Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams

03.05.2019

Videoinstallaatio kertoo Heidi Kilpeläisen performanssista, jossa hän kiersi laulamassa sotaveteraaneille ja turvapaikanhakijoille.

Pe 3.5. klo 18
Kiasma-teatteri
Vapaa pääsy

Kesto: n. 1,5h

Land of Dreams (Satumaa) on 3-kanavainen videoinstallaatio Heidi Kilpeläisen vuosina 2017-2018 toteuttamastaan performanssiprojektista Tango Therapy, jolla taiteilija kiersi vastaanottokeskuksissa, sekä sotaveteraanien ja näiden leskien kodeissa laulamassa suomalaisia tangoja. Performanssi perustui kahden ihmisen kohtaamiselle, laulamiselle yhdelle henkilölle kerrallaan. Laulun vastaanottaja sai halutessaan laulaa Kilpeläiselle vastavuoroisesti laulun omalla kielellään.

”Alkusysäyksenä teokselle toimi Lontoon Beaconsfield Gallerian residenssin aikana tehdyt performanssikokeilut, jolloin lauloin ensimmäistä kertaa yhdelle ihmiselle kerrallaan. Tämän jälkeen vierailin kesälomalla isäni mukana sotainvalidien kodeissa laulamassa tämän sijaan, koska hän ei kyennyt suuren leikkauksen jälkeen soittamaan  heille trumpetilla traditioksi muodostuneella kiertueella. Vierailin myös vastaanottokeskuksessa Helsingissä testaamassa, toimisiko performanssi projekti siellä.” Heidi Kilpeläinen

Tukijat: Koneen Säätiö, Taiteen Edistämiskeskus, Beaconsfield Gallery, The Finnish Institute in London, AVEK

Heidi Kilpeläinen

Heidi Kilpeläinen asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän valmistui taiteen maisteriksi Central St Martins -taidekoulusta 2004 ja on siitä lähtien tutkinut musiikin ja kuvataiteiden risteyskohtia sekoittamalla näitä kokonaistaideteoksiksi, joissa yhdistyy video-, installaatio- ja performanssitaide. Hänen teoksiensa lähtökohtana on usein ihmisen ja koneen välinen suhde sekä erilaiset yhteiskunnalliset ja globaalit ongelmat kuten epätasa-arvoisuus. Myös kollektiivisen muistin läpäisevät muinaiset, myyttiset muodot ovat keskeinen inspiraation lähde. Kilpeläisen töitä ovat esittäneet muun muassa Camden Arts Centre (Lontoo 2016), Beaconsfield -galleria, (Lontoo 2016), Performa 07 (New York 2007), Nykytaiteen Museo Kiasma, (Helsinki 2005) ja New Contemporaries (UK 2004). Hän on myös julkaissut kolme albumia nimellä HK119 (One Little Indian Records, 2005-2013) ja esiintynyt ympäri maailmaa esimerkiksi Tate-galleriassa, Victoria & Albert -Museossa, ICA:ssa, Casa Da Musicassa, Secret Garden ja Body & Soul -festivaaleilla sekä Provinssirokissa ja Kiasmassa Suomessa. Lue lisää taiteilijasta täältä.

Ole hyvä -teemavuosi

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.