Liisa Pentti +Co: The Space

13.10.2018 - 20.10.2018

Koreografi Liisa Pentin uusin teos The Space on esitys kauneudesta ja mahdottomuudesta. Esityksen jälkeen on yhteislipulla mahdollista katsoa Janina Rajakankaan teos Kanarialintu.

La 13.10. klo 16
Ti 16.10. klo 17
Ke 17.10. klo 19
Pe 19.10. klo 19
La 20.10. klo 16

Liput 15/12e, Double Bill -yhteislippu Janina Rajakankaan ja Liisa Pentin +Co:n esityksiin 25/20e

Osta lippu

Esityspaikka Kiasma-teatteri

But we know that behind every image revealed, there is another image more faithful to reality, and in back of that image there is another, and yet another behind the last one, and so on, up to the true image of the absolute mysterious reality that no-one will ever see.”
Michelangelo Antonioni

Koreografi Liisa Pentin kaksiosainen teos The Body is (a clear) place in the Space ajoittuu vuosille 2017–2018. Teossarjan ensimmäinen osa oli tanskalaisen taiteilija Bo Madvigin ja Liisa Pentin duetto The Body. Sen ensi-ilta järjestettiin Helsingissä syyskuussa 2017.

Sarjan toinen osa, The Space, jatkaa kehon ja mielen muodonmuutoksellisten näkymien luomista. Sen lähtökohtina on kolme toisiinsa nivoutuvaa teemaa: haptinen tila liikkeen tuottajana, siitä muodostuva menneisyyden ja tulevaisuuden samanaikaisuus sekä aistimellisuuden ja ajattelun yhteentörmäys.

Teoksen inspiraationa toimivat unkarilaisen Bela Tarr´n elokuvat, jotka pelaavat merkitysten ymmärtämisen ja näkemisen välisellä yhteydellä. The Space on teos kuudelle tanssijalle ja kolmelle muusikolle.

The Space on esitys kauneudesta ja mahdottomuudesta. Esiintyjät luovat erilaisia kehon ja äänen muodonmuutoksellisia näkymiä ja palauttavat ne aina lähtöruutuun, jossa mikään ei ole säilynyt ennallaan. Teos rakentuu tilan ehdoilla. Tyhjän tilan, tanssijoiden tilaan asettumisen sekä äänen välille syntyvä jännite on teoksen perusta.

Äänimaisema

Kitaristi Jukka Kääriäinen yhtyeineen vastaa teoksen äänimaisemasta. Sähkökitaran synnyttämät äänet ja sävelet yhdessä akustisten soittimien kanssa tuottavat teokseen monipuolisen assosiaatioiden ketjun yhdistäen tulevaisuuden ja menneisyyden.

The Space luo paikoitellen kaoottiselta vaikuttavan esityksellisen maiseman, jonka sisällä välähtelee kauneus. Läsnäolon ja poissaolon keskeytymätön vuoropuhelu muodostaa teoksen poeettisen kudoksen.

Arkkitehtuuri innoittajana

The Space -teoksen ajattelun innoittajana on arkkitehti Juhani Pallasmaan artikkeli Hapticity and Time, jossa hän avaa hauraan arkkitehtuurin (fragile architecture) käsitettä. Pallasmaa kirjoittaa: “Moderni tietoisuus ja aistittava todellisuus ovat vähitellen kehittyneet kohti näköaistin voittokulkua”. Hän peräänkuuluttaa tilan aistimista myös muuten kuin näköaistin kautta. Deleuze ja Guattari puolestaan toteavat teoksessaan A Thousand Plateau, että haptinen tila voi olla niin visuaalinen, auditiivinen kuin taktiilinenkin ehdottaen, että haptisen tilan käsite sisältää näkö-, kuulo- ja liikeaistien luoman kokonaisuuden, jossa kosketuksella on tärkeä osa.

Teos on osa Kiasma-teatterin esitys_nyt -konseptia, jonka teemana kuluvana vuonna on tila.

Työryhmä

Koreografia ja ohjaus: Liisa Pentti
Tanssijat: Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Carita Lähteenmäki, Maija Reeta Raumanni, Satu Rekola ja Nina Viitamäki
Musiikki: Jukka Kääriäinen & Co
Muusikot: Aleksi Haapaniemi, Eero Savela
Valosuunnittelu: Meri Ekola
Pukusuunnittelu: Tua Helve
Tilasuunnittelu: Salla Salin
Tuottaja: Inari Pesonen

Liisa Pentti