Janina Rajakangas Projekti: Kanarialintu

Yliherkkyydestä kertova nykytanssiteos, jossa kanarialinnun paikan ottavat ihmiskehot. Esitys nähdään yhteisillassa Liisa Pentti+Co:n The Space -esityksen kanssa.

  • 13.10.–20.10.2018

Koreografi Janina Rajakankaan uusin nykytanssiteos tutkii yliherkkyyttä. Esitys tapahtuu Kiasmassa 2. kerroksen parvella. Ennen Rajakankaan esitystä on mahdollista käydä yhteislipulla katsomassa Liisa Pentin teos The Space.

La 13.10. klo 18 LOPPUUNMYYTY
Ti 16.10. klo 18.30 Huom! Ei ovilipunmyyntiä, liput tulee joko ostaa verkkokaupasta tai lunastaa Kiasman infosta klo 17:een mennessä.
Ke 17.10. klo 20.30 LOPPUUNMYYTY
Pe 19.10. klo 20.30
la 20.10. klo 18 + keskustelutilaisuus Tila, tanssi ja arkkitehtuuri klo 13-14 Seminaari-tilassa

Liput 15/12e, Double Bill -yhteislippu Janina Rajakankaan ja Liisa Pentin + Co:n esityksiin 25/20e

Tapahtumapaikka Kiasman 2. kerroksen parvi (esitykseen saapujat noudetaan Kiasma-teatterin lämpiöstä)
Kesto
n. 50min
Kieli englanti

Arkiympäristössämme on tänä päivänä paljon tekijöitä, jotka aiheuttavat sekä terveyshaittaa että huonovointisuutta hyvin monille ihmisille. Mitään tarkkaa vedenjakajaa sille, missä ”tavanomainen” oireilu elinympäristön ”tavanomaisille” altisteille lakkaa ja muuttuu yliherkkyydeksi, ei ole olemassa. homepakolaiset.fi

Kanarialintu on ruumiillinen kuvittelu yliherkkyydestä. Se esitetään pienelle yleisölle kerrallaan Kiasman toisen kerroksen parvella. Teoksen nimi viittaa herkkiin lintuihin, jotka otettiin mukaan hiilikaivoksiin mittaamaan hengitysilman myrkyllisyyttä. Kun lintu kuoli, oli kaivos ihmisellekin vaarallinen. Esityksessä linnun paikan ottavat kuvitellun yliherkät ihmiskehot, jotka juhlivat epätäydellisyyttä ja sekasortoa.

Kanarialinnussa yliherkkyys kohdistuu tilaan: sen ääniin, hajuihin, valoon, ilmaan ja toksiineihin. Mitä tapahtuu kun tilassa ei voi olla? Kanarialintu mallintaa tulevaisuuden yliherkän ihmisen ruumiillistamalla aistien liiallista kuormittumista. Esitys ehdottaa tulevaisuutta, jossa ihminen selviää, mutta muuttuu radikaalisti. Antamalla virikkeitä yhdelle aistille ilmaisemme oireilun, jota se saa aikaan. Oiretta koreografioidaan kunnes ihmisen murtuminen nousee esiin ja hän muuttuu toiseksi, hybridiksi, joka on nykyajan myrkyllisissä tiloissa elämisen tulos.

Janina Rajakangas (s. 1978) on turkulaissyntyinen koreografi, joka on opiskellut mm. London Contemporary Dance Schoolissa sekä Teatterikorkeakoulussa. Rajakangas on työskennellyt sekä Suomessa että ulkomailla.

Teos on osa Kiasma-teatterin esitys_nyt -konseptia, jonka teemana kuluvana vuonna on tila.

Työryhmä

Ohjaus: Janina Rajakangas
Esiintyjät ja koreografiset ajattelijat: Fred Gehrig (DE),  Kaisa Iho, Mira Kautto & Karolina Kraczkowska (PL)
Äänisuunnittelu: Miki Brunou
Valo- ja tilasuunnittelu: Jenni Pystynen
Tuotanto: Janina Rajakangas Projekti, Kiasma-teatteri

Tukijat

Teosta tukee: SKR, Taiteen edistämiskeskus, Dansarena Nord, Nordic Mobility Fund, The Place ja Ehkä-tuotanto.

Teosta on rakennettu kahden vuoden ajan residensseissä Portugalissa (o espaço do tempo), Norjassa (Dansarena Nord Hammerfest), Turussa (Kutomo) ja Lontoossa (Choreodrome, The Place).

Keskustelutilaisuus

La 20.10. klo 13-14, Kiasman Seminaari-tila
Vapaa pääsy

Tila, tanssi ja arkkitehtuuri

Tunnin mittaisessa keskustelutilaisuudessa koreografit Liisa Pentti ja Janina Rajakangas keskustelevat työstään ja suhteestaan tilaan sekä arkkitehtuuriin. Asiantuntijavieraana tilaisuudessa on professori ja arkkitehti SAFA Jenni Reuter. Keskustelua vetää Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Jonna Strandberg.