teatteri Universumiin sekä Euroopan kiertueelle. Latvan viimeisin sävellystyö oli Kallo Collectiven Chameleon -esitys Uuden sirkuksen keskus Cirkossa ja uusi Kallo Collective -tuotanto on työn alla.

Esityksissä on mukana myös näyttelijä Arttu Kurttila (s. 1984), joka on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2008. Kurttila oli Esitystaiteen markkinat – Esittävän taiteen festivaalin taiteellinen johtaja vuosina 2012-2016  ja on toiminut myös kuvataiteen saralla galleriakontekstissa. Hän on näytellyt mm. Oulun, Kajaanin ja Lahden kaupunginteattereissa, Teatteri Puoli-Q:ssa, Ryhmäteatterissa, Teatteri Vanhassa Jukossa, Teatteri Takomossa sekä YLE:llä radiodraaman ja YLE Draaman puolella. Arttu Kurttilan viimeisin näyttelijäntyö nähdään Raivon historia-esityksessä, joka saa ensi-iltansa  syyskuussa Oulussa