Marie-Caroline Hominal / Markus Öhrn: Hominal/Öhrn

Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali

03.11.2018 - 04.11.2018

Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali tuo Kiasma-teatteriin tanssija-koreografi Marie-Caroline Hominalin ja taiteilija Marcus Öhrnin uuden teoksen. Esitys on kuvitelma Öhrnin edesmenneestä isoäidistä ja siitä, mitä tämä olisi tehnyt elämässään toisin, jos olisi saanut siihen mahdollisuuden.

La 3.11. 18:00
Su 4.11. 17:00
Liput 25/15e

Osta lippu

Esityspaikka Kiasma-teatteri
Kesto 75min.
Teosta suositellaan aikuisyleisölle.
Esityksessä käytetään voimakkaita valo- ja ääniefektejä ja teatterisavua.

Koreografi, tanssija ja esiintyjä Marie-Caroline Hominal kääntää uudessa teoksessaan koreografin ja tulkitsijan välisen suhteen ylösalaisin. Hänen ohjaajanaan toimii Markus Öhrn, eurooppalaisen taidekentän visionääri, jonka teokset sanoutuvat voimakkaasti irti länsimaisen patriarkaatin hallitsevasta otteesta henkilöihin ja kehoihin. Vaikka Hominal on teoksen tekijä, hän antautuu vapaaehtoisesti ohjaajan auktoriteetille.

Miehen hallitseva suhde naiseen on Markus Öhrnille tuttu asetelma. Hänen hiljattain kuollut isoäitinsä eli pohjoisruotsalaisessa kylässä Öhrnin isoisän tiukan kurin ja partiarkaalisen hahmon täydellisen kontrollin alla. Isoäiti oli esimerkillinen äiti, vaimo ja kristitty, joka noudatti sosiaalisia tapoja ja miehensä käskyjä. Vähän ennen isoäitinsä kuolemaa Markus Öhrn kysyi tältä, mitä hän tekisi elämässään toisin, jos voisi aloittaa sen alusta. Isoäiti vastasi täysin yllättävästi, että hän olisi tuhoisampi ja tekisi useammin oman mielensä mukaan.

Markus Öhrn on nyt muuntanut Marie-Caroline Hominalin Lasaruksen kaltaiseksi isoäitinsä reinkarnaatioksi, joka ilmestyy näyttämölle teatterin keinoin, rajoja rikkovalla elinvoimalla. Tässä teoksessa teatteri toimii halun ja elinvoiman vapauttajana.

Konsepti: Marie-Caroline Hominal
Näyttämöllepano: Markus Öhrn
Tekninen vastaava, ääni ja grafiikat: Damiano Bagli
Naamiot: Tilda Lovell
Yhteistyössä: Marie-Caroline Hominal, Markus Öhrn
Tuotanto: MadMoiselle MCH association (Geneve), Théâtre Vidy (Lausanne)
Osatuotanto: TU-Théâtre de l’Usine (Geneve)
Tukijat: Loterie Romande, Fondation Nestlé pour l’Art MadMoisell, Pro Helvetia

Tekijät

Marie-Caroline Hominal on Genevessä asuva tanssija, esiintyjä ja koreografi, jolle tanssi on transformaation tila. Hän on kiinnostunut siitä, miten kehon metamorfoosi ohjaa yleisön katsetta. Hominal luo yöllisiä olentoja, jotka kehittyvät loppumattomien öiden intervalleissa, intiimiyden ja keinotekoisuuden, manipulaation ja antautumisen välitiloissa. Hänelle tanssi tarkoittaa sisäisyyden ja fantasian välillä kelluvaa identiteettiä.

Markus Öhrn  on ruotsalainen nykytaiteilija, jonka tuotannot paljastavat liioitellun julmalla ja groteskilla tavalla perverssien perhetilanteiden sisäänrakennetun sorron. Brutaalisti väännelty näytteleminen, lavastus ja jopa musiikki tuovat painajaismaisuudessaan esiin alistavat rakenteet ja logiikat.