Juha Valkeapää–Heidi Soidinsalo: Hiljainen kuolema

29.11.2019 - 07.12.2019

Kuolemaa ja kuoleman ääniä tarkasteleva kahden äänitaiteilijan yhteisteos.

pe 29.11. 19:00
su 1.12. 15:00
ti 3.12. 15:00
ke 4.12. 19:00
la 7.12. 15:00
Kiasma-teatteri

Liput 16/13e (+1e palvelumaksu Holvissa ostettaessa)
Osta lippu

Kesto n. 1h

Hiljainen kuolema voi tarkoittaa lempeää kuolemaa: minäkin haluan kuolla elettyäni hyvän ja täyden elämän, nukkuessani, jonkun pitäessä kädestä kiinni. Todellisuudessa kuolema usein tulee kovaa, kivuliaasti, yhtäkkiä ja äänekkäästi, liian aikaisin tai liian myöhään. Hiljainen kuolema voi tarkoittaa myös kuolemista vaivihkaa, kenenkään huomaamatta. Tai mitäänsanomattomasti. Tai sitä että kuolemasta, epämukavana aiheena, halutaan vaieta.

Kysymme, voiko kuolemaa kuulla ja miltä se kuulostaa, millaisia ääniä kuoleva kuulee ja millaisessa äänimaisemassa kuolema tapahtuu? Rakennamme Kiasma-teatteriin näyttämöteoksen, kuulotilan, jossa kuvittelemme kuoleman ja soitamme sen yleisölle. Ihmiset, eläimet, kasvit, kielet, kylät ja tehtaat pitävät eläessään ääntä, kuollessa ääni lakkaa. Hiljainen kuolema on osa Kiasman hyvän elämän teemavuotta.

Konsepti ja esitys: Juha Valkeapää & Heidi Soidinsalo
Valot: Mika Haaranen
Osatuotanto: W A U H A U S, Juha Valkeapään Ääni
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus

Tekijät

Juha Valkeapää on helsinkiläinen äänitaiteilija ja esityksentekijä. Taiteilijana hän on itseoppinut ja koulutukseltaan filosofian maisteri Helsingin yliopistosta, jossa hän opiskeli teatteritiedettä ja unkarin kieltä. Kaksikymmentäviisivuotisen uransa aikana hän on luonut, niin soolona kuin eri ryhmissä, esityksiä, installaatioita, radioteoksia ja äänimaisemia, joita on esitetty festivaaleilla ja teattereissa Suomessa ja ulkomailla. Vuodesta 2014 Valkeapää on osallistunut esittävien taiteiden talo Mad House Helsingin tekemiseen. Lue lisää täältä!

Heidi Soidinsalo on helsinkiläinen äänisuunnittelija, äänitaiteilija ja esitysten tekijä. Soidinsalo valmistui teatteritaiteen maisteriksi 2009, miatä lähtien hän on työskennellyt aktiivisesti äänisuunnittelijana nykyteatterin ja –tanssin saralla, sekä muusikkona, äänitaiteilijana, dramaturgina ja esiintyjänä. 2013 Soidinsalo palkittiin vuoden parhaan äänisuunnittelun palkinnolla Teatteri Viiruksessa esitetystä Play Alter Native –näytelmästä. Soidinsalo on osa W A U H A U S -kollektiivia. Esitysten tekemisen lisäksi Soidinsalo myös opettaa ja kirjoittaa äänisuunnittelusta.

Tekijöiden yhteinen historia: ensimmäinen teos, jonka Heidi Juhalta näki, oli Silence (2007). Juha puolestaan näki Heidin ja Anni Kleinin esityksen Heidi Klein, jonka aikana Heidin sukunimi muuttui Lindistä Soidinsaloksi (2012). Ensimmäinen yhteisteos oli W A U H A U S -ryhmän Private Dancer (2017). Soidinsalo ja Valkeapää opettavat myös yhdessä Teatterikorkeakoulun äänisuunnittelun laitoksella.

Ole hyvä -teemavuosi

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.