Liisa Pentti +Co: The Space

Koreografi Liisa Pentin uusin nykytanssiteos The Space on esitys tyhjyydestä, tilasta ja avaruudesta, poissaolosta ja läsnäolosta. Esitys nähdään yhteisillassa Janina Rajakankaan Kanarialintu -teoksen kanssa.

  • 13.10.–20.10.2018

Koreografi Liisa Pentin uusin teos The Space on esitys tilasta, menneisyydestä, tulevaisuudesta ja aistimellisuudesta. Esityksen jälkeen on yhteislipulla mahdollista katsoa Janina Rajakankaan teos Kanarialintu.

La 13.10. klo 16
Ti 16.10. klo 17
Ke 17.10. klo 19 LOPPUUNMYYTY
Pe 19.10. klo 19
La 20.10. klo 16 + keskustelutilaisuus Tila, tanssi ja arkkitehtuuri klo 13-14 Seminaari-tilassa
Katso muu teokseen liittyvä oheisohjelma sivun alareunasta!

Liput 15/12e, Double Bill -yhteislippu Janina Rajakankaan ja Liisa Pentin +Co:n esityksiin 25/20e

Esityspaikka Kiasma-teatteri
Kesto 1h

The Space on teos kuudelle tanssijalle, kahdelle live-muusikolle sekä videoteoksille. Se luo tilallisia ja kehollisia metamorfooseja samalla kannustaen katsojaa moniaistiseen dialogiin tilan kanssa. Teos levittäytyy eri puolille Kiasma-teatterin näyttämöä ja katsomoa herkästi, lempeästi, röyhkeästi, vähäeleisesti. Esiintyjien katse, liike ja puhe tekevät näyttämötilan näkyväksi ja eläväksi.

The Space on esitys tyhjyydestä, tilasta ja avaruudesta, poissaolosta ja läsnäolosta. Näkemisen ja merkityksen ymmärtämisen välisestä yhteydestä. Ja koirasta. Esiintyjät luovat erilaisia kehon, mielen ja äänen muodonmuutoksellisia näkymiä ja palauttavat ne aina lähtöruutuun, jossa mikään ei ole säilynyt ennallaan. Teos luo paikoitellen kaoottiselta vaikuttavan esityksellisen maiseman, jonka sisällä välähtelee kauneus ja kauhu. Tilan kerroksellisuus yhdistyy esityksen kerroksellisuuteen sekoittaen tarinat, fiktion, arjen ja realismin.

Teoksen taustaa

The Spacen lähtökohtina on kolme toisiinsa nivoutuvaa teemaa: haptinen, tuntoaistiin perustuva tila liikkeen tuottajana, siitä muodostuva menneisyyden ja tulevaisuuden samanaikaisuus sekä aistimellisuuden ja ajattelun yhteentörmäys. Inspiraationa ovat toimineet unkarilaisen Bela Tarr´n elokuvat sekä arkkitehti Juhani Pallasmaan artikkeli Hapticity and Time.

Koreografi Liisa Pentin kaksiosainen teos The Body is (a clear) Place in the Space ajoittuu vuosille 2017–2018. Teossarjan ensimmäinen osa oli tanskalaisen taiteilija Bo Madvigin ja Liisa Pentin duetto The Body. Sen ensi-ilta järjestettiin Helsingissä syyskuussa 2017.

Teos on osa Kiasma-teatterin esitys_nyt -konseptia, jonka teemana kuluvana vuonna on tila.

Työryhmä

Koreografia ja ohjaus: Liisa Pentti
Tanssijat: Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Carita Lähteenmäki, Maija Reeta Raumanni, Satu Rekola ja Nina Viitamäki
Musiikki: Jukka Kääriäinen & Co
Muusikot: Jukka Kääriäinen, Eero Savela
Valot: Meri Ekola
Puvut: Tua Helve
Tila: Salla Salin
Tuottaja: Inari Pesonen
Tuotanto: Liisa Pentti +Co, Kiasma-teatteri

Liisa Pentti

Tukijat

Svenska Kulturfonden, Oscar Öflunds Stiftelse, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Eskus – Esitystaiteen keskus, Suomen kulttuurirahasto ja O Espaco do Tempo -residenssi.

Oheisohjelma

LIIKETYÖPAJA / Liisa Pentti: (Teatteri)tila ja liike
To 18.10. klo 19-20.30,
Kiasma-teatteri
Kieli:
suomi

Esityslippu (Holvissa nimellä tilausvahvistus) toimii pääsylippunasi työpajaan ja se tarkistetaan näyttämötilan ovella. Jos käyt katsomassa esityksen ennen työpajaan tulemista, muistathan säilyttää lipun ja tuoda sen työpajaan.

Kaikille avoin liiketyöpaja liittyy Liisa Pentin uuden teoksen The Space teemoihin.  (Teatteri)tila ja liike -työpajassa perehdytään meitä ympäröivän tilan ja liikkeen – niin tanssi- kuin arkiliikkeenkin – välisiin yhteyksiin ja havainnoidaan, miten ne vaikuttavat toisiinsa. Tilan tunne on tärkeä osa arkeamme ja erityisesti kaupunkiympäristössä arkkitehtuuri ja sen luoma tila vaikuttavat jatkuvasti jokapäiväiseen elämäämme.

Työpajassa tehdään erilaisia liikkeellisiä tehtäviä ja harjoitteita, joiden kautta osallistujat voivat saada tuntumaa siihen, miten tila meihin vaikuttaa. Työpaja pidetään Kiasma-teatterin näyttämöllä ja osallistujat pääsevät kokeilemaan teatteritilassa liikkumista ja vihkiytyvät sen lainalaisuuksiin. Työpaja on tarkoitettu kaikentasoisille- ja ikäisille liikkeestä ja tanssista kiinnostuneille henkilöille.

DANS WORKSHOP PÅ SVENSKA / Liisa Pentti: Dans i (teater)utrymme
torsdagen den 18.10. kl 17-18.30, Kiasma Teatern
Språk: Svenska

Känslan av rummet är en viktig del av vår vardag fast vi reagerar och relaterar till den mest på en omedveten plan. Vi kommer att jobba med olika kroppsliga, vardagliga handlingar och rörelser och med förhållandet till utrymmet. Vi fokuserar på teaterutrymmens möjligheter och på olika kombinationer av musik och rörelse. Arbetssmedjan är öppen för alla intresserade.

KESKUSTELUTILAISUUS / Tila, tanssi ja arkkitehtuuri
La 20.10. klo 13-14, Kiasman Seminaari-tila
Kieli: suomi
Vapaa pääsy

Tunnin mittaisessa keskustelutilaisuudessa koreografit Liisa Pentti ja Janina Rajakangas keskustelevat työstään ja suhteestaan tilaan sekä arkkitehtuuriin. Asiantuntijavieraana tilaisuudessa on professori ja arkkitehti SAFA Jenni Reuter. Keskustelua vetää Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Jonna Strandberg.