Sanna From – Heta Kuchka: Mashallah – ماشاءالله

07.03.2019 - 13.03.2019

Maahanmuuttajanuoria ja senioritanssijoita yhdistävä taideprojekti pohdiskelee nähdyksi tulemista yhteiskunnassa.

To 7.3. klo 14
La 9.3. klo 14
Ti 12.3. klo 14
Ke 13.3. klo 14 TÄYNNÄ!
Kiasma-teatteri

Vapaa pääsy, ilmoitathan ryhmäsi osallistumisesta etukäteen Kiasman infoon, info@kiasma.fi tai 029 450 0501
Kesto 40min.

Mashallah – ماشاءالله on arabimaissa sekä osassa Aasian ja balkanin aluetta käytetty fraasi, joka tarkoittaa ”Luojan suoma / Luojan tahdosta”. Sitä käytetään onnitteluna merkittävimmissä saavutuksissa, kehuna ja ylistyksenä (esim. Teit tosi hyvän työn ja saavutit paljon, Mashallah.). Joissain kulttuureissa sitä käytetään myös eräänlaisena taikasanana, jonka sanominen kumoaa mahdollisesti tapahtuvat pahat asiat.

Ketkä yhteiskunnassamme tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi? Mitkä asiat ovat kullekin tärkeitä ja kuka saa päättää, mikä on tärkeää? Miten kohtaamme tuntemattoman?

Mashallah-teoksessa näiden kysymysten ääreen kokoontuu esiintyjäjoukko, joka koostuu Suomessa muutaman vuoden asuneista nuorista aikuisista sekä seniori-ikäisistä nykytanssin harrastajista. Ryhmän nuoret osallistuvat teosprosessiin osana koulunkäyntiään. Prosessin aikana esiin on noussut nuorten suuri tarve oppia lukuisia asioita; uusi kieli ja uudet tavat, kaikki ne pienet asiat, joista arkielämä ja lopulta koko kulttuuri koostuu. Mikä valtava urakka, johon liittyy paljon epätoivon siivittämää huumoria!

Teos yhdistää liikettä ja mediataidetta. Sen sisältö on muodostunut pikkuhiljaa prosessin edetessä. Keskiössä ovat esiintyjät, heidän persoonansa, taitonsa ja kiinnostuksen kohteensa. Harjoituksissa on muun muassa tanssittu, liikuttu, kirjoitettu, juteltu tärkeistä asioista, syöty ja nukuttu päiväunia yhdessä.

Esitys on osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa Porukalla pääosaan -hanketta, joka tukee maahanmuuttajataustaisia nuoria taiteen, kulttuurin ja koulunuorisotyön keinoin. Sen toteutetaan yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kanssa.

Tekijät

Ryhmän ohjaajat tanssitaiteilija Sanna From ja mediataiteilija Heta Kuchka ovat prosessin aikana joutuneet pohtimaan kuinka tehdä eettisesti teosta, jolle on asetettu lukuisia tavoitteita. Miten käytää valtaa kantasuomalaisina taiteilijoina tilanteessa, jossa esiintyjistä suurimmalla osalla ei ole kokemusta tämän kaltaisesta prosessista tai taiteesta ylipäätään?

Teoksen valosuunnittelun toteuttaa Mia Kivinen. Suomen kielen opettaja Mari Nikonen on osallistunut prosessiin ja opinnollistanut esityksen teemoja. Mukana harjoituksissa on ollut myös Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituottaja- ja yhteisöpedagogiopiskelijoita.

Tukija

Porukalla pääosaan -hanketta tukee Euroopan Unioni / Euroopan sosiaalirahasto.

Ole hyvä -teemavuosi

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.