Elfriede Jelinek: Rechnitz (Tuhon enkeli)

15.01.2016 - 12.02.2016

Helsingin uusintaensi-ilta pe 15.1. klo 18
Esitykset su 17.1. klo 13, su 24.1. klo 13, pe 29.1. 18, la 30.1. klo 13, ke 3.2. klo 18, to 4.2. klo 18, ke 10.2. klo 18, to 11.2. klo 18, pe 12.2. klo 18. Elfriede Jelinek -seminaari pe 12.2. ennen esitystä. Seminaariin on vapaa pääsy. 

Vapisen vain toisten ihmisten hyvyyden edessä. Vapisen senkin vuoksi, että aavistelen mitä kaikkea saattaa sattua.

Itävaltalaisen Nobel-kirjailijan Elfriede Jelinekin Rechnitz (Tuhon enkeli) -näytelmän lähtökohta on järkyttävä kuvaus Rechnitzin linnassa vuonna 1945 tapahtuneesta liki kahdensadan Unkarin juutalaisen murhasta. Jelinekin teksti paiskaa silmille faktojen, mielipiteiden ja uhkakuvien myrskyn. Syylliset ja uhrit katoavat, kun tekoja yritetään häivyttää pois historiankirjojen sivuilta. Totuutta on vaikea jäljittää.

Rechnitz (Tuhon enkeli) -esitys on pelottavaa aihetta käsittelevä teatterileikki, satiiri ja jopa parodia. Se on rehellinen pyrkimys kiinnostua maailmasta tutun ja turvallisen ulkopuolella sekä kuvaus siitä, miten historia toistaa itseään niin meissä kuin koko maailmassakin. Toteutus on kielellisesti herkullinen, visuaalisesti kerroksellinen – ja tanssiva.

Esitys toteutetaan yhteistyössä Kiasma-teatterin, Jalostamo-kollektiivin, Tampereen Yliopiston Nätyn ja Tutkivan teatterityön keskuksen kanssa.

Suomennos Jukka-Pekka Pajunen (vier.)
Ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen (vier.)
Esitysdramaturgia Hilkka-Liisa Iivanainen ja Jukka-Pekka Pajunen
Lavastus, valo- ja videosuunnittelu Petri Tuhkanen
Äänisuunnittelu Janne Hast (vier.)
Musiikki Janne Hast ja Hilkka-Liisa Iivanainen
Pukusuunnittelu Paula Varis
Koreografia Jarkko Mandellin (vier.)
Näyttämöllä: Anna Lipponen, Jarkko Mandelin, Hannes Mikkelsson (Näty), Tanjalotta Räikkä (vier.) ja Elisa Salo

Esityskieli: suomi
Kesto: 2h 40min. (sis. väliajan)

Huom! Esityksessä käytetään teatteriusvaa ja -savua sekä strobovaloa. Lisäksi lavastuksessa oleva puuhake tuottaa hieman pölyä.