Maria Metsalu: Mademoiselle x

Esitys kuolemattomuuden kokemuksesta.

  • 23.2.–24.2.2018

Esitys käsittelee  syndroomaa, jonka mukaan ihminen luulee olevansa pelkkä tyhjä kuori, zombie, mutta toisaalta kuolematon.

Pe 23.2. klo 18
La 24.2. klo 16

Hinta 15/12e
Festivaalipassi
(sis. 2 esitystä ja leffa) 25e (on myynnissä ke 21.2. klo 18 asti)

Kesto 90min.
Esitystä ei suositella alle 18-vuotiaille.

“Ilma ei pystynyt jäädyttämään häntä, tuli ei pystynyt polttamaan häntä, vesi ei pystynyt hukuttamaan häntä, maa ei pystynyt hautaamaan häntä.”

Mademoiselle x on osittain fiktionaalinen naishahmo, joka eläessään oli vakuuttunut olevansa kuollut. Hän uskoi, ettei hänellä ollut aivoja, hermoja, rintaa, vatsaa saati sisälmyksiä. Hän oli vain hajoava ruumis. Toisaalta hän kuvitteli olevansa kuolematon, ikuisesti elossa. Tässä maailmassa kaikki on mahdollista ja sallittua. Kaikki on osa häntä ja hänestä lähtöisin muodostaen monimutkaisen, mutta silti mutkattoman järjestelmän. Kompleksiset järjestelmät ovat epävarmoja. Niiden reaktioita on mahdotonta ennustaa riippumatta siitä ymmärrämmekö yksittäisten osien luonnetta vai ei.

Mademoiselle x lainaa elementtejä keinotekoisista kummitusjunista ja –taloista. Roikkuen elävän ja kuolemattoman sekä zombiemaisen ruumiin välitilassa Mademoiselle x laittaa toiston tarkkaillun alle. Mitä tapahtuu, kun hän toistaa saman esityksen, samoilla materiaaleilla, samoilla motiiveilla, saman yleisön kanssa uudestaan – ja uudestaan?    

Tekijät

Maria Metsalu (1990) on virolainen esiintyjä ja taiteilija, joka valmistui SNDO:sta (School for New Dance Development) Amsterdamista vuonna 2016. Hänen aiempi soolotyöskentelynsä on muuttunut kollektiiviseksi käytännöksi, jossa hän tuo muita taiteilijoita prosessiinsa mukaan. Hän haluaa mytologisoida omaa persoonaansa ja kehittää (autopoiesis) tietoisuutta. Itsensä ja ympäristön suhde, sosiaalinen vuorovaikutus, tietoisuuden kompleksisuus sekä näiden kaikkien jatkuva uudistuminen on Metsalun kiinnostuksen kohteina. Hän avaa suhteita visuaalisen kulttuurin, fyysisen ja virtuaalisen maailman, identiteetin, appropriaation ja voyerismin välillä. Välineenä hän käyttää itsereflektiota ja ruumiillista teknologiaa. Metsalu tekee visuaalis-performatiivisia teoksia, joissa mediasta riippumatta hänen oma ruumis on keskiössä. Oman työnsä lisäksi hän on yksi Young boy dancing group:n perustajajäsenistä. 

Teoskrediitit

Konsepti ja esiintyminen: Maria Metsalu
Lavastus: Nikola Knežević, maton suunnittelu yhdessä Merike Estnan kanssa
Äänisuunnittelu: Rodrigo Sobarzo de Larraechea
Piirustukset: Annina Machaz
Tekniset ratkaisut: SPARK Makerlab
Osatuottaja: Kanuti Gildi SAAL
Tukija:  Eesti Kultuurkapital
Residenssi: Workspacebrussels
Kiitos: Enrique Arce Gutierrez, Maria Arusoo