Maija Hirvanen: Magic and Despair

10.05.2019 - 17.05.2019

Mihin empatia on suunnattu ja miksi? Mitkä ovat empatian varjopuolet? Koreografi Maija Hirvanen tutkii empatian eri puolia uudessa näyttämöteoksessaan.

Pe 10.5. klo 19
La 11.5. klo 15
Ke 15.5. klo 19
To 16.5. klo 17
Pe 17.5. klo 19

Liput 16/13e (+1e palvelumaksu Holvissa ostettaessa)
Osta lippu

Kieli englanti
Kesto n. 1h

Mitkä ovat empatian radikaalit reunat?
Mikä on pienin mahdollinen tietoisen empatian tunteen laukaisija?
Miten ja mihin empatia on suunnattu? Miksi?
Mikä on empatian varjopuoli?

Koreografi ja esitysten tekijä Maija Hirvasen uusin teos Magic and Despair tarkastelee empatian vähemmän ilmeisiä puolia. Yhtenä lähtökohtana on ajatus, että sekä kollektiivisen kuvittelun taidolla että kyvyllä kohdata epätoivon ja surun tunteita on keskeinen rooli empatian rakentumisessa.

Esityksessä katsoja katsoo toisia ihmisiä ja empatian kannalta tämä on kiinnostava tilanne. Magic and Despair käsittelee myös empatiaa, jota koemme muita kuin inhimillisiä elämän muotoja kohtaan. Teoksen dramaturgia on, kuten Hirvasen työlle on ominaista, episodimainen ja mielleyhtymien kautta rakentuva. Ilmaisun ytimessä ovat liike, koreografia, fyysiset teot ja puhe.

Esitys valmistuu Helsingin lisäksi residensseissä Belgiassa, BUDA -taideorganisaatiossa Kortrijkissa ja Vooruit -kulttuuritalossa Ghentissä.

Teostiedot

Koreografia ja ohjaus: Maija Hirvanen
Esiintyjät: Lindon Satoru Shimizu, Maija Hirvanen
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Joonas Pehrsson
Yhteistuotanto: Kiasma-teatteri
Tukijat: Kunstencentrum BUDA, Kortrijk, Belgium / Kunstencentrum Vooruit, Ghent, Belgium / GoCommission, Suomen Benelux-instituutti / Taiteen edistämiskeskus

Maija Hirvanen

on helsinkiläinen koreografi ja taiteilija. Hänen ryhmä- ja sooloteoksiaan on näytetty festivaaleilla ja näyttämöillä kansainvälisesti sekä Suomessa. Hirvanen on myös tehnyt yhteistöitä ja projekteja muiden taiteilijoiden ja tahojen kanssa.

Hirvasen työ on tapahtunut näyttämöillä, galleriakonteksteissa ja paikkakohtaisissa sijainneissa. Hirvanen on kiinnostunut mm. taiteen ja erilaisten uskomusjärjestelmien välisistä suhteista, yhteistyön prosesseista kulttuurissa ja esityksestä yhteisöllisenä muistina. Hän käsittää esityksen asiana, joka seuraa meitä elämän eri kerroksilla – henkilökohtaisista teoista kollektiivisiin kokoontumisiin, identiteettipolitiikan monimutkaisuuksista liikkeessä olevan kehon läsnäoloon. Lue lisää täältä.

Ole hyvä -teemavuosi

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.