Wikimanian vallassa

Wikipedia on yksi keino tuoda kulttuuri saataville, mutta miten innostaa kulttuurinammattilaiset Wikipediasta ja aineistojen avaamisesta?

Osallistuin heinäkuussa Méxicossa inspiroivaan tapahtumaan, Wikimania 2015 -konferenssiin. Se kokosi yhteen satoja aktiivisia wikipedistejä sekä Wikimedia-projektien parissa työskenteleviä eri puolilta maailmaa. Kirjavaa joukkoa yhdisti innostus tiedon tuomiseen vapaasti kaikkien ulottuville.

Viisipäiväinen konferenssi tulvi puhetta Wikipediasta ja muista Wikimedia-projekteista, yhteistyöstä oppilaitosten ja kulttuurilaitosten kanssa, tekniikasta ja datasta, laista ja rahasta sekä yhteisöstä, joka tuottaa Wikipedian tarjoaman avoimen tiedon.

Minut toi joukkoon Wikimedia Suomi, jonka kanssa Kiasma on järjestänyt Wikipedia-tapahtumia vuodesta 2013. Viime vuonna olin jäsenenä yhdistyksen hallituksessa ja toteutin vuorostani tapahtumia muiden organisaatioiden kanssa.

Kulttuuri saataville Wikipedian kautta

Konferenssissa oli vain vähän museo-, arkisto- ja kirjastoihmisiä, mutta meistä ja vaalimastamme kulttuuriperinnöstä puhuttiin sitäkin enemmän.

Wikipedisteillä on kova halu tuoda kulttuuritietoa ja -aineistoa laajan yleisön ulottuville kuvalatausten, datan ja artikkelien kautta, mutta monessa maassa kulttuurilaitokset tuntuvat olevan vasta heräämässä Wikipedian mahdollisuuksiin.

Omassa esitelmässäni pohdin keinoja yhteistyön luomiseen. Jotta kulttuuriammattilaiset innostuisivat Wikipediasta ja aineistojen avaamisesta, heidän täytyy vakuuttua Wikipedian hyödyistä.

Tässä auttaa oma kokemus Wikipedian muokkaamisesta ja tutustuminen yhteisöön. Valtava merkitys on myös oman alan esimerkeillä ja vertaistuella. Esitin, että Wikipedia-muokkaustapahtumat eli editathonit ovat hyvä väylä yhteistyön aloittamiseen.

Hyötyä ja huvia

Konferenssi tarjosi vaikuttavia näytteitä Wikipedian voimasta. Vapaata tietosanakirjaa voi käyttää vaikkapa ebolan vastaiseen taisteluun.

Mutta korjattavaa riittää vielä Wikipediassa itsessäänkin. Moni puhuja pureutui naisten tuottaman ja naisia koskevan sisällön aliedustukseen Wikipediassa.

Yksi viihdyttävimmistä sessioista oli Coolest projects -esittely, jossa Suomikin pääsi valokeilaan. Coolien projektien ominaisuuksiksi määriteltiin innostavuus, toistettavuus, säteily Wikipedia-yhteisön ulkopuolelle ja mahdollisuus suuriin vaikutuksiin.

Joukkoon mahtui sekä yhteiskunnallisesti merkittäviä ponnistuksia (Black History Month -editathonit) että innovatiivisia kokeiluja uusiksi toimintamuodoiksi (joukossa Kiasman Wikitriathlon ja Tuo kulttuuri Wikipediaan -kurssi).

Voiton vei ranskalainen WikiCheese, joka yhdisti nerokkaasti juustojen maistelun, viinin nautiskelun ja Wikipedia-tiedon kartuttamisen. Joukkorahoitetuissa juustoilloissa maisteltiin juustoja mutta myös kuvattiin niitä ja kirjoitettiin niistä. Wikipedian kautta yksien hupi voi koitua monien yhteiseksi hyödyksi.

Kirjoittaja:Sanna Hirvonen

Erikoissuunnittelija

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit