Asetelmia ja järkäle

04.12.2020 - 15.12.2020

Vuoden viimeinen kantaesitys on taiteidenvälinen hybriditeos.

pe 4.12. klo 19 (ensi-ilta)
la 5.12. klo 15
ti 8.12. klo 19
to 10.12. klo 15
la 12.12. klo 15
ti 15.12. klo 19
Kiasma-teatteri

Liput 18/15e

Osta lippu

Turvaetäisyyksien pitämiseksi Kiasma-teatterissa käytetään vain osa katsomokapasiteetista. Toivomme yleisön käyttävän maskia näytöksen aikana. Lue lisää Kiasman ohjeita turvalliseen museovierailuun täältä.

Kieli suomi, ruotsi, englanti

Teoksesta

Asetelmia ja järkäle on taiteiden välinen hybriditeos, joka sukeltaa taiteen ja tanssin traditioiden järkälemäisyyteen. Monitaiteinen työryhmä tutkii valon, äänen, musiikin, tanssin ja kielen suhteita. Teoksessa koreografia nähdään laajennettuina ja dynaamisina olosuhteina.

Näyttämö avautuu aaltoilevana ja vyöryvänä maastona. Teoksessa esiintyjien ja materiaalien suhteellinen kehollisuus hamuaa hetkiä ennen tarinankerrontaa, ja asettuu luomaan tiloja ja mahdollisuuksia hallitsemattomuudelle. Asetelmia ja järkäle -teos etenee taiteen ja tanssin historioiden kanssa odottaen omaa hajoamistaan.

Työryhmä

Roope Gröndahl on suomalainen pianotaiteilija. Hänelle tärkeitä arvoja taiteilijana ovat aitous, innostuneisuus ja ainutkertaisessa musiikillisessa hetkessä eläminen. Samaa vilpittömyyttä hän on ilmentänyt viime aikoina myös puhuessaan avoimesti MS-taudistaan.

Tom Lönnqvist työskentelee äänen, tilojen ja esitysten kanssa. Hän on kiinnostunut siitä muutoksesta jonka edessä olemme yhteiskuntana ilmastokriisin tekijöinä. Taiteen keinoina hän kokee affektiiviseen kehoon vaikuttavan äänen kiinnostavaksi sen subjektiivisuuden ohittavan potentiaalin myötä.

Elli Salo on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja suomentaja.

Anne Makkonen on tanssin menneisyyden ja nykyisyyden taiteileva tutkija, tanssi-alan monitoimija ja Feldenkrais-mentelmän ohjaaja. Hän tuntee olonsa kotoisaksi ajassa, jossa eri taidelajien sekä taiteen ja tutkimuksen rajat haurastuvat, vuotavat ja maailma jäsentyy aina uudestaan.

Sara Gurevitsch on koreografi, jolle koreografia nousee esiin yhteyksellisyydestä ja kokemusperäisestä non- verbaalisesta ja verbaalisesta jakamisesta. Merkitysten havainnoimisesta rihmastollisissa, vuorovaikutteisissa tilanteissa. Inspiroituneena radikaalista uteliaisuudesta, hän työskentelee tanssin ja koreografian parissa.

Alexander Salvesen on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja valosuunnittelija. Hän työskentelee pääosin valon kanssa tutkien ja ihmetellen sen ilmentymisiä ja ominaisuuksia eri tekniikoita käyttäen. Hänen töissään korostuu usein värin ja muodon keskinäiset suhteet ja hän pyrkii teoksiensa avulla herkistämään kokijan aisteja ja pysäyttämään tämän teoksen äärelle pohtimaan ja keskustelemaan.

Salla Rytövuori on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen koulutusohjelmasta vuonna 2017. Hän on työskennellyt freelance-kentällä ja työskentelee jossain tanssi- ja esitystaiteen välimaastossa. Hänen taiteellinen työskentelynsä nojaa liikkeen tutkimiseen itsessä ja ympäröivässä maailmassa.