Larudio

02.04.2020 - 08.04.2020

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Kiasma suljetaan tiistaista 17.3.2020 lähtien koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiasma-teatterin esitykset on peruutettu kevätkaudelta 2020.

Esitys vaihtoehtoisista maailmoista ja niiden kuvittelemisesta.

Larudio oli ohjelma, jota Ylermi Rajamaa nauhoitti c-kaseteille 1990-luvun alussa eräänä tavallisena, mutta vähän surullisena kesänä. Ohjelmassa hän seikkaili omassa todellisuudessaan, joka vuosien kuluessa unohtui ja katosi. Esityksessä 38-vuotias Ylermi II rekonstruoi lapsuutensa Larudion Kiasma-teatteriin ja palaa sen poissaolon, merkityksen ja muistojen äärelle.

Esitys kutsuu häviämisen ja muutoksen hiljaiseen tilaan, joka liikuttaa sisä- ja ulkopuolelta. Se on yritys tallentaa yksi kaikista katoavista maailmoista.

Teostiedot

Työryhmä: Mika Haaranen, Heikki Paasonen, Joonas Pehrsson, Ylermi Rajamaa, Essi Rossi, Raimo Saarinen, Tinja Salmi & Ruut Neves
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Samuel Huberin säätiö

Tekijät

Essi Rossi (ent. Räisänen) on ohjaaja ja dramaturgi, joka työskentelee monimuotoisesti teatterin ja esitystaiteen kentällä Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä Rossi on kiinnostunut
tuhokuvastosta, muutoksen mahdollisuudesta ekokriisin aikakaudella sekä halun problematiikasta ja potentiaalista osana tätä muutosta.

Ylermi Rajamaa on näyttelijä ja muusikko, joka tunnetaan mm. Plutonium 74 yhtyeen säveltäjänä ja sanoittajana. Rajamaan viimeisimpiä töitä ovat Medusan huone Q-teatterissa, Esitystalous 3 Espoon Kaupunginteatterissa ja elokuva Risto Räppääjä ja pullistelija. Larudio on Rajamaalle uusi aluevaltaus merkittävän ja henkilökohtaisen materiaalin parissa.

Raimo Saarinen on kuvanveistäjä, jonka työskentelyn keskiössä on länsimainen luontokäsitys ja sen ongelmallisuus. Saarinen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hän työskentelee pääasiassa elävien kasvien ja maa-aineksen kanssa. Lue lisää täältä.

Tinja Salmi on Aalto-yliopistosta valmistunut lavastaja ja skenografi, jonka työskentelyä ohjaavat ekologinen ajattelu ja teknologiset mahdollisuudet. Tällä hetkellä Salmi on kiinnostunut tekoälystä ja virtuaalimaailmoista sekä todellisuuksien rajapinnoista. Lue lisää täältä.

Mika Haaranen on skenografi ja valosuunnittelija, joka työskentelee laajasti näyttämötaiteen eri alueilla. Haaranen on toiminut skenografina Lappeenrannan kaupunginteatterissa, vierailijana Helsingin, Kemin ja Akureyrin kaupunginteattereissa sekä Kansallisoopperan baletissa lukuisien vapaiden ryhmien tuontantojen lisäksi. Hän työskentelee myös Kiasma-teatterin valaistusmestarina.

Heikki Paasonen on helsinkiläinen valosuunnittelija, jonka tilallisia ja minimalistisia valosuunnitelmia on nähty useiden suomalaisten koreografien ja teatterintekijöiden teoksissa. Hän työskentelee myös Kiasma-teatterin AV-mestarina.

Joonas Pehrsson työskentelee ääneen liittyvien asioiden parissa teatteri-, tanssi-, sirkus- ja kuvataiteissa. Hän työskentelee myös Kiasma-teatterin äänimestarina.